Україномовний YouTube: 20 найкращих каналів про науку, історію, культуру та мистецтво

Гайд по пізнавальному контенту україномовного YouTube.

10 хв. читання
Україномовний YouTube: 20 найкращих каналів про науку, історію, культуру та мистецтво

За останні роки український YouTube дійсно пройшов значний шлях від розважального відеоконтенту до важливого джерела пізнавальної інформації. Цей розвиток не тільки відображає зростаючий інтерес глядачів до навчального та корисного контенту, але й свідчить про професіоналізацію та розвиток українських відеоблогерів, експертів та освітніх проектів.

Пропонуємо добірку українських ютуб-каналів, які в цікавому й захопливому форматі розповідають корисне, навчають нового та заохочують відкривати науковий світ.

YouTube-канали про науку

Цікава наука

@cikavanauka | 264 тис. підписників

Дата створення: 2016 рік

Автор: рівненський учитель фізики Віталій Шевчук.

Переклад і озвучення науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Метою каналу є покращення ситуації із науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою.


Клятий раціоналіст

@K.Rationalist | 330 тис. підписників

Дата створення: 2015 рік

Автор: Артем Албул.

«Клятий раціоналіст» пропагує здоровий глузд, скептицизм та раціоналізм.

Засновник каналу Артем Албул у своїх відео кидає виклик псевдонауці та поширеним, але хибним уявленням про реальність. Він науково пояснює суть речей, розвінчує побутові міфи, забобони, блогерів-псевдоекспертів, б’є наукою по ковіду, а також розповідає про те, як влаштоване людське тіло.

На цьому каналі – пропаганда раціоналізму і презумпції наукового методу, цікаві інтерв’ю з науковцями та лайфгаки, які стануть у нагоді у повсякденному житті.


Твоя Підпільна Гуманітарка

@pidpilnahumanitarka | 173 тис. підписників

Дата створення: 2020 рік

На цьому каналі ви знайдете лекції, інтерв’ю та онлайн-дискусії, що в той чи інший спосіб стосуються гуманітарних наук.


Tokar.ua

@Tokarua | 81,9 тис. підписників

Дата створення: 2017 рік

Автор: адміністратор української Вікіпедії Назар Токар.

Канал присвячений космосу, технологіям та винаходам: простими словами пояснюються складні технології.

А ще на каналі виходять відео про те, як влаштована Вікіпедія, про цифрову безпеку, про те, як функціонує сонячна система і приділяють увагу українській (і не тільки) історії.


Alpha Centauri

@theACentauri | 99,8 тис. підписників

Дата створення: 2017 рік

Канал Alpha Centauri Ukraine створила група ентузіастів, які перекладають західні наукові ролики українською мовою. Також на каналі є можливість поспілкуватися з авторами — періодично вони проводять стріми.

Головна мета проєкту — популяризація науки і розвиток наукової думки.


Довколаботаніка

@dovkolabotanika | 27,9 тис. підписників

Дата створення: 2015 рік

Автор: кандидат біологічних наук Олексій Коваленко.

Науковець цікаво розповідає про світ рослин і тварин.


YouTube-канали про історію

імені Т.Г. Шевченка

@imtgsh | 933 тис. підписників

Дата створення: 2019 рік

Автори: українські письменники брати Капранови.

На каналі публікуються відеоролики, присвячені різноманітним аспектам української історії — державній мові, теоріям появи української нації і навіть українському внескові у появу польової кухні.

Одним словом, якщо вас цікавить історія України за 10 хвилин, чумаки і навіщо їм стільки солі, Коляда, Різдво і чому українці їх святкують — на каналі братів Капранових ви знайдете потрібну інформацію.


Історія Без Міфів

@IstoriyaBezMifiv | 827 тис. підписників

Дата створення: 2020 рік

«Історія Без Міфів» — YouTube-канал про українське минуле України та світу – без прикрас і фальсифікацій.

Експерти — фахові історики, кожен із яких є спеціалістом із конкретної проблематики.

Серед питань, які висвітлюють на каналі: політична, військова, економічна історія, історія міжнародних відносин, історія культури, мистецтв і спорту, біографії видатних особистостей.

Метою творці проєкту називають спростування антинаукових міфів, фейків і стереотипів про Україну й поширення суспільного інтересу до історії та гордості за славетне минуле.


РЕАЛЬНА ІСТОРІЯ

@realnaistoriya | 491 тис. підписників

Дата створення: 2023 рік

У проекті “Реальна історія” Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює росія. Автори каналу хочуть, щоб ви знали правду про підписані Хмельницьким угоди з росією. Про те, як росія анексувала і штучно насаджувала російську політику на українських територіях. Про розстріляне відродження. Про безпощадність каральної системи російської імперії та СРСР. Що пов’язує Україну та Крим і правдиві історія про міста й області, де ми живемо. Ви маєте почути правду, щоб більше ніколи не піддаватися на маніпуляції кремля. Окрім того, саме час розказати українцям справжні історії її героїв. Бандера, Чорновіл, Плахотнюк, Параджанов, Хвильовий – ці та інші люди віддали своє життя за незалежну вільну Україну. Ми маємо знати реальні історичні факти, щоб правильно розуміти все, що відбувається сьогодні. Всі факти у КОЖНОМУ відео перевіряють професійні історики.


WAS: Популярна історія

@WAS_UA | 448 тис. підписників

Дата створення: 2021 рік

Багато хто гадає, що світом править містика, дещо надприродне і паранормальне. Але історію роблять люди, котрі не завжди чинять правильно та логічно, а ми через віки намагаємося їх зрозуміти. Канал «WAS: Популярна історія» прокачає ваш мозок, підкріпить інтелект і дасть відповіді на питання “Що?” і “Чому?”. WAS — це маловідома історія, відбірки яскравих персонажів, топи найзначніших подій.


Kozak UA

@otaman2014 | 139 тис. підписників

Дата створення: 2014 рік

Канал надає інформацію про визначні події в історії України та світу, а також цікаві факти про великі постаті й моменти з українського минулого та сьогодення.

Автори каналу зазначають, що вони «ведуть просвітницьку роботу щодо подолання стереотипів нав’язаних українцям за часів окупації росіянами в період імперії та СРСР».


The ДОКУМЕНТАЛІСТ

@Document_history | 135 тис. підписників

Дата створення: 2021 рік

Це канал про історію. Можливо, історію не просту і не завжди приємну, але втім – правдиву і безкомпромісну. Здебільшого тут ви знайдете розповіді про диктаторів, тоталітарні режими, мілітаризм, ворожу пропаганду і боротьбу українців з загарбниками.

Автори каналу роблять акценти на факти, які десятиліттями замовчували або перекручували. Розповідають про код і національний ген українців, про їхнє змагання і боротьбу.


Український інститут національної пам’яті

@UINPofficial | 33,4 тис. підписників

Дата створення: 2014 рік

Цей канал – найкращий засіб від ностальгії за радянським тоталітарним минулим. Тут ви знайдете сотні відеороликів про події, людей та явища в історії України у 1917–1991 роках. У багатьох з них йдеться про трагедії, які пережили українці за цей час: репресії, війни, Голодомор.


Історична правда

@istorychna_pravda | 50,9 тис. підписників

Дата створення: 2020 рік

Автор: історик і журналіст Вахтанг Кіпіані.

Прожити один день на Запорізькій Січі чи у повстанській криївці, або ж перенестися у часи Середньовіччя. Думаєте, це не реально? «Історична правда в деталях» доводить, що можливо все.

Історик і журналіст Вахтанг Кіпіані разом із відомими дослідниками переносить глядачів у епохи Івана Котляревського та Івана Франка, дає змогу зазирнути за ґрати радянського табору чи в тарілку партійного чиновника.


Wild Fox

@wildfoxfilm | 48,9 тис. підписників

Дата створення: 2014 рік

Wild Fox Film — це відео-продакшн, створений з метою популяризації історії України. У розважальній формі автори каналу розкривають найрізноманітніші теми з найнеочікуваніших боків — від давньоруської кухні до особливостей ведення бізнесу у Київської Русі.


Локальна історія

@localhistoryUA | 67,1 тис. підписників

Дата створення: 2014 рік

Мета проєкту «Локальна історія» — дослідження минулого крізь призму окремих місцевостей, аудіо- та відеофіксація спогадів старожилів — очевидців важливих історичних подій ХХ століття — та «оцифровування» давніх світлин і документів.

«Для нас основною цінністю є українська ідентичність — те, заради чого треба знати та розуміти минуле. Прагнемо руйнувати міфи та стереотипи, породжені не лише окупаційними владами, а й окупованим суспільством», — пояснюють творці каналу.


YouTube-канали про культуру та мистецтво

Культуртригер

@kulturtrigger | 151 тис. підписників

Дата створення: 2021 рік

Автори: Богдан-Олег Горобчук – поет, художник, кандидат соціологічних наук та Елла Євтушенко – поетка, перекладачка, музикантка.

Культуртригер – відео-проєкт, покликаний відкрити чимало таємниць, шок-контенту та сенсацій у світі мистецтва та помирити їх зі логікою розвитку культури. Для всіх, хто цікавиться українською та світовою культурою.


СЛУХ: Музика та культура

@slukh-media | 83,8 тис. підписників

Дата створення: 2018 рік

СЛУХ — канал про музику та все, що навколо неї. Автори знімають документальні фільми, шоу, відео із сучасними героями зі світу музики.


Kult: Podcast

@kult_podcast | 28,5 тис. підписників

Дата створення: 2022 рік

Автори: літературознавиця Тетяна Огаркова та філософ Володимир Єрмоленко, викладачі Києво-Могилянської академії.

Подкаст про культуру, літературу та філософію. Українською мовою. Простір для думання та освіти.


WiseCow

@WiseCow | 19,7 тис. підписників

Дата створення: 2016 рік

Тут ви знайдете відеолекції з мистецтва, історії, культури, літератури, кінематографу та моди. А також свіжі культурні новини та карту ініціатив у містах України.

Через два роки після російського вторгнення українські стартапи продовжують боротьбу

Поділитися
Exit mobile version