Як штучний інтелект створює парфуми?

8 хв. читання

Штучний інтелект (ШІ) опановує парфумерну індустрію.

Компанії дедалі більше звертаються до новітніх технологій у створенні унікальних парфумів-бестселерів, які можна отримати за лічені хвилини. Про це пише BBC.

Минулого року швейцарський розробник ароматів Givaudan Fragrances запустив Carto – інструмент штучного інтелекту, що допомагає парфумерам у їхній роботі.

Завдяки системі машинного навчання (метод, за яким комп’ютери оптимізують попередні результати), Carto пропонує різні комбінації ароматів.

За допомогою сенсорного екрана парфумер бере дані з великої бібліотеки формул ароматів і поєднує їх. Це набагато ефективніше, ніж робота з електронними таблицями.

Машина відразу перетворює аромати на парфуми, що полегшує процес тестування нових композицій.

Віцепрезидент та директор парфумерної школи Givaudan Fragrances Каліс Бекер каже, що парфумерна індустрія розвивалася роками, і це лише наступний технологічний крок.

“Приблизно 40 років тому майстри ставили усі компоненти перед собою і працювали з ними. Поєднували і записували на аркуші паперу кількість та назви інгредієнтів”.

У 1980-х роках з’явилися комп’ютери і парфумери почали створювали свої композиції за допомогою системи, що нагадує електронну таблицю Excel, пояснює вона.

parfmeur david apel

Однією з переваг Carto є те, що зразки композицій створюються миттєво, і це надає їй конкурентну перевагу.

“Ми можемо коригувати парфуми з покупцем практично наживо, – каже пані Бекер. – Це великий плюс не лише тому, що ми виграємо час, а й тому, що створює близький контакт із замовником”.

Німецький парфумерний дім Symrise пішов ще далі й об’єднався з технологічним гігантом IBM Research для створення інструменту на базі штучного інтелекту. Він вивчає парфумерні формули і дані клієнтів для створення нових ароматів. Автори назвали систему Philyra – на честь грецької богині парфумерії.

Щоб “виростити” майстра, треба 10 років. Тільки тоді він починає створювати нові гарні аромати. А з штучним інтелектом все значно швидше. Philyra “пройшов” школу учня-парфумера.

Однак і Philyra, і Carto мають свої недоліки – вони не вміють фізично відчувати аромати.

Тому у систему закодували групи запахів – квіткові, східні та шипрові – і вимоги до різних косметичних продуктів, як то шампуні, дезодоранти та лосьйони для тіла.

Штучний інтелект також навчили розрізняти пропорції парфумерних інгредієнтів.

Клер Віола, віцепрезидент по цифрових стратегіях у Symrise, перша погодилась, що робота штучного інтелекту має дефекти.

“Це машинне навчання, тому іноді ми отримуємо помилковий результат, – говорить вона. – Але це лише проєкт. Чим більше ми тестуємо систему, тим більше вона вдосконалюється. Потрібна постійна робота. Ми розглядаємо кожну нову тему окремо, щоб система вчилася, приміром, розрізняти квіткові і східні аромати”.

Система Philyra “ніколи нічого не забуває”, але потребує додаткових тестувань, вважає Клер Віола
Але, за її словами, чим більше вони вкладають у навчання, тим точніші отримують результати.

“Ми вчили машину так, ніби це справжній парфумер… вона ніколи і нічого не забуває [на відміну від людини]. Є ще один плюс – машина поєднує аромати і створює цікаві комбінації, про які ви навіть подумати не могли”.

У систему можна завантажити базу даних, що налічує близько двох мільйонів формул ароматів. Тому потенціал для більшого спектра ароматів і комбінацій – величезний. У 2019 році бразильська косметична компанія O Boticário спільно з Symrise випустила перший аромат з використанням штучного інтелекту.

Тим часом голландський бренд ScenTronix хоче повністю змінити парфумерну індустрію, надаючи споживачам можливість грати з технологіями напряму.

ScenTronix дозволяє покупцям створювати свої персоналізовані аромати на базі анкети, яку вони заповнюють в їхньому онлайн-магазині.

Для цього потрібно відповісти на кілька запитань: як ви бачите свою роль у житті, у якому середовищі ви виросли. Після цього алгоритм аналізує дані й за сім хвилин створює унікальні парфуми для кожного окремого покупця. П’ять зразків можна купити за 33 долари.

Співзасновник ScenTronix Фредерік Дуерінк каже, що хотів, щоб люди могли використовувати парфуми, які є їхнім відображенням у цей момент.

“Парфумерна індустрія орієнтована на бренд, під який ви маєте підлаштуватись, – пояснює він. – Я подумав, що було б непогано повністю змінити підхід – щоб парфуми символізували перш за все вас, а не бренд”.

Пан Дуерінк погоджується, що його підхід має серйозний фізіологічний бар’єр. Адже люди не звикли платити за аромат, який не можуть протестувати.

Марго Карон, аналітик краси, косметики та ароматів у компанії Mintel, вважає, що штучний інтелект є потужним інструментом для створення оригінальних ароматів.

“Він не лише знаходить прогалини у роботі з ароматами, але й значно оптимізує швидкість створення нових парфумів.

Технологію і науку іноді зображають і сприймають як щось холодне і раціональне, але індустрія ароматів показує, що й тут є місце теплу, емоціям, людяності. Саме на цій філософії й ґрунтується партнерство між штучним інтелектом і парфумерією”.

“Машина ніколи не замінить майстра, – каже Каліс Бекер. – Комп’ютер ніколи не прийде до вас з новими чудовими ідеями. Але він допоможе втілити їх в життя”.

З нею погоджується і Клер Віола. Він дозволяє набагато більше експериментувати.

“Це не заміна парфумера, – каже вона. – Це спроба звільнити його від нудних завдань, працювати краще, швидше і креативніше. Парфумер починає і закінчує весь процес. Саме він володіє інтуїцією, емоціями та почуттями і веде машину до кращих результатів”.

“Це співпраця людини з машиною, принаймні, поки що”, – підсумовує Клер Віола.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version