ТОП-10 кращих версій Windows

10 хв. читання

За останні 35 років Microsoft випустила щонайменше 30 основних версій операційної системи Windows. Цікаво було б класифікувати 10 найкращих настільних версій цієї ​​ОС.

Рейтинг створений від найгіршої серед кращих, до кращої серед найкращих.

Windows 3.0 (1990)

Windows 3.0 об’єднала сімейство продуктів Windows 2.x (Windows 2.03, Windows/286, Windows/386 тощо) в єдине середовище, яке працювало на машинах, починаючи від низькошвидкісних 8088s і закінчуючи 386 CPUs. Воно також включало приголомшливий новий графічний інтерфейс із затіненим 3D-виглядом та набір чудових значків, розроблених легендою графічного дизайну Сьюзен Кер.

windows 30

Windows 8 (2012)

Windows 8 радикально відійшла від традицій, що засмутило багатьох людей . Незважаючи на погані критичні відгуки, Windows 8 була найбільш інноваційною версією Windows з часів Windows 95, наважившись зіткнутися із світом сенсорних мобільних пристроїв, таких як iPad. Результатом стала гібридна ОС, яка могла працювати як на планшетах, так і на робочих столах.

Результат був не найкращим для користувачів настільних комп’ютерів – відмова від меню “Пуск” була помилкою, але Microsoft вирішила деякі кричущі проблеми в Windows 8.1 . І під капотом Windows 8 була Windows 7 з великою кількістю недооцінених поліпшень безпеки.

Windows NT 4.0 (1996)

Якщо Ви берете стабільність 32-розрядного ядра Windows NT і додаєте зверху дуже зручний інтерфейс Windows 95, у Вас вийде Windows NT 4.0. ЇЇ стабільність (після деяких латок) зробила її найпопулярнішою діловою та академічною операційною системою Microsoft протягом багатьох років, а спеціалізовані користувачі NT4 неохоче оновлювались ще в 2003 році.

Якби Ви були готові відмовитись від сучасних зручностей інтерфейсу та оновлень безпеки, Ви все одно могли б запустити Windows NT 4 для деяких завдань сьогодні – якби Ви були досить сміливими.

Windows 98 SE (1999)

Windows 98 взяла на озброєння інновації, введені в Windows 95, і додала вдосконалений інтерфейс з більшою гнучкістю, одночасно розповсюджуючи 16-розрядний світ MS-DOS. Деякий час не було кращої ігрової ОС для ПК, ніж Windows 98, оскільки вона також підтримувала ігри DOS та назви на базі DirectX.

Випуск “Друге видання” в 1999 році додало низку вдосконалень (включаючи кращу підтримку USB), завдяки яким багато хто використовував 98, доки Windows XP не вийшов у 2000 році, переходячи прямо через Windows Me. На жаль, Windows 98 виявилася надзвичайно нестабільною, але це не завадило їй стати популярним оновленням для споживачів.

Windows для робочих груп 3.11 (1993)

Windows for Workgroups взяв усе чудове у Windows 3.11 1992 року – це і підтримка шрифтів TruteType, підтримка мультимедіа, вбудовування документів за допомогою OLE та Minesweeper – і додав підтримку власних мереж, зробивши її найпотужнішою версією Windows для споживачів та малого бізнесу до Windows 95.

Windows 10 (2015)

Windows 10 почала хитко з критики преси через підозрілу телеметрію, що телефонує додому в Microsoft, вбудовану рекламу та примусові оновлення, що перешкоджають роботі. Але на честь корпорації Майкрософт, компанія з часом вирішила ці занепокоєння і протягом останніх п’яти років продовжувала стабільно оновлювати Windows 10.

Сьогодні Windows 10 – це зріла, стабільна, компетентна і дуже популярна ОС з понад мільярдом користувачів . Ми можемо розраховувати, що 10 буде продовжувати удосконалюватися і змінюватися з часом.

Windows XP (2001)

Навіть якщо Вам не сподобався зелено-блакитний мотив інтерфейсу за замовчуванням XP, у Windows XP для багатьох споживачів було щось дуже магічне: стабільність. З XP багато користувачів ПК вперше переходили від нестабільних коренів MS-DOS Windows 98 та Me.

Вони відчули смак надійної технології Windows NT, оскільки середні ПК зовсім недавно стали досить потужними, щоб добре ними керувати. І запустили це вони так, що багато шанувальників XP дуже довго не бажали переходити від XP.

Windows 95 (1995)

Для багатьох користувачів ПК Windows 95 була гарною і простою у використанні, мала інноваційне меню “Пуск” та панель завдань, що, можливо, вперше перевершило ОС Macintosh у зручності використання.

Windows 95 представила багато стандартів Windows, які ми сьогодні сприймаємо як належне, включаючи Провідник файлів, комбінації клавіш Windows, Корзину, ярлики файлів, сучасний робочий стіл тощо. Це архетип Windows. Будь-хто, хто знайомий із Windows сьогодні, може легко повернутися назад і користуватися Windows 95 без будь-яких проблем.

Windows 2000 (2000)

Windows 2000 – це недооцінений шедевр – стабільна та більш зріла Windows, яка випереджала час для перших користувачів. На відміну від попередніх версій Windows NT, 2000 вперше була цілком придатною домашньою версією Windows NT.

Вона робила все, що Вам потрібно, забезпечувала стабільність, яка надихнула шалену лояльність у користувачів, деякі з яких не оновлялися знову, поки Windows 7 не вийшла в 2009 році.

Windows 7 (2009)

На момент випуску Windows 7 здійснила велике повернення корпорації Майкрософт від катастрофи, через Windows Vista, яка була невдалою через новий підхід до безпеки (UAC), помилкам, природі затримки ресурсів і кричущому інтерфейсу.

На відміну від цього, Windows 7 була стабільнішою за Vista, працювала швидше на тому ж обладнанні, пом’якшувала проблеми з UAC та вдосконалювала інтерфейс Aero, щоб зробити його менш крикливим та більш стильним (і Ви могли його вимкнути, якщо потрібно). Водночас Windows 7 зберігала деякі вдосконалення Vista (наприклад, пошук у меню “Пуск”), додаючи інші (наприклад, закріплення значка на панелі завдань).

За іронією долі, велика частина того, що все ще робить Windows 7 чудовою, полягає в тому, як вона не схожа на Windows 10. У Windows 7 немає пакетних ігор freemium, немає реклами в меню “Пуск” і немає тиску на прив’язку Вашого облікового запису до хмари. Ви оновлюєтесь, коли відчуваєте, що настав час. Ваш комп’ютер відчуває, що він знаходиться під Вашим контролем, а не Microsoft. Певним чином, це остання віддушина епохи непрограмно-сервісного обслуговування (або як транспортного засобу для скорочення покупок в додатку).

Підтримку Windows 7 остаточно закінчено в січні 2020 року, вам слід оновити систему до Windows 10, якщо це можливо, але ще належить з’ясувати, чи буде Microsoft коли-небудь знову відповідати м’якій утилітарній природі Windows 7. На цей момент це все ще найкраща настільна версія Windows, коли-небудь зроблена.

Джерело: How-To Geek.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як створити гостьову мережу Wi-Fi та навіщо вона потрібна?

Що таке зловмисне ПЗ? Все, що потрібно знати про віруси, трояни та програми-вимагачі

Як обмежити додаткам використання даних у фоновому режимі на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Як налаштувати автовидалення повідомлень у Telegram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як заборонити сайтам надсилати Вам сповіщення у Chrome на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

Нагадаємо, на VirusTotal були виявлені кілька зразків трояна XCSSET, які здатні працювати на пристроях з чипами Apple Silicon (M1).  Троян вміє красти файли куки з Safari, інформацію з додатків Evernote, Skype, Notes, QQ, WeChat і Telegram, а також шифрувати файли і впроваджувати шкідливий JavaScript сторінки, що відкривається у браузері, за допомогою XSS-атаки

Окрім цього, у Google Play Маркет знайшли понад десять додатків, що завантажують троянську програму Joker. Ця шкідлива програма примітна тим, що таємно оформляє підписку на преміум-послуги. Вона також вміє перехоплювати SMS, красти конфіденційні дані і список контактів, встановлювати бекдор, генерувати фейковий відгуки, нав’язливо показувати рекламу

Також понад 10 різних APT-груп, які використовують нові уразливості Microsoft Exchange для компрометації поштових серверів, виявили дослідники з кібербезпеки. Дослідники ESET виявили наявність веб-шелів (шкідливі програми або скрипти, які дозволяють дистанційно управляти сервером через веб-браузер) на 5 тисячах унікальних серверах у понад 115 країнах світу.

До речі, хакери вигадали хитрий спосіб викрадення даних платіжних карток у скомпрометованих інтернет-магазина. Замість того, щоб надсилати інформацію про картку на контрольований ними сервер, хакери приховують її у зображенні JPG та зберігають на самому веб-сайті, з якого власне, і були викраденні дані.

А команда експертів змогла отримати доступ до камер відеоспостереження, встановлених в компаніях Tesla, Equinox, медичних клініках, в’язницях і банках. Фахівці опублікували зображення з камер, а також скріншоти своєї здатності отримати доступ суперкористувача до систем спостереження, які використовують в компанії Cloudflare і в штаб-квартирі Tesla.

Поділитися
Exit mobile version