Розміщення фото дітей в соцмережах: які є ризики та як їх уникнути?

5 хв. читання
children foto

З ростом популярності соціальних мереж все більше людей почали ділитися подробицями свого життя — починаючи від занять у спортзалі та їжі у ресторані, закінчуючи особливими моментами. Однак, є і користувачі, які часто публікують зображення своїх дітей, іноді навіть починаючи з УЗД, та створюють їм окремі екаунти у соціальних медіа.

Такий феномен поширення дитячих фото з раннього віку отримав назву “шерентінг” (Sharenting).

Хоча більшість батьків, очевидно, діють в інтересах своїх дітей, вони, як правило, і є найбільшими порушниками їх конфіденційності. Тому перш ніж ділитися різними аспектами життя своїх малюків, варто добре подумати про те, на що це може вплинути у майбутньому. З подальшим дорослішанням дітей деякі фото в Інтернеті можуть мати неочікувані наслідки.

Поки малюки не здатні усвідомлювати дій батьків, вони не можуть контролювати їх публікації, однак, коли вони стають старшими, батькам слід порадитися з ними щодо того, який контент з їхньою участю є прийнятним. Наприклад, дочка відомої актриси Гвінет Пелтроу піддала критиці матір за те, що вона розмістила фотографію з нею. “Мамо, ми це обговорювали. Ти не можеш нічого публікувати без моєї згоди”, — написала дочка, якій тоді було 14 років.

Небезпека шерентінгу

Ніколи не варто забувати про те, що будь-які розміщені в Інтернеті дані залишаються там назавжди. Тому варто двічі подумати, перш ніж розміщувати фотографії дітей в соціальних мережах. Тим не менш, користувачі, як правило, забувають про правила безпеки, коли йдеться про щось настільки банальне як фото з дитячого дня народження.

Скільки інформації може містити одна така публікація:

  • фотографії дитини, імовірно, з зазначенням імені у підписі;
  • деталі, які можуть розкривати розташування, наприклад, орієнтири чи геотег;
  • обличчя інших людей, які, теж можуть бути проти розміщення їх фотографій.

Отже, лише з одного фото кіберзлочинці можуть отримати ім’я, дату народження та адресу, які потім можна використати у зловмисних цілях. Під час завантаження фотографій дітей в соціальні мережі не варто забувати і про те, що там їх можуть побачити та використати люди з поганими намірами. Якщо ваш профіль соціальних медіа є загальнодоступним, буквально кожен, хто натрапляє на нього, може бачити вміст. Тому важливо іноді проводити аудит списку друзів.

Як безпечно публікувати фотографії дітей в соціальних мережах?

Найкраща та найбільш безпечна порада — взагалі не публікувати відео та фотографії дітей у соціальних мережах, але для більшості сучасних батьків це майже неможливо.

Спеціалісти ESET радять, як уникнути деяких ризиків:

  • не поширюйте матеріали з будь-якими особистими даними або інформацією, яка може допомогти визначити особу: ім’я, адресу, дату народження;
  • вимкніть відстеження місцезнаходження під час створення фото, щоб за допомогою них не можна було отримати геотеги;
  • перевірте налаштування конфіденційності;
  • діліться фотографіями та інформацією з людьми, яких ви дійсно знаєте;
  • перш ніж опублікувати будь-що, подумайте, які наслідки це матиме у майбутньому.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ДІЯТИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ У СОЦМЕРЕЖАХ? ПОРАДИ

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, Apple оголосила на WWDC, що вироблятиме комп’ютери на власних чипах, відмовившись від процесорів Intel, якими компанія користується у своїх ноутбуках та настільних комп’ютерах з 2005 року.

Також Twitter із міркувань безпеки заблокувала всі облікові записи, власники яких намагалися змінити пароль в останні 30 днів. Таким чином соціальна мережа відреагувала на злам сторінок користувачів.

Окрім цього, фахівці з компанії CheckPoint повідомили про виявлені уразливості в Zoom. Уразливість дозволяє зловмисникам видавати себе за легітимні організації, обманюючи їх співробітників або ділових партнерів з метою розкрадання персональної або іншої конфіденційної інформації шляхом соціальної інженерії.

Зверніть увагу, експерти виявили нову шкідливу кампанію з використанням шпигунського програмного забезпечення на Близькому Сході. Інструмент зловмисників — додаток Welcome Chat для Android, який є шпигунським програмним забезпеченням та має функціонал чату.

До речі, у Firefox для Android виявлена ​​проблема, через яку камера смартфона продовжує працювати навіть після того, як користувач перемикає браузер у фоновий режим або блокує екран телефону.

Поділитися
Exit mobile version