Викрадені хакерами дані про вакцину Pfizer COVID-19 потрапили в Інтернет

3 хв. читання

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) повідомило, що деякі дані про вакцину Pfizer/BioNTech COVID-19, викрадені з його серверів у грудні, потрапили в Інтернет.

EMA – це децентралізоване агентство, відповідальне за аналіз та затвердження вакцин проти COVID-19, а також за оцінку, моніторинг та нагляд за будь-якими новими ліками, що вводяться в ЄС.

“Розслідування кібератаки на EMA показало, що деякі документи, пов’язані з ліками та вакцинами COVID-19, потрапили в Інтернет”, – заявило EMA. – Правоохоронні органи вживають необхідних заходів.

Агентство продовжує повністю підтримувати розслідування злочинів щодо порушення даних та повідомляти будь-які додаткові юридичні та фізичні особи, документи та персональні дані, до яких міг бути несанкціонований доступ”.

31 грудня Bleeping Computer стало відомо про те, що хакери “злили”, як вони стверджували, вкрадені дані EMA на декількох хакерських форумах. Нижче скріншот одного з витоків, який Bleeping Computer бачив на той час.

EMA leak

Джерела в розвідувальному співтоваристві з питань кібербезпеки повідомили Bleeping Computer, що викрадені дані включають скріншоти електронної пошти, коментарі експертної оцінки EMA, документи Word, PDF-файли та презентації PowerPoint.

У грудні агентство повідомило, що розпочало спільне розслідування атаки у співпраці з правоохоронними органами та іншими відповідними структурами. Того ж дня Pfizer та BioNTech спільно повідомили, що до деяких документів COVID-19, поданих до EMA, мали доступ кіберзлочинці.

Згодом розслідування показало, що хакери мали доступ лише до обмеженої кількість документів, та що порушення даних обмежувалось одним ІТ-додатком, де зловмисники в основному орієнтувались на дані, що стосуються ліків та вакцин проти COVID-19.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version