Румунських хакерів засуджено в США до 20 років в’язниці

2 хв. читання

Двоє громадян Румунії Богдан Ніколеску (Bogdan Nicolescu) і Раду Міклаус (Radu Miclaus) засуджені до тюремного ув’язнення за розробку і експлуатацію шкідливого ПЗ Bayrob, зараження понад 400 тис. комп’ютерів, а також крадіжку даних кредитних карт та іншої конфіденційної інформації.

Хакери разом зі співучасниками заснували злочинне підприємство під назвою “Bayrob Group” у 2007 році. Кіберзлочинці розробили шкідливе ПЗ Bayrob і поширювали його за допомогою фішингових електронних листів від імені відомих компаній і організацій, наприклад, Western Union, Norton і Податкової служби США.

Шкідливий Bayrob був розроблений для крадіжки адрес електронної пошти з цільового комп’ютера і подальшого відправлення користувачам шкідливих повідомлень. В цілому злочинцям вдалося заразити і зламати понад 400 тис. комп’ютерів (переважно в США). Зловмисники зареєстрували понад 100 тис. облікових записів електронної пошти для відправлення десятків мільйонів шкідливих листів на зібрані адреси. Крім того, вони перехоплювали запити до Facebook, PayPal, eBay і інших web-сайтів і перенаправляли жертв на схожі домени з метою вкрасти їх облікові дані.

Обвинувачені також зловживали обчислювальною потужністю заражених комп’ютерів для майнінгу криптовалют. Викрадену інформацію вони продавали на торгових online-майданчиках в даркнета.

Як повідомило Міністерство юстиції США, збиток від діяльності злочинної організації Bayrob Group оцінюється в більш ніж $ 4 млн.

Зловмисникам були пред’явлені звинувачення в грудні 2016 року. Ніколеску був засуджений до 20 років позбавлення волі, а Міклаус – до 18 років.

email hack 1

Користувачі Telegram, які увімкнули єдиний фактор аутентифікації за допомогою SMS-кодів, ризикують стати жертвами кіберзлочинців. Фахівці з кібербезпеки заявили про злам ряду облікових записів користувачів Telegram, де єдиним фактором аутентифікації були SMS-повідомлення.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині Служба безпеки України заблокувала діяльність хакерського угруповання, організованого спецслужбами РФ для проведення кібератак на українські державні органи

Також правоохоронні органи США і Великобританії мають намір оприлюднити звинувачення проти двох росіян, яких підозрюють в комп’ютерному шахрайстві і відмиванні грошей

Окрім цього, у відділі стратегічних комунікацій НАТО вирішили перевірити за допомогою власного експерименту: скільки коштують маніпуляції у соціальних медіа, як це працює та чи достатньо успішно самі соціальні мережі справляються з виявленням таких маніпуляцій.

Поділитися
Exit mobile version