Кожен додаток, встановлений у Вас на смартфоні з дозволом доступу до геолокації, здатен збирати інформацію про Ваше місцезнаходження навіть тоді, коли Ви ним не користуєтеся, пише The Hacker News.

Наприклад, чи знаєте Ви, що встановлення Facebook на Android та iOS-смартфонах автоматично вимагає доступу до геолокаційних даних і відповідно, компанія збирає дані про Ваше точне місцезнаходження.

У цьому можна переконатися, зайшовши в налаштування додатку (Account settings->Location->Location History) — там буде вся історія Ваших переміщень із смартфоном (мало того, буде вказано, скільки часу Ви провели в тому чи іншому місці).
Кожен раз, коли Ви вмикаєте GPS, користуєтеся картами Google Maps, викликаєте таксі — Facebook стежить за Вами.

Звичайно, Ви можете вручну вимкнути стеження, перевівши позначку Location History в позицію Off — і це зробить збір геолокаційних даних неможливим. Але тоді деякі сервіси у Facebook будуть працювати некоректно (автоматичні відмітки на фото, оголошення про події в конкретному місці).

В iOS налаштування геолокації гнучкіші (на рівні пристроїв) — тому користувачі можуть обирати, коли їм краще заборонити весь збір даних, а коли дозволити чи не дозволяти збір даних у фоновому режимі. А на Android у користувача є лише дві опції — або дозволяти все, або не дозволяти нічого. Інших варіантів — на зразок дозволити збір даних лише тоді, коли Facebook активно використовується, не передбачено. Однак тепер, здається, це можна зробити, хоча й обхідними шляхами — з останнім оновленням Facebook.

Як саме? Увійдіть у налаштування Facebook. Далі натисніть на пункт Settings & Privacy (“Налаштування та конфіденційність”) Потім оберіть пункт Privacy Shortcuts (“Швидкі налаштування конфіденційності”). Увійдіть в управління геолокацією та переведіть позначку Background Location (“Історія розташувань”) в положення OFF (“Вимкнено”). Це вимкне збір даних про ваше місцезнаходження у фоновому режимі. Але стара історія ваших переміщень залишиться.

На iOS це зробити легше – дозволити чи заборонити збір даних у фоновому режимі. Просто зайдіть у налаштування телефона, виберіть там меню Privacy (“Приватність”), далі виберіть пункт Location Services (“Служби локації”). Якщо Ви хочете зупинити все стеження, просто вимкніть Location Services. А якщо ви хочете налаштувати конкретні програми — вручну тисніть на кожен додаток та обирайте між двома варіантами: Never (“Ніколи”) чи While Using (“За використання”).

Cybercalm писав про те, нещодавно користувачі соціальної мережі Facebook отримали можливість переглянути, з якої країни менеджери адмініструють популярні сторінки.

Окрім цього, 20 з 34 найпопулярніших додатків на пристроях Android передають приватну інформацію про користувачів компанії Facebook.

Також новий вид шахрайства зафіксували фахівці – шкідливі блоги і online-сервіси після вибору опції “Вхід через Facebook” пропонують користувачам реалістичну фальшиву форму авторизації Facebook.

Автор: Максим Побокін