Штучному інтелекту важко розпізнавати обличчя темношкірих та відрізняти статі

3 хв. читання

Фото різних людей знаходять в Інтернеті та без їхнього дозволу використовують знімки для навчання систем розпізнавання зображень. Однак проблема в тому, що алгоритми поки що погано розпізнають обличчя людей з темною шкірою та помиляються у визначенні статі, якщо людина має довге волосся, але не має вусів чи бороди. Про це повідомили експерти у статті на сайті каналу NBC, пише Technology Review.

Один з шляхів вирішення проблеми — додавати до бази зображень якомога більше “проблемних” з точки зору розпізнавання фото, наприклад, чорношкірих жінок або чоловіків з довгим волоссям, але без рослинності на обличчі. Тому не дивно, що для покращення алгоритмів, розробникам програм для розпізнавання зображень потрібні великі обсяги цих зображень. Найшвидший, але не дуже етичний варіант — брати всі зображення, які тільки потрапляють в Інтернет.

Так, у січні цього року компанія IBM випустила набір зображень для машинного навчання, взятих з фотохостингу Flickr, де було більше мільйона фотографій з даними про місце та час зйомки, а також з інформацією про відтінки шкіри. Представники компанії зазначили, що це все робилося для того, щоб уникнути якихось непорозумінь з розпізнаванням облич на фото — були випадки, коли обличчя не були розпізнані через надто темну або надто світлу шкіру у порівнянні з фоном зображення. Все це, звичайно, було взято з хостингу без дозволу осіб, що зображені на фото, а самі фото неможливо видалити з пакету.

ai 2

Для чого це все робиться? Розпізнати обличчя, щоб розблокувати Ваш смартфон, — це тільки один з найпростіших варіантів. А ще є маса інших варіантів — наприклад, камери спостереження чи засоби розвідки. Технологія розвивається настільки швидко, що вже виникають різні питання етики та заклики розвивати розпізнавання облич обережніше.

Нагадаємо, трохи більше року тому Nvidia представила генеративно-змагальну мережу, здатну генерувати фотографії неіснуючих людей. І якщо в той час ця технологія вважалася ультрасучасної, то тепер її можна випробувати в браузері смартфона на сайті thispersondoesnotexist.com.

Також вчені з’ясували, що штучному інтелектові сон приносить користь, майже так само, як і людині. Дослідники намагалися відтворити швидку та повільну фазу сну. Відтак штучний інтелект у режимі онлайн збирав дані на максимумі своїх можливостей. А у офлайні він працював з тим, що встиг отримати.

Поділитися
Exit mobile version