Не поширюйте фото через Android Messages – Ваш телефон може “зливати” дані

4 хв. читання
android photo

Якщо Ви один із сотень мільйонів користувачів Android Messages, то Ваш телефон може допускати витік особистих даних. Так, використання Android Messages містить в собі небезпеку, оскільки додаток може “зливати” конфіденційну інформацію про власників мобільних пристроїв.

Зокрема, фахівці з кібербезпеки відзначають можливість ненавмисного розкриття даних про місцезнаходження користувача і відвідуваних ними місць. Вся справа у геотегах, які камера смартфона присвоює кожному знімку, пише Forbes.

Звичайно, це дуже корисна функція, адже ми можемо сортувати зняті фотографії безпосередньо за локаціями – наприклад, виділити знімки, зроблені вдома, або навпаки – під час відвідування іншого міста чи країни.

Однак вбудовування у фотографії метаданих за стандартом EXIF ​​(Exchangeable Image File) може і нашкодити конфіденційності власників девайсів. Йдеться про функцію “поділитися”, якою ми часто користуємося, відправляючи знайомим або друзям фотографії.

Якщо Ви використовуєте програму Android Messages, за допомогою якої можна відправляти друзям, родичам і знайомим фотографії, метадані залишаються в файлах. Іншими словами, будь-який користувач, якому Ви відправите фотографію з геотегами, зможе переглянути, де саме Ви зробили ці знімки. І так буде тривати далі: якщо Ваш знайомий відправить Ваші фотографії свого знайомого, той теж зможе вивчити геолокацію.

Проблему посилює те, як працюють налаштування операційної системи Android. У додатку Messages і камери можуть бути абсолютно різні рівні доступу до місця розташування. Наскільки захищені Ваші дані буде залежати від того, як Ви відправляєте фотографії за допомогою Android Messages.

Є лише два способи поділитися знімком через Android Messages: прикріпити зображення до повідомлення або скористатися камерою всередині самого додатка для обміну текстом.

Якщо навіть Ви забороните Messages отримувати доступ до геолокації, але при цьому камера буде включати геотеги, то зроблені з програми знімки відправляться Вашому співрозмовнику з геолокацією.

Дослідники рекомендують використовувати інші месенджери, як от Signal, або використовувати спеціальний додаток для перегляду і редагування EXIF, який допоможе Вам вручну позбутися проставлених камерою геотегів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version