В ЄС створили єдину платформу з розшифровки закодованої інформації

3 хв. читання
cybercrash 2

Європол спільно з Європейською комісією створили нову платформу для розшифровки даних, що зберігаються на зашифрованих пристроях, вилучених правоохоронними органами в якості речових доказів.

Нова платформа, управлінням якої займається Європейський центр із боротьби з кіберзлочинністю (European Cybercrime Centre, EC3), була розроблена спільно з Об’єднаним дослідницьким центром Єврокомісії. За словами представників Агентства ЄС зі співробітництва правоохоронних органів, вихід платформи знаменує собою нову віху в боротьбі з організованою злочинністю і тероризмом в Європі.

Хоча Європол не надав ніяких подробиць про нову платформу, Рада Європейського союзу опублікувала звіт, який проливає трохи світла на її роботу. Згідно зі звітом, в платформу входять як програмні, так і апаратні інструменти, покликані допомогти в розшифровці інформації, одержаної законним шляхом в ході розслідувань.

У звіті пояснюється наступне:

  • Країни ЄС повинні вкладати кошти в спеціалізоване обладнання та програмне забезпечення з адекватними обчислювальними можливостями і в персонал, який пройшов відповідну підготовку, щоб забезпечити дешифрування файлів і повідомлень, в тому числі в складних випадках;
  • Країни ЄС повинні забезпечити співпрацю між усіма відповідними зацікавленими сторонами, включаючи, де це доречно, приватні компанії, з метою підвищення можливостей компетентних органів із дешифрування;
  • Країни ЄС повинні активізувати дослідження і розробки з метою створення нових і більш ефективних методів дешифрування і використовувати в складних випадках можливості Європолу, а саме платформу для дешифрування.

“При повному дотриманні основоположних прав і без обмеження або ослаблення шифрування ця ініціатива буде доступна національним правоохоронним органам всіх країн ЄС і допоможе забезпечити безпеку суспільства і громадян”, – повідомили в Європолі.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як безпечно робити покупки в Інтернеті на новорічні свята? Поради

Як безпечно організовувати і брати участь в онлайн-зустрічах?

Як дізнатися, коли було встановлене основне оновлення Windows 10? ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути зникаючі повідомлення у WhatsApp? – ІНСТРУКЦІЯ

Топ-15 смартфонів із найшвидшою зарядкою

Зверніть увагу, генеральні прокурори десяти американських штатів подали антимонопольний позов проти Google. Вони звинувачують компанію в змові з Facebook і порушення законодавства про рекламу в Інтернеті.

Окрім цього, три мільйони користувачів стали жертвами шкідливих розширень для браузерів Chrome і Edge. Ці розширення викрадали персональні дані і перенаправляли користувачів на фішингові сайти.

До речі, американська компанія SolarWinds розпочала розслідування кіберінціденту, під час якого зловмисникам вдалося використати продукти SolarWinds в атаках на державні і приватні організації США. Кіберзлочинці змогли скомпрометувати систему збирання софту, яку використовують для моніторингової платформи Orion

Нагадаємо, що iOS 14.3 і iPadOS 14.3 отримали виправлення 11 проблем безпеки, серед яких є настільки серйозні, що зловмисник може виконати код на пристроях iPhone і iPad. Для експлуатації двох найсерйозніших багів хакеру досить використовувати спеціально підготовлений файл шрифту, за допомогою якого можна запустити шкідливий код в системі жертви.

Поділитися
Exit mobile version