Як захистити зв’язані між собою пристрої

6 хв. читання
smart tv

Ми все більше покладаємось на наші пристрої. Оскільки Інтернет речей (IoT) та “розумні” пристрої стають дешевшими та доступнішими для широких мас, зараз стає значно легше включити їх у наше життя.

Однак розповсюдження всіх цих пристроїв у нашому повсякденному житті також створює ризик для безпеки, оскільки всі ці гаджети,  якщо вони не захищені належним чином, можуть бути використані як нові шляхи для проникнення кіберзлочинців у Ваше життя. Отже, які кроки Ви можете зробити, щоб забезпечити безпеку своїх підключених до Інтернету пристроїв та зменшити шанси стати жертвою кібератаки? Про це пише WeLiveSecurity.

Захистіть свій маршрутизатор Wi-Fi

Захист маршрутизатора має бути першим кроком, який Ви робите для забезпечення підключення до Інтернету – зрештою, це шлюз для всіх Ваших підключених пристроїв. Поширеною помилкою, яку люди роблять після встановлення роутера Wi-Fi, є те, що вони звичайно не змінюють налаштування, встановлені за замовчуванням. Хоча це зручно, саме така ситуація може становити величезний ризик для безпеки. Саме тому Вам слід негайно змінити як пароль, який використовується для підключення до маршрутизатора, так і пароль, який використовується для доступу до його налаштувань (звичайно його друкують на наклейці на нижній/задній частині роутера). Змінюючи пароль маршрутизатора, виберіть опцію стандарту безпеки WPA2 (або WPA 3 на новіших маршрутизаторах, якщо всі ваші пристрої можуть до неї підключитися). І, як і на всіх пристроях, не забувайте постійно оновлювати його до останньої версії прошивки – в той час як багато роутерів роблять це автоматично, не завадить перевіряти час від часу перевіряти, чи все оновлено.

Зашифруйте свій веб-трафік

Хоча ми вже говоримо про тему захисту Вашого зв’язку та адреси Вашого маршрутизатора, інший спосіб підвищити Вашу веб-безпеку – це шифрування Вашого веб-трафіку. Найпростіший спосіб, який можна досягти, – це налаштування віртуальної приватної мережі (VPN), яка буде працювати як зашифрований тунель для Вашого інтернет-трафіку. Окрім захисту даних від сторонніх очей, це також може забезпечити безпечний доступ до даних, що зберігаються у Вашій домашній мережі, навіть якщо Ви перебуваєте за півсвіту від Вашої домівки. Також може виявитися розумним заходом встановити окрему VPN для всіх Ваших підключених смарт-пристроїв, щоб зменшити ризики зламу.

Розумно користуйтеся смартфоном

Смартфон – це, мабуть, пристрій, яким ми користуємося найбільше. Ми більше не використовуємо його просто для дзвінків. Він використовується для фотографування, зберігання файлів, отримання та надсилання електронних листів – в основному це невеликий комп’ютер на долоні. І оскільки він підключений до Інтернету, Ви повинні його захистити. Більшість смартфонів тепер можна захистити рішенням безпеки кінцевої точки (наприклад, антивірусом), яке може стримувати більшість загроз. Тим часом для додаткового захисту слід також зашифрувати всі конфіденційні дані на своєму телефоні,

Оновіть свої пристрої

Регулярно оновлюйте  програмне забезпечення свої пристрої. Правда, з багатьма підключеними пристроями реалізувати цю пораду може бути не зовсім просто, а то й майже неможливо. Тим не менше, будь-які патчі, виправлення безпеки та оновлення слід застосовувати одразу після їх випуску або для усунення конкретних вразливостей, які, якщо їх не залишити без нагляду, можуть бути використані хакерами. Не ігноруйте запити на оновлення та не затримуйте встановлення виправлення, якщо дізнаєтесь, що воно доступне.

Захистіть свій Smart TV

У наш час пошук телевізора, який не має вбудованих інтелектуальних функцій, є рідкісним явищем, і хоча звичайні телевізори все ще існують, люди хочуть бачити в них розумні функції – так, що вони їх “апгрейдять” за допомогою зовнішніх потокових пристроїв, таких як Chromecast. Однак, як і різні інші пристрої, “розумні телевізори можуть бути скомпрометовані” кіберзлочинцями. Хакери можуть використовувати вразливі місця для дистанційного керування телевізором, або можуть його заразити шкідливим програмним забезпеченням. Щоб захистити свій розумний телевізор, спершу слід правильно налаштувати його та детально переглянути його налаштування. Вам слід також перевірити наявність оновлень мікропрограми (“прошивка”), і, нарешті, є доступні рішення щодо безпеки, які можна завантажити, що підвищить безпеку Вашого пристрою.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Шахрайство, оманливий дизайн, або як торгові сайти змушують Вас витрачати більше?

Найпоширеніші схеми кіберзлочинців та способи захисту від них. Поради

Як користуватися спеціальними піктограмами програм на Вашому iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перемістити програми з бібліотеки додатків на головний екран на iPhone?– ІНСТРУКЦІЯ

Чим Вам загрожує підключення невідомих USB? Поради із захисту

Як зробити Chrome веб-браузером за замовчуванням на iPhone та iPad? – ІНСТРУКЦІЯ

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся з підбірки статей, як виникло шкідливе програмне забезпечення та які є його види, що таке комп’ютерний вірус, про усі види шкідливого ПЗ тощо.

До речі, дослідники розкрили подробиці про критичну уразливість в додатку Instagram для Android, експлуатація якої дозволяла віддаленим зловмисникам перехопити контроль над цільовим пристроєм шляхом відправки спеціально створеного зображення.

Цікаво знати, що кіберполіція затримала злочинну групу, яка за допомогою скімінгових пристроїв виготовляла дублікати банківських карток. Далі з цих карток знімали готівку. За це зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Також після додавання до свого функціоналу аудіо-твітів для iOS у червні, Twitter зараз експериментує з ідеєю дозволити людям записувати та надсилати голосові повідомлення за допомогою прямих повідомлень.

Важливо знати, що хакерам вдалося обійти захист iOS 14 на пристроях, що базуються на процесорі Apple A9.

Поділитися
Exit mobile version