Як безпечно користуватися wi-fi у публічних місцях

2 хв. читання
wifi public places

Бездротові мережі стають масовим явищем для кафе, аеропортів та готелів. Мобільність людини сприймається як величезна перевага і практично кожен телефон обладнаний модулем, який приймає радіосигнал від інтернет-точки. І навіть просто маючи при собі звичайний ноутбук, можна купити wi-fi роутер і перестати плутатися у дротах. Тепер ви всюди знайдете сигнал від мережі і будете насолоджуватися будь-якою кількістю інформації, необхідної для роботи або спілкування.

Але на відміну від проводового Інтернету, для злому якого необхідне фізичне підключення, точки публічного доступу передають радіосигнал повітрям, а значить, користувач більшою мірою піддається атакам хакерів. Фактично дані з роутера передаються в незашифрованому вигляді, і “просунута” людина, озброївшись необхідними інструментами, зможе ловити “пакети”, чат-сесії, записи пошти та будь-які дані для авторизації. Як захистити свою інформацію, якщо ви вирішили скористатися Інтернетом у публічних мережах? Є кілька доступних для кожного способів.

Для початку треба оновити все програмне забезпечення, особливо те, яке має стосунок до адаптера, що бере сигнал мережі. Якщо з якихось причин оновлення не відбувається, сміливо йдіть на сайт до виробника і обов’язково завантажуйте останні версії софта. У будівлі аеропорту або в іншому публічному місці ваш мобільний пристрій може сам у автоматичному режимі підключатися до різних wi-fi-точок. Це не дуже добре. Налаштуйте «майстер підключення» таким чином, щоб уникнути можливості автоматичного з’єднання.

Неофіційні точки можуть перехоплювати ваш ноутбук або телефон, щоб цілеспрямовано красти дані. Якщо ви опинилися в місці, де кілька інтернет-точок, встановіть з’єднання з тією, яка є офіційною від цієї установи. Постійно перевіряйте доступні мережі в навколишньому просторі, дивіться, які саме активні, і який оператор їх підтримує. А краще створіть список за рангом, де wi-fi-точки будуть спадати за мірою їх надійності та захищеності.

Поділитися
Exit mobile version