Вийшла платформа Android Q: огляд нових можливостей

5 хв. читання

Google представила нову версію своєї мобільної платформи, яка на поточний момент отримала назву Android Q. Разом з офіційним анонсом була випущена і перша бета-версія нової версії Android, яка поки що доступна лише користувачам смартфонів Google Pixel, причому всіх поколінь, пише 9to5google.

З виходом Android Q Beta 1 стали відомі і ті нововведення, які Google підготувала для нової версії своєї мобільної операційної системи. Велика частина з них має бути присутня і у фінальній версії системи, однак щось може і зникнути після бета-тестування.

1. Google продовжує підвищувати безпеку своєї операційної системи

У новому Android Q користувачеві буде дано більше свободи для контролю за тим, коли та чи інша програма може відстежувати місце розташування смартфона, а також отримувати доступ до даних користувача та інших функцій.

Наприклад, можна буде вибрати, чи дозволяти додаткам доступ до місця розташування або даними тільки тоді, коли він відкритий, або ж доступ буде постійним, в тому числі і в фоновому режимі. Також нікуди не зникне можливість повністю заборонити додаткам доступ до даних, розташування або інших функцій.

2. Нова функція під назвою Sharing Shortcuts

Вона повинна зробити більш зручним меню функції “Поділитися”, адже тепер у ньому можна буде створювати ярлики для швидкого відправлення інформації тим чи іншим користувачам в тих чи інших додатках. Крім того, розробники можуть створювати спеціальні ярлики для того, щоб ділитися контентом і виконувати додаткові дії. Наприклад, відправляючи зображення, можна буде відразу додати до нього повідомлення або підпис.

Android Q 03

3. Android Q підтримує пристрої з гнучкими дисплеями

Цього року вже були представлені перші смартфони з гнучкими дисплеями, а в майбутньому їх повинно стати ще більше, тому розробники Android не змогли пройти повз цей тренд. Новий Android Q спочатку підтримує пристрої з гнучкими дисплеями, що значно спрощує розробникам процес адаптації системи, а також додатки під гнучкі пристрої. Наприклад, тепер розробникам стало куди простіше керувати тим, як їх додаток буде виглядати, коли смартфон перебуває в складеному і розкладеному стані.

4. Темна тема

З’явилася “темна тема”, яка тепер поширюється на всю систему, у тому числі і на повідомлення. Щоправда, для її активації потрібно встановити темний фон, а також активувати нічний режим у налаштуваннях системи. Тобто безпосередньо зробити телефон темним не вийде.

5. Новий функціонал браузера

Також новий Android Q дозволить користувачам додавати в свої додатки панель доступу до системних налаштувань, таких як Wi-Fi, Bluetooth, регулювання гучності тощо. Завдяки цьому відпаде необхідність виходити з програми і шукати в налаштуваннях відповідну функцію. Наприклад, тепер можна буде ввімкнути або вимкнути передачу даних, не виходячи з браузера.

6. Адаптивний Wi-Fi

Функція, яка забезпечує зниження затримок і підвищення якості бездротового з’єднання, що буде корисно для онлайн-ігор, а також відеодзвінків. Як саме працює ця функція, не уточнюється, але, швидше за все, вона підвищує пріоритет додатку в використанні підключення Wi-Fi.

Ще додатки в Android Q зможуть використовувати дані про глибину зображення, які збираються смартфонами, у яких дві або більше камер на задній панелі. Тепер розмивати фон або змінювати фокус можна буде не лише в додатку камери і галереї, а й в сторонніх додатках.

Більш того, додатки навіть зможуть створювати 3D-зображення або додавати ефекти доповненої реальності на готові знімки. Додали підтримку відкритого видеокодека AV1, що дозволить відтворювати відповідні потокові відео. Нарешті, була покращена робота з API OpenGL, а також прибрали низку помилок і розширили функціональність.

До речі, більшість антивірусних програм для Android, розміщених в Google Play, даремно витратять Ваш час і гроші. А деякі навіть сприятимуть ймовірному зараженню Вашого смартфона шкідливими програмами. Так заявили дослідники AV-Comparatives.

Також фахівець із кібербезпеки Лукас Стефанко вчергове виявив у офіційному магазині Google Play Маркет 19 шкідливих додатків. GPS-застосунки, які містять трояни, користувачі завантажили більше 50 мільйонів разів.

У додатку SHAREit для Android виправлені дві серйозні уразливості, що дозволяють викрадати файли з чужих пристроїв. Завдяки їм, зловмисник може обійти реалізований в додатку механізм аутентифікації пристрою та завантажувати зі смартфона жертви довільні файли та інші дані, такі як токени Facebook і файли cookie.

Поділитися
Exit mobile version