Компанія Google не робить великого галасу з того, що насправді володіє глибинними знаннями про своїх користувачів, але водночас і не приховує, що тримає Ваші дані під контролем.

“Google знає про Вас дуже багато. Значна частина бізнес-моделі пошукового гіганта базується на рекламі. І щоб ця діяльність була успішною, компанії потрібно знати, хто Ви такі. Але якщо Ви будете обізнані з інструментами, які Google використовує для стеження за Вами, зможете контролювати свої дані”,пише журналіст британського видання Wired Мет Берджес (Matt Burgess).

Наводимо переклад статті Мета Берджеса із порадами щодо безпеки, які допоможуть повернути контроль над усіма даними,  які Google збирає про Вас.

Google зберігає всю вашу історію пошуку

Не секрет, що кожен Ваш пошуковий запит у Google зберігається в історії пошуку.

Як видалити? Якщо ви хочете, щоб список Ваших пошукових запитів не зберігався, перейдіть на сторінку історії Google, натисніть “Меню” (три вертикальні крапки), а потім натисніть “Додатково” “Весь час”“Видалити”.

Або ж перейдіть за посиланням – chrome://settings/clearBrowserData.

Якщо ви хочете припинити відстежування Google ваших пошукових запитів, перейдіть на сторінку “Контроль активності” та вимкніть відстеження. Посилання – тут.

Google зберігає кожен голосовий пошук

Про незмінну звичку Google щодо збереження пошуку за допомогою голосу повідомляли неодноразово.

Адже кожен, хто користується голосовим пошуком Google або помічником Google Assistant (наступник Google Now), повинен усвідомлювати, що пошукові запити зберігаються так само, як і у звичайному пошуку Google.

Багато з цих пошуків фактично записані. Це означає, що користувачі можуть прослуховувати точно те, що вони шукали, прослухавши те, що вони сказали, і як вони це сказали.

Як видалити? Якщо Ви використовували будь-які голосові функції Google, перейдіть на сторінку голосової та звукової активності Google, щоб переглянути свої голосові пошуки та прослухати їх.

Щоб видалити цю базу даних з незручних пошуків, виберіть один або декілька записів з прапорцями біля них, а потім натисніть “Видалити” у верхній частині екрана.

Google відслідковує та записує ваше місцезнаходження

Окрім запису ваших пошукових запитів і вашого голосу, Google також зберігає дані про Вашу геолокацію.

Історія місцезнаходжень Google або Хронологія відображається у Google Map і дає змогу вибрати конкретні дати й години і побачити, де Ви були. Його точність залежить від того, чи увійшли Ви у свій обліковий запис Google, і від того, де знаходився Ваш смартфон або планшет.

Як видалити? Коли Ви відвідуєте Хронологію, можете натиснути на кнопку “Налаштування” в нижньому правому куті екрана та вибрати кнопку “Видалити”.

Існує також можливість призупинити історію місцезнаходжень, натиснувши велику кнопку в нижньому лівому куті екрана.  Проте це дещо складніше. Адже щоб повністю відмовитися від відслідковування геолокації, Вам потрібно відмовитися від функцій відстеження місцезнаходження та звітування про місцеположення за допомогою вашого пристрою – незалежно від того, чи використовуєте ви Android чи iOS.

Контролюйте рекламні дані

Одне з найбільш цікавих місць для перевірки того, що Google дійсно знає про Вас, – це сторінка налаштувань оголошення, де (якщо Ви ввійшли у свій обліковий запис Google) Ви побачите профіль, який Google створив для Вас на основі Вашої історії пошуку, історії та вподобань на YouTube. Так, наприклад, Google може знати, що Ви – жінка віком від 18 до 24 років і зацікавлена в банківській справі, побутовій електроніці, мобільних телефонах, хіп-хопі та іграшках.

З цієї сторінки можна включити персоналізацію оголошення (або вимкнути). Якщо Ви вимкнете персоналізацію, тоді реклами, які слідують за Вами, коли Ви шукали їх один раз, припинять з’являтися. Рекламна мережа Google працює на більш ніж двох мільйонах веб-сайтів у всьому світі, і обмеження її знань про Вас зменшить вплив гіганта.

Видаліть усі свої екаунти онлайн

Якщо Ви будь-коли хотіли видалити себе повністю (майже) з Інтернету, шведський веб-сайт Deseat.me використовує Ваш обліковий запис Google, щоб допомогти у цьому. Використовуючи протокол OAuth Google, який дозволяє стороннім користувачам отримувати доступ до інших облікових записів, не з’ясовуючи дані пароля, програмний продукт Deseat.me відкриває всі Ваші облікові записи в Інтернеті та соціальних мережах і дозволяє видалити себе з них.

Як видалити? Відвідайте Deseat.me та введіть свою адресу Gmail. Це відкриє всі онлайн-екаунти, пов’язані з цією електронною адресою, і дозволить Вам позбутися їх.

Автор: Олена Кожухар