Вкрав два мільярди доларів і зник: керівника турецької криптобіржі оголосили в розшук

3 хв. читання
Faruk Fatih Ozer

Генпрокуратура Туреччини оголосила в міжнародний розшук засновника криптовалютної біржі Thodex Фарука Фатіха Озера. Він втік із країни, забравши $ 2 млрд. коштів інвесторів.

У середу, 21 квітня, адміністрація стамбульської біржі криптовалют опублікувала повідомлення про тимчасове призупинення торгів терміном на п’ять днів. Зазначалося, що причиною тому стала технічна проблема з транзакціями, яка нібито виникла через “хакерський інцидент”. Власники активів компанії екстрено спробували вивести звідти свої фінансові кошти. При цьому Озер не відповідав на дзвінки і листи клієнтів і журналістів. Пізніше ЗМІ опублікували його фото з аеропорту і повідомили, що він покинув батьківщину і тепер знаходиться в Тірані – столиці Албанії. 22 квітня біржа оголосила, що їй не вистачає фінансового забезпечення для продовження операцій. У четвер Thodex опублікувала заяву Озера, в якій він пообіцяв повернути гроші інвесторам і після цього повернутися до Туреччини, щоб відповісти перед законом.

У п’ятницю турецька поліція розпочала рейди в восьми різних містах, включаючи Стамбул, де вони провели обшук в штаб-квартирі компанії і вилучили комп’ютери та цифрові матеріали. Офіційні особи також заморозили банківські рахунки Озера. Сам бізнесмен назвав висунуті проти нього звинувачення “безпідставними” і сказав, що знаходиться в Албанії для робочих зустрічей.

Прокуратура почала розслідування 22 квітня, після того як в ЗМІ з’явилися перші повідомлення про втечу бізнесмена. У справі були затримані 62 підозрюваних, ще 16 розшукують, повідомляє Anadolu.

Thodex – турецька криптовалютна біржа, заснована в 2017 році. Кількість активних користувачів майданчика – 390 тисяч осіб. За даними Coinmarketcap, обсяг торгів на криптобіржі в останній день роботи склав $ 583 млн.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути записування відео HDR на iPhone? ІНСТРУКЦІЯ

Онлайн-шопінг у соцмережах: як не бути ошуканим?

Як таємно спілкуватися у месенджері Telegram на iOS та Android? ІНСТРУКЦІЯ

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

Як безкоштовно надсилати захищені паролем електронні листи? ПОРАДИ

Нагадаємо, дослідники безпеки опублікували в Мережі PoC-експлойт для запуску шкідливого коду в Chrome, Edge, Vivaldi, Opera і інших браузерах на базі Chromium. Уразливість зачіпає JavaScript-движок V8 і вже виправлена в його вихідному коді, але виправлення поки ще не інтегровано ні з кодовою базою Chromium, ні з заснованими на ньому проектами.

Також дослідники виявили безліч уразливостей в популярних додатках, що допускають виконання довільного коду в системах користувачів всього лише за допомогою одного кліка. Саме тому такі баги отримали неформальне ім’я “уразливості одного кліка” (one-click vulnerabilities).

Розробники WhatsApp усунули дві небезпечні уразливості в Android-версії месенджера. Якщо зловмисник задіє ці дві уразливості в атаці, у нього з’явиться можливість виконати шкідливий код і віддалено зламати мобільний пристрій жертви.

Окрім цього, кіберзлочинці атакують уразливі сервери Microsoft Exchange з метою встановлення програмного забезпечення для майнінгу криптовалют у рамках шкідливої ​​кампанії, спрямованої на використання обчислювальних потужностей скомпрометованих систем для заробітку.

Поділитися
Exit mobile version