У Chrome додадуть захист від стеження сайтами за користувачами

2 хв. читання

Google продовжує вдосконалювати методи безпеки для свого браузера. Функція блокування доступу веб-сайтів до даних гіроскопа і акселерометра з’явилася в останній збірці Chrome Canary.

Адже сьогодні є безліч способів шпигувати за користувачами, використовуючи веб-сайти, які звертаються до певних API-інтерфейсів. Одним із способів, який з’явився кілька років тому, став аналіз даних акселерометра смартфона. Для цього використовувався API для роботи з JavaScript. Такий метод дозволяв, зокрема, визначати, чи знаходиться користувач в автомобілі або поїзді, скільки часу він сидить без руху або навпаки ходить. Крім того, за допомогою розпізнавання ходи можна було однозначно ідентифікувати самого користувача, пише 3Dnews.

За замовчуванням доступ до датчиків увімкнений, проте тепер Chrome буде попереджати про те, що той чи інший сайт намагається отримати доступ до датчиків і сенсорів. Це дозволить користувачеві дозволяти або забороняти роботу з такими даними. При цьому наголошується, що на Android можна заблокувати доступ до ваших даних про рух поки що на всіх сайтах відразу. Тобто функції “білого” і “чорного списків” поки немає, однак у майбутньому вона може з’явитися.

При цьому відзначимо, що свого часу Університетом Іллінойсу було проведено дослідження, яке підтвердило, що сайти цілком можуть шпигувати за користувачами через смартфони. Відзначається, що зчитування даних з акселерометрів і гіроскопів потрібно власникам веб-сторінок або рекламодавцям. Це дозволяє розпізнати користувача і запропонувати йому таргетовану рекламу.

Як очікується, в релізі нова можливість з’явиться в Chrome 75.

Нагадаємо, компанія Google офіційно оголосила про закриття своєї соціальної мережі Google+ через уразливість, яка дозволяла стороннім розробникам доступ до особистих даних приблизно 500 тисяч користувачів мережі.

Для батьків Google пропонує безкоштовне рішення, як вберегти дитину від небажаного контенту. Додаток Family Link дозволяє зручно контролювати використання смартфона.

Також нещодавно стало відомо, що Facebook платить користувачам у віці від 13 до 35 років до $ 20 на місяць, щоб вони встановили додаток для дослідження Facebook.

Поділитися
Exit mobile version