У Google Play з’явилися фальшиві оновлення для ОС Android

3 хв. читання

У Google Play з’явилася велика кількість додатків, які обіцяють оновлення до актуальних версій Android навіть для безнадійно застарілих смартфонів, пише AndroIdinsider. Однак усі вони – фальшивка.

Аналіз показав, що на цей момент в Google Play присутні кілька десятків додатків, які видають себе за інструменти поновлення Android. Їх творці обіцяють можливість встановлення самої останньої версії операційної системи. А оскільки серед користувачів Android є і ті, хто не уявляє собі, яка версія ОС є останньою, для них додатки пропонують установку збірки з будь-яким номером за їх вибором.

android false

В основному, творці таких додатків грають на трендах. Знаючи про те, що сьогодні переважна більшість смартфонів працюють на базі Android Marshmallow і Nougat, то і оновлення пропонується до Android Oreo або Android Pie. А ось знайти програму, яка б обіцяла якнайшвидший апдейт до Android Q так просто не вдасться. Можливо, розробники розуміють, що поточна версія операційної системи недостатньо поширена, а тому не буде користуватися популярністю, а, можливо, просто не встигли вчасно зорієнтуватися.

У кращому випадку, такі додатки просять користувачів поставити їм 5 зірок в Google Play, обіцяючи відкрити доступ до оновлення тільки після виконання цієї дії, а потім просто ігнорують будь-які команди. Однак трапляються і ті, що ініціюють завантаження невідомих компонентів, які, зрозуміло, не мають ніякого відношення до ОС Android. Такі додатки особливо небезпечні, оскільки можуть спровокувати встановлення куди більш небезпечного програмного забезпечення.

Нагадаємо, серед додатків з Google Play в чергове знайдено програми, які завдають шкоди Вашому смартфону і можуть викрасти конфіденційну інформацію. Дослідники з Digital Security виявили раніше невідомий тип рекламного шкідливого програмного забезпечення у понад 200 додатках для Android. Деякі з цих програм були завантажені мільйонами користувачів.

До речі, більшість антивірусних програм для Android, розміщених в Google Play, даремно витратять Ваш час і гроші. А деякі навіть сприятимуть ймовірному зараженню Вашого смартфона шкідливими програмами.

Також фахівець із кібербезпеки Лукас Стефанко вчергове виявив у офіційному магазині Google Play Маркет 19 шкідливих додатків. GPS-застосунки, які містять трояни, користувачі завантажили більше 50 мільйонів разів.

У додатку SHAREit для Android виправлені дві серйозні уразливості, що дозволяють викрадати файли з чужих пристроїв. Завдяки їм, зловмисник може обійти реалізований в додатку механізм аутентифікації пристрою та завантажувати зі смартфона жертви довільні файли та інші дані, такі як токени Facebook і файли cookie.

Поділитися
Exit mobile version