Вмикайте приватний перегляд та виходьте зі сторінок в соцмережах. Як захистити себе онлайн?

6 хв. читання
internet security
Woman holding a credit card and using computer, online shopping

Від соціальних мереж до онлайн-банкінгу – Інтернет дійсно проник у наше життя, як ніколи раніше. Сьогодні крім швидких настільних комп’ютерів та ноутбуків, ми також підключаємо до Інтернету смартфони, планшети і багато інших портативних пристроїв. Саме тому дуже важливо знати якомога більше про безпеку в Інтернеті.

Необхідно знати правильні способи захисту нашого приватного життя, коли ми онлайн.

Дехто з нас думає, що безпека в Інтернеті – це ілюзія. Тому що, веб-сайти збирають конфіденційну інформацію так тонко, що ми навіть не знаємо що саме їм відомо. Це, можливо, дійсно так, але ця невпевненість – ще одна причина, щоб зберегти свою анонімність та уникнути витоку даних в Інтернет.

Чи є щось, що ми можемо зробити, щоб залишатись у безпеці, поки займаємось серфінгом, крім того, що не показувати свої паролі, або не надавати багато особистої інформації? Ось кілька хороших способів, які можна використовувати для збереження вашої особистої інформації.

Ввімкніть приватний перегляд

Багато інтернет-сайтів використовують такі технології, як cookie, щоб захопити IP-адреси конкретних комп’ютерів перед збиранням інформації про діяльність в Інтернеті.

Окрім використання цих даних, щоб допомогти їм забезпечити оптимізовані і персоналізовані послуги користувачам і краще зрозуміти поведінку відвідувачів на своїх сайтах, вони також можуть продавати такі “цифрові профілі» для зацікавлених сторін для їх власного маркетингового дослідження, без нашої попередньої згоди.

Аби вирішити зростаюче занепокоєння з приводу того, що наше приватне життя під загрозою через такі дії, основні веб-браузери, такі як Internet Explorer, Google Chrome і Mozilla Firefox мають функцію “приватний перегляд” в налаштуваннях своїх останніх релізів для забезпечення online безпеки.

Іншими словами, Ви можете запобігти зберігання cookie (а також інших деталей, таких як перегляд історії і тимчасові інтернет-файли) на своїх комп’ютерах і тим самим зменшити ймовірність несанкціонованого збору інформації про те, як Ви подорожуєте в Мережі.

Така функція безпеки була надана в Safari 2.0 з 2005 року, Mozilla Firefox 3.1 і Google Chrome 1.0 в 2008 році та Internet Explorer 8 з 2009 року. Ввімкніть приватний перегляд в браузері (навіть на смартфоні) і це буде першою лінією оборони online безпеки.

Приховайте свою IP-адресу

У певному сенсі, Ваша IP-адреса як найчіткіший  відбиток пальця в онлайн всесвіті. Для того, щоб приховати Вашу IP-адресу є сенс розглянути питання про використання веб-проксі, наприклад, таких сервісів як HideMyAss  або відкритого інтернет-браузера Tor. Ці сервіси приховують інформацію, щоб Ви не залишали жодних слідів, незалежно від того, які сайти відвідуєте. Але треба мати на увазі, що деякі з таких веб-проксі мають сумнівну політику online безпеки і можуть самі мати доступ до даних, які Ви намагаєтесь приховати. Зробіть власне дослідження перед їх використанням.

Бонусом веб-проксі або Tor є те, що Ви можете відвідувати сайти, які заблоковані Вашим інтернет-провайдером.

Не забувайте виходити

Ось тривожний факт про Facebook – ця соціальна мережа може відстежувати онлайн-активність користувачів, які залишаються авторизованими у своєму обліковому записі. Це означає, що якщо Ви закрили вкладку Facebook, не натиснувши кнопку «вийти», і продивляєтесь інші сайти, які містять кнопку «like», то ці сайти можуть відстежувати і обробляти дані про Вашу діяльність (навіть якщо Ви не натискуєте на неї).

Також інтернет-активність може контролюватися на різних платформах, оскільки на Ваш обліковий запис Facebook можна увійти за допомогою будь-якого пристрою, підключеного до Інтернету.

Такі інтернет-гіганти, як Facebook, Amazon і Google мають великі прибутки від реклами та інформації про нас, яку вони захопили. Це ще одна причина бути обережним, оскільки вони можуть тонко відняти у нас наше приватне життя і використовувати це для своєї вигоди.

Отже, не забувайте виходити зі своїх аккаунів у соціальних мережах, поштових клієнтах та іншого.

Остерігайтеся відкритих Wi-Fi точок доступу

Якщо Ви знайшли відкриту Wi-Fi точку, не підключайтеся одразу до неї. За замовчуванням, відкриті джерела Wi-Fi в зонах загального користування не мають шифрування, а це означає, що будь-хто поруч з Вашим місцем розташування, може записувати такі дані, які Ви передаєте онлайн, як Ваші паролі, банківські рахунки та електронні листи.

Захистіть себе! Є деякі основні запобіжні заходи які можна вжити, якщо Ви не готові відмовитися від зручності цих безкоштовних з’єднань Wi-Fi:

1. Вимкніть обмін файлами на пристрої або комп’ютері.

2. Уникайте сайтів, де Вам потрібно вводити персональні дані, щоб увійти в свій обліковий запис (сайти, наприклад, соціальних мереж, електронної пошти або онлайн-банкінгу).

3. Якщо Вам необхідно використовувати електронну пошту шифруйте її з SSL (Secure Sockets Layer) або TSL (Transport Layer Security).

4. Переконайтеся в тому, що Ви підключені до захищених каналів (адреси, що починаються з “HTTPS”).

5. Щоб отримати максимальну безпеку в Інтернеті, створіть VPN (віртуальну приватну мережу).

Поділитися
Exit mobile version