Word, Excel і PowerPoint порушують конфіденційність

3 хв. читання
microsoft office

Китайські регулюючі органи посилили запобіжні заходи збору призначених для користувача даних технологічними компаніями. У зв’язку з цим влада назвала 291 додаток для смартфонів, включаючи додатки з популярного пакета Microsoft Office, які вводять користувачів в оману або порушують конфіденційність.

Згідно даних Міністерства промисловості і інформатизації КНР, Microsoft Word, Excel і PowerPoint виявилися в списку програм, які відправляли обов’язкові, часті або надмірні запити на дозволи користувачів.

Відомство також виявило, що додаток для найму 51Job, додаток технічних новин 36Kr і додаток для ведення нотаток Yinxiang Biji, китайська версія Evernote, порушили існуючі правила збору призначених для користувача даних.

Останній крок міністерства також торкнувся додатків зі спливаючими повідомленнями, які не можна було закрити, а також програм, що змушують користувачів переходити на нові сторінки за допомогою текстів, зображень і відео.

Перевірка додатків проведена після вступу 1 травня в силу нових правил міністерства. Правила покладають на постачальників додатків відповідальність за збір так званих “надмірних” призначених для користувача даних, які пов’язані зі своїми основними послугами, і примус користувачів до дачі необізнаної згоди на використання їх даних.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version