Маніпулювання у соцмережах: як, для чого та за скільки впливають на Вашу думку?

4 хв. читання
instagram photo 3

Соціальні мережі – не лише інструмент спілкування, але й джерело інформації. І є чимало охочих цією інформацією маніпулювати. Для цих цілей навіть існує цілий ринок послуг.

У відділі стратегічних комунікацій НАТО вирішили перевірити за допомогою власного експерименту: скільки це коштує, як працює та чи достатньо успішно самі соціальні мережі справляються з виявленням таких маніпуляцій, пише Радіо Свобода.

Для чого накручують “лайки”?

Якщо ви передивляєтеся різні сторінки в Instagram, обліковий запис з сотнями тисяч підписників, лайків та коментарів, швидше за все, зацікавить вас набагато більше, ніж інші непопулярні сторінки. Свідомо чи ні, людині стає цікаво, чим викликаний такий інтерес.

Але насправді все це цілком може бути не зовсім правдою. Лайки, коментарі та підписників легко можна купити онлайн.

Масштаб проблеми виходить далеко за межі сфабрикованої популярності окремих осіб. Маніпуляції можуть мати різні форми і цілі. Наприклад, це може бути спроба втрутитися у вибори якоїсь держави.

У відділі стратегічних комунікацій НАТО (Stratcom) вирішили перевірити, як соціальні мережі справляються зі своїми обіцянками протидіяти маніпулятивним намірам на своїх платформах.

“Індустрія маніпуляцій зростає з кожним роком. Ми не бачимо жодних ознак того, що проведення широко розповсюдженої маніпуляції у соціальних мережах стає значно дорожчим або складнішим”, – йдеться у звіті.

Тож дослідники вивчали здатність соцмереж реагувати на “фальшиву активність”. Постачальників послуг з маніпуляцій в звіті називають “провайдерами маніпулятивних послуг”. При чому діють вони не підпільно, а цілком відкрито, і знайти їх, як виявили дослідники, в мережі не так складно.

Найбільший “провайдер маніпулятивних послуг” – росія

Маніпулятивна активність робиться через несправжні облікові записи, які, власне, і формують думки користувачів соцмереж.

Команда Stratcom звернулася до “маніпуляторів” з Росії, Польщі, Німеччини, Франції, Італії. До речі, вдалося виявити, що найбільші “провайдери маніпулятивних послуг” у цій сфері – саме в Росії.

В обмін на 300 євро вдалося отримати 3530 коментарів, 25750 лайків, 20 тисяч переглядів та 5100 підписників на різних платформах. Зрештою, вдалося виявити 18739 облікових записів, які “трудилися” для цих маніпуляцій.

Найдорожчі маніпуляції – на платформі YouTube. Там все дорожче, крім коментарів. Найдешевші (в усіх категоріях) – на платформі Instagram, виявили дослідники.

Над маніпуляціями в Мережі працюють як боти, так і люди. Боти зазвичай дешеві. Кожен коштує пару центів. Але їхню активність соціальні мережі легко виявляють, йдеться у звіті.

Тому є більш “вдосконалені” версії – облікові записи, які потребують людського контролю. Ці вже коштують кількасот євро і легко “виживають” в інтернет-просторах протягом багатьох років.

До речі, щоб уникнути маніпуляцій, при проведенні експерименту дослідники НАТО маніпулювали лише старими неполітичними дописами.

До речі, у рамках своїх активних зусиль щодо захисту мільярдів користувачів Інтернету компанія Google виявила та попередила понад 12 тисяч своїх користувачів, які зазнали кібератак від “державних хакерів” у третьому кварталі цього року.

Якщо Вас турбує “одвічне” питання геймерів та ентузіастів: побудувати комп’ютер із власноруч вибраних комплектуючих або купити готовий укомплектований системний блок? CyberCalm розібрав це питання.

Стало відомо, що Фінляндія першою в Європі почала привласнювати так звані ярлики кібербезпеки мережевим “розумним” пристроям.

Також 14 січня 2020 року Microsoft завершить підтримку операційної системи Windows 7 і пакету офісних програм Office 2010. Тому якщо Windows 10 виявилася занадто важкою системою для Вашого комп’ютера, як варіант – можете перейти на ОС Linux. У чому її переваги, читайте у статті.

Зверніть увагу, в наступному році iPhone чекають ще більш значущі зміни, ніж ті, що відбувалися з ними раніше. Apple планує зменшити діагональ дисплея одного з iPhone 2020 модельного року.

Здається, вже всі знають, що таке QR-код, але мало хто знає, як він з’явився, де застосовується і які особливості має. Усі подробиці про QR-код читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version