Штучний інтелект на безпілотних авто вчать розпізнавати непередбачувану поведінку людей за кермом

3 хв. читання
car navigator

Самокеровані автомобілі вже з’являються на дорогах, але виникають проблеми, коли їхні комп’ютери-водії починають взаємодіяти з водіями-людьми та пішоходами. Системи штучного інтелекту схильні вважати, що всі люди діють однаково і поводяться передбачувано та раціонально – але кожен, хто рухається у більш-менш щільному потоці машин, знає, що це не так.

Нове дослідження Лабораторії інформатики та штучного інтелекту MIT (CSAIL) вивчає проблему того, як автоматика, що керує автомобілем, може передбачити поведінку інших водіїв на дорозі. Це прогнозування вимагає певної міри соціальної обізнаності, яка складна для машин, тому дослідники скористалися інструментами соціальної психології, щоб допомогти системі класифікувати поведінку водіїв на дві категорії – на “егоїстичну” та  “безкорисливу”, пише Engadget.

Система спостерігала за поведінкою людини за кермом і після цього змогла передбачити рухи інших автомобілів, коли справа доходила до перетину смуг руху або здійснення незахищених лівих поворотів, з більшою на 25% точністю, ніж раніше. Таке розуміння поведінки людини важливе для безпеки, коли автомобілі під управлінням штучного інтелекту самі можуть вирішити, коли необхідно поступатися дорогою.

“Працювати з людьми та навколо них означає з’ясувати їхні наміри, щоб краще зрозуміти їх поведінку”, – сказав аспірант Вілко Швартінг. – Тенденції людей до співпраці або конкуренції часто впливають на те, як вони поводяться як водії. У цій роботі ми намагалися зрозуміти, чи можна це насправді оцінити”.

Дослідження потрібно розширити, перш ніж його результати можна буде реалізувати на реальних дорогах. Наступний крок – команда дослідників має застосувати свою модель для інших учасників дорожнього руху, таких як пішоходи, велосипедисти, інші роботизовані системи тощо.

До речі, команда дослідників із безпеки виявила критичні уразливості в стандарті мобільного зв’язку п’ятого покоління (5G), експлуатація яких дозволила здійснити кілька атак, таких як відстеження розташування, передача помилкових аварійних оповіщень і повне відключення 5G-з’єднання телефону від мережі.

Зверніть увагу, що в Huawei вирішили прискорити темпи розробки HarmonyOS, версія для смартфонів офіційно запуститься протягом найближчих 6-9 місяців.

Також Міністерство оборони США звинуватило кіберзлочинців, які працюють на уряд Північної Кореї, в кібератаках на фінансовий сектор, в тому числі на мережу SWIFT, з метою збагачення.

Стало відомо, що дохід від кіберзлочинності оцінюється в $ 1,5 трлн, в той час як загальний обсяг ринку кібербезпеки в 2019 році склав $ 136 млрд.

Дослідники безпеки виявили уразливості в декількох популярних Android-телефонах. За словами експертів, проблема зачіпає як мінімум 10 популярних Android-пристроїв, в тому числі Google Pixel 2, Huawei Nexus 6P і Samsung Galaxy S8 Plus.

Поділитися
Exit mobile version