Як підприємцям оформити компенсацію на час карантину та не втрапити до рук шахраїв? ПОРАДИ

4 хв. читання

Зловмисники в мережі Інтернет виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат. Як відомо, від сьогодні для підприємців стало можливим подати заявку на отримання компенсації на час дії карантину. Розповідаємо, як розпізнати шахрайство та самостійно оформити допомогу без посередників.

Зазвичай правопорушники розміщують відео, де Президент України розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8 тисяч гривень, повідомляють у Кіберполіції України.

В описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен.

На сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Однак у подальшому шахраї просять сплатити послуги юриста за оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. Здебільшого для цього використовують вбудований чат-бот.

Після виконання таких дій громадяни не лише переказують гроші за неіснуючі послуги, але й передають персональні дані аферистам.

wifi user

Щоб не втрапити у халепу, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім;
  • якщо ж особисту (персональну) інформацію розголошено, звернутись до банку та заблокувати картку;
  • у разі підозри шахрайських дій – негайно повідомляти правоохоронні органи.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Оформлення одноразової матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам у розмірі 8 тисяч гривень доступне ТІЛЬКИ через мобільний застосунок “Дія” або на “Порталі Дія” (https://diia.gov.ua/).

Виплати будуть доступні тільки в “Дії”.  Не вірте у фейкові новини від шахраїв та сервіси, які пропонують перерахувати гроші, щоб отримати виплату!

Як отримати виплату?

Отримати одноразову матеріальну допомогу ФОПам та найманим працівникам у розмірі 8000 грн можна, заповнивши електронну заяву через мобільний додаток “Порталу Дія” за цим посиланням.

Для отримання одноразової допомоги застрахованим особам заява заповнюється ВИКЛЮЧНО в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або з використанням мобільного додатка “Порталу Дія” (Дія).

Для отримання послуги у застосунку необхідно:

  1. завантажити застосунок “Дія” за посиланням: https://go.diia.app;
  2. авторизувати у застосунку через свій Приват24, Monobank, або BankID НБУ;
  3. у розділі “Послуги” натиснути “Отримати допомогу“;
  4. Дія” автоматично перевірить дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України на відповідність умовам отримання допомоги;
  5. ввести номер гривневого рахунку застрахованої особи у форматі IBAN.

УВАГА! Отримати кошти можна лише на особистий рахунок.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Онлайн-шопінг перед святами: п’ять правил безпеки

Як переказати кошти за допомогою Google Pay? – ІНСТРУКЦІЯ

Як шукати відкриті вкладки у Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Чим відеочат відрізняється від особистого спілкування?

Як захистити онлайн-платежі на Вашому смартфоні від зазіхань хакерів? ПОРАДИ

Як вимкнути надокучливий звук сповіщень у WhatsApp? – ІНСТРУКЦІЯ

Зверніть увагу, що у 2021 році продовжать удосконалюватися програми-вимагачі та складні загрози без використання файлів. Крім цього, у центрі уваги знову опиняться проблеми безпеки Інтернету речей, зокрема численні уразливості у “розумних” інтимних іграшках.

До речі, цифрові помічники – це чудові інструменти для отримання інформації, швидких розрахунків, придбання рецептів продуктів харчування, пошуку місць розташування, управління своїми розумними домашніми пристроями тощо. Однак з точки зору безпеки та конфіденційності Ви можете здивуватися, наскільки ці чудові служби знають багато про Вас інформації.

Також сьогодні практично у кожного в кишені лежить смартфон, тому є сенс використовувати його для безконтактної оплати речей. Ось тут з’являються мобільні платіжні платформи, такі як Google Pay. Однак за допомогою Google Pay можна робити набагато більше, ніж просто платежі. Нещодавно Google cуттєво оновила Google Pay – там з’явилася купа нових функцій.

Поділитися
Exit mobile version