Що таке зловмисне програмне забезпечення без файлів?

4 хв. читання
Як перевірити, чи має комп’ютер віруси

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся в статті, що таке зловмисне програмне забезпечення без файлів?

Раніше Cybercalm писав:

В продовження теми огляду усього можливого зловмисного ПЗ розповідаємо “що таке зловмисне програмне забезпечення без файлів”.

Що таке зловмисне програмне забезпечення без файлів?

Оскільки традиційні атаки зловмисних програм сповільнюються за допомогою тактики запобігання, включаючи використання надійних антивірусних або анти-шкідливих програм, і користувачі стають обережними щодо несподіваних електронних листів та дивних вкладень, зловмисників змушені знаходити інші способи скинути шкідливе навантаження.

Одним із найбільш поширених засобів цього є використання безпілотного програмного забезпечення. Замість того, щоб покладатися на традиційний метод компромісу, як завантаження та виконання шкідливих файлів на комп’ютер – які часто можна виявити за допомогою антивірусних програмних рішень – атаки проводяться іншими способами.

Замість того , щоб вимагати виконання від файлу, шкідливі атаки покладаються на використання уразливостей нульового дня або запуску сценаріїв із пам’яті, методи, які можуть бути використані для зараження кінцевих точок, не полишаючи сигнальний слід позаду.

Це досягається тим, що в атаках використовуються власні надійні системні файли та сервіси для отримання доступу до пристроїв та запуску шаленої активності – залишаючись непоміченими, оскільки антивірус не реєструє протиправних дій.

Таким чином, використовуючи інфраструктуру системи, зловмисники дозволяють створювати приховані файли та папки або створювати сценарії, які вони можуть використовувати для компрометації систем, підключення до мереж та, врешті-решт, команд і керуючих серверів, забезпечуючи засоби поступового ведення діяльності.

Сама природа зловмисного програмного забезпечення без файлів означає, що його важко виявити, важко захиститись антивірусом. Але воно перестає працювати, якщо системи будуть виправлені, оновлені та обмежені користувачем у користуванні правами адміністратора.

У наступній статті розглянемо зловмисне програмне забезпечення для Windows і Mac

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version