У Німеччині заборонили користуватися Office 365 через збір даних

3 хв. читання
microsoft office

Земля Гессен у ФРН визнала сервіс Microsoft Office 365 небезпечним через те, що він передає службову інформацію в дата-центри, розташовані у США. І ця інформація може також містити уривки листів чи документів, які користувачі передають між собою.

Через те, що Office 365 порушує правила ЄС щодо збору даних (GDPR), комісар землі із захисту даних вирішив заборонити використання цього програмного продукту у школах Гессена.

Проблема виникла після того, як Microsoft закрила свій німецький дата-центр в серпні минулого року, створюючи потенційний ризик для доступу до даних своїх користувачів з боку влади США. І хоч передача інформації таким дата-центрам не порушує GDPR, якщо користувач дав свою згоду, але діти до 16 років не мають права, за законом, давати згоду на передачу таких даних.

Як відомо, система телеметрії Windows 10 збирає широкий спектр даних про те, як Ви використовуєте її продукти і послуги, залежно від того, як налаштовані Ваші параметри конфіденційності. Ці дані можуть містити рядки теми електронної пошти і будь-які фрази, які Ви використовуєте для перекладу програмного забезпечення Microsoft.

Видання ZDNet зазначає, що якщо для параметрів телеметрії в Windows 10 встановлено значення “Покращено”, то при збої він також може збирати вміст системної пам’яті, яке може містити конфіденційну інформацію.

Представник Microsoft визнав заклопотаність комісара, але вказав на те, що адміністратори повинні самі обмежувати обсяг даних, які надходять компанії, коли Office 365 підключений до робочого або навчальної облікового запису. Вони також заявили, що компанія нещодавно представила нові функції, що забезпечують більший контроль над цими даними, і відзначили, що компанія раніше успішно подала позов уряду США щодо доступу до даних про клієнтів в Європі.

Комісар зазначає, що школи в Гессені також не можуть використовувати хмарні рішення від Google і Apple відповідно до правил ЄС. На даний момент єдиним варіантом для шкіл є використання локально збереженого програмного забезпечення, такого як Microsoft Office 2019.

Нагадаємо, версія Microsoft Edge, встановлена в Windows 10, відправляє повну URL-адресу сайтів, які відвідує користувач, компанії Microsoft. Ці дані містять не тільки інформацію про сторінку, а й ідентифікатор безпеки.

Окрім цього, завантажувач CCleaner містить рекламні пропозиції сторонніх продуктів. Так, користувачі CCleaner, які оновлюють програму або встановлюють її заново за допомогою оффлайн-завантажувача, можуть отримати ці пропозиції.

Також для боротьби з Facebook-тролями працюватиме платформа TrollessUA, де кожен зможе повідомити про екаунти, які активно коментують, використовуючи мову ненависті та образ, маніпулюють категорією “патріот” та поширюють дезінформацію.

Поділитися
Exit mobile version