У гнучких смартфонів більше недоліків, ніж переваг. Огляд провідних моделей

5 хв. читання

Samsung і Huawei майже одночасно представили складні смартфони – гібриди, які перетворюються в планшети. Прототипи подібних пристроїв є у TCL і OPPO, і щось подібне розробив навіть Energizer – бренд, який відомий в основному з випуску батарейок і акумуляторів, пише iGuides.

Давайте з’ясуємо переваги і недоліки нових гаджетів.

Переваги

Такий гаджет набагато універсальніший ніж телефон або планшет окремо взяті.

Сценарії використання складних смартфонів продемонстровано в проморолику Galaxy Fold. З в відео неможливо сперечатися: чим більший екран мобільного пристрою, тим зручніше користуватися навігацією, набирати текст, редагувати фотографії, відео і грати.

https://youtu.be/f5xzWin5duc

Проблеми та недоліки

Проблеми складних смартфонів геть перекреслюють будь-які переваги. Найголовніша претензія – відмова виробників від захисного скла на користь пластикового покриття. Пластик не стійкий до подряпин, залишити на ньому слід можна без особливих зусиль навіть нігтем, не кажучи вже про більш агресивні речі, які можуть випадково стикнутися з екраном (наприклад, ключі або монети).

Використання пластика замість скла призводить ще до однієї серйозної проблеми – появі складок і бульбашок на місці згину екрану. Це було добре помітно на прикладі Galaxy Fold, виставленого на стенді Samsung на MWC в цьому році. Компанія не дозволила журналістам потримати цей смартфон в руках, мабуть, з тієї ж причини – щоб вони не фотографували нерівності на екрані і не показували читачам подряпини, які залишаються на пластику.

Galaxy Fold

Складні смартфони товще і важче звичайних, що особливо критично для пристроїв, екран яких розташований всередині. Для того, щоб уникнути його пошкодження, виробникам доводиться збільшувати радіус згину, а це призводить до появи просвіту між двома половинами екрану. Ця щілина збільшує фактичну товщину пристрою, крім того, з’являється ризик пошкодження екрана – якщо в неї випадково потрапить якийсь невеликий предмет.

Поки технологія виробництва складних смартфонів не налагоджена, ці пристрої будуть коштувати дуже дорого постачальникам, а тим паче – кінцевим споживачам. Наприклад, Samsung збирається продавати Galaxy Fold за 1980 доларів, а Huawei виставить за Mate X ще більший цінник – 2200 євро. Мабуть, це найдорожчі смартфони в історії, якщо не брати до уваги лімітовані моделі з діамантами і коштовними металами.

Складні смартфони – безумовно не масовий продукт. Виробники не заробляють на них зараз і навіть не впевнені, чи окупляться вкладення в їх розробку в майбутньому. Швидше, це амбітна спроба намацати щось цікаве і вдихнути нове життя відразу в два сегмента пристроїв. На ринку смартфонів, а планшетів і поготів, давно не відбувалося нічого революційного. Інше питання – чи потрібні споживачам такі кардинальні зміни.

Чому Apple не бере участі в “гнучких перегонах”

Співзасновник Apple Стів Возняк вже розкритикував компанію за непоспіх. Він зазначив, що раніше вона задавала тренди (і згадав Touch ID, Face ID і Apple Pay), а зараз почала відставати від конкурентів та ігнорує технологію виробництва гнучких екранів.

За чутками, Apple планує все ж випустити складний iPhone, але це станеться не раніше 2020 року. У компанії вже є кілька запатентованих розробок щодо до цього пристрою. В одному з патентів, наприклад, описується технологія підігріву зони згинання екрану, яка дозволить збільшити термін служби механізму. Підігрів буде здійснюватися за рахунок світіння пікселів у центрі екрана або за допомогою спеціального нагрівача. У тому випадку, якщо у ділянці шарніра температура буде нижче заданої, спрацює блокування – користувач не зможе розкрити екран.

Очевидно, що Apple придивляється до нового тренду, але не поспішає випускати готовий пристрій або показувати прототипи. Це виграшна тактика. Не факт, що складні смартфони виявляться потрібними споживачам.

До речі, на виставці MWC 2019 представили смартфон, який працює довше за всіх. Смартфон під назвою Power Max P18K Pop виробництва Avenir Telecom  отримав назву “Енерджайзер”. Виробники стверджують, що він триматиме заряд батареї до 50 днів від одного циклу підзарядки.

Також на виставці в Барселоні виробники SanDisk і Micron презентували карти пам’яті формату microSD з об’ємом в 1ТБ.

Поділитися
Exit mobile version