Розрахуватися зі смартфону: в Україні почнуть діяти єдині правила використання QR-коду

2 хв. читання

Національний банк України розробив єдині засади використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення переказу коштів та вимоги до реквізитів QR-коду. Проект правил використання QR-коду для здійснення переказу коштів регулятор презентував одночасно із зі запровадженням міжнародного номеру банківського рахунку IBAN, повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначають в НБУ, запровадження системи використання QR-коду сприятиме зручності безготівкових розрахунків, спрощенню сплати рахунків та обміну платіжними реквізитами.

Зокрема, клієнти банків за допомогою QR-коду зможуть оплатити товари та послуги, а також здійснювати перекази коштів зі свого рахунку на рахунок іншої фізичної особи.

ЯК КОРИСТУВАЧ-ФІЗИЧНА ОСОБА ОТРИМАЄ QR-КОД ДО СВОГО РАХУНКУ?

QR 2

ПРИКЛАД ВИКОРИСТАННЯ QR-КОДУ

1. ПЕРЕКАЗИ ФІЗИЧНА ОСОБА – ФІЗИЧНА ОСОБА

2. ОПЛАТА ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ

QR-код може як формуватися засобами мобільного додатку, інтернет-банкінгу, системи “клієнт-банк”, так і бути роздрукованим на папері (наприклад, на інвойсі або платіжному дорученні).

QR-код сьогодні застосовується для вирішення подібних завдань у багатьох країнах Європейського Союзу, де клієнти банків мають можливість оплати товарів та послуг за допомогою QR-коду в один дотик, використовуючи мобільний додаток смартфона.

Нагадаємо, що найбільш поширеним способом позбавлення від проблем з ПК є перевстановлення Windows. Однак цей процес може істотно затягнутися, якщо інсталяційний диск або USB-накопичувач давно втрачений. На щастя, вже в наступному році: наявність диска перестане бути проблемою.

Також незабаром вийде на ринок Windows 11, і стане вона новою найкращою в світі ОС для електронних пристроїв, стверджують розробники.

Стало відомо, що компанія “Viber”, яка володіє однойменним месенджером, планує відкрити в Україні офіс і набирає штат працівників.

Окрім цього, експерти з кібербезпеки з компанії Positive Technologies виявили уразливість, експлуатація якої дозволяє зловмисникам обійти обмеження на списання великих сум безконтактним способом із карт Visa.

Поділитися
Exit mobile version