WhatsApp подала до суду на виробника шпигунського ПЗ

3 хв. читання

WhatsApp звинуватила NSO Group в пособництві зламів мобільних пристроїв шляхом експлуатації уразливості в сервісі відеодзвінків.

У вівторок, 29 жовтня, WhatsApp подала до суду на ізраїльського виробника інструментів для зламу NSO Group. Як повідомляється в позовній заяві, NSO Group допоміг урядовим спецслужбам зламати телефони близько 1,4 тис. користувачів по всьому світу, в тому числі дипломатів, опозиціонерів, журналістів і високопоставлених посадових осіб.

WhatsApp звинуватила NSO Group в пособництві зламам, здійсненим в інтересах урядів у 20 країнах, в тому числі в Мексиці, ОАЕ і Бахрейні. Згідно з позовом, жертвами зламів стало більше сотні членів громадянського суспільства.

Якщо вірити WhatsApp, зловмисники використовували її систему відеодзвінків для доставки шпигунського ПЗ на мобільні пристрої певних користувачів. Йдеться про уразливість CVE-2019-3568, виявленої і виправленою WhatsApp в травні нинішнього року. Ця уразливість використовувалася для встановлення розробленої NSO Group шпигунської програми Pegasus. Атакуючі дзвонили жертві в WhatsApp, і на її пристрій завантажувалося шкідливе ПЗ, незалежно від того, відповіла вона на дзвінок чи ні.

“Компанії не можуть займатися кібератаками на інші компанії. Відповідальні гравці повідомляють про виявлені уразливості, а не експлуатують їх за допомогою своїх технологій. Також компанії не повинні продавати свої послуги тим, хто здійснює подібні атаки”, – заявили в WhatsApp.

whatsapp threat

До речі, нове шкідливе ПЗ під назвою Racoon (Єнот), створене для викрадення інформації, швидко завойовує популярність серед кіберзлочинців. За словами команди дослідників з Cybereason Nocturnus, всього за кілька місяців Єнот заразив сотні тисяч пристроїв по всьому світу, викрадаючи дані кредитних карт жертв, облікові дані електронної пошти тощо.

Також Apple вирішила змусити користувачів застарілих версій iOS встановити останні оновлення, навіть якщо вони самі цього не хочуть.

Зверніть увагу, підтримка Windows 10 (версія 1803) закінчиться менше ніж через місяць, і, згідно з деякими повідомленнями, Microsoft знову звернулася до не зовсім чесної тактики, для того щоб змусити користувачів оновитися до найсвіжішої версії ОС.

Коли Ви підключаєтеся до мережі Wi-Fi, рівень сигналу буде визначати якість з’єднання і навіть швидкість Вашого інтернет-з’єднання. Якщо рівень сигналу Wi-Fi слабкий, то з’єднання може перериватися і залишатися недоступним, так само і швидкість Інтернету може бути нижчою від заявленої провайдером. Як визначити у Windows 10 рівень сигналу Wi-Fi в процентному співвідношенні, дізнайтесь зі статті.

Поділитися
Exit mobile version