Яке захисне скло найкраще для Android-смартфона? Огляд

3 хв. читання
smartphone sklo

Одним з обов’язкових компонентів наших смартфонів є скло, яке закриває дисплей і захищає його від ударів і подряпин.

Чим відрізняються різні види захисного скла, і наскільки велика різниця між ними? Про це пише Androidinsider.

Gorilla Glass

Скло від компанії Corning існує з 2007 року. У 2012 році з’явилося скло Gorilla Glass другого покоління. Уже через рік з’явилося третє покоління. Сьогодні більшість флагманських смартфонів використовують Gorilla Glass 6, представлене в 2018 році.

Процес виготовлення скла від року до року не сильно змінюється. Скло стає міцнішим завдяки знаходженню в ванні з розплавленої сіллю під температурою 400 градусів. Іони калію створюють шар, який додає міцності склу.

Але в нього не змінюється рік від року стійкість до подряпин, а ось стійкість до ударів і падінь з кожним поколінням Gorilla Glass зростає. Згідно з даними Corning, останнє покоління їх скла може витримати до 15 падінь з висоти одного метра.

Dragontrail

Інше популярне скло виготовляє японський виробник Asahi. Його можна назвати другим за популярністю. Існують Dragontrail, Dragontrail X і Dragontrail Pro. Останній різновид був випущений в 2016 році. Нового скла від Asahi поки не анонсовано.

Сапфірове скло

Найменш доступними є сапфірове скло. Їх виготовляють з штучно вирощених кристалів у бочці, яка нагрівається до 2200 градусів. Процес займає близько 16-17 днів. Ось, чому сапфірове скло таке дороге. Сапфір має міцність 9 за шкалою Мооса, в той час, як Gorilla Glass може витримувати подряпини від предметів з твердістю не вище 5 за шкалою Мооса.

Яке скло краще?

Різниці в стійкості до подряпин між склом від Corning і Asahi практично немає. Сапфірове скло можна подряпати тільки алмазом, і тут воно виграє.

Що стосується гнучкості і міцності, тут ситуація зовсім інша. Сапфірове скло скоріше розсиплеться, ніж зігнеться. Gorilla Glass є значно більш гнучким. Це означає, що скло здатне витримати більш сильний тиск. Corning запевняє, що сапфірове скло не зможе витримати над собою 73 кілограми, в той час як їх рішення тримається під 195 кілограмами. Скло Dragontrail наздоганяє Corning і обходить сапфірове.

І виходить, що доводиться вибирати між більшою стійкістю до подряпин і більшою терпимістю до ударів. Виробники сьогодні вибирають меншу вартість, і встановлюють скло від Corning і Asahi. Сапфірове скло використовуються не у всіх продуктах, і зовсім не обов’язково вони використовуються для захисту екрану, але багато споживачів не відмовилися б мати смартфон, екран якого не дряпається.

До речі, Microsoft випустила оновлення Android-додатку “Диспетчер Вашого телефону”, який дозволяє взаємодіяти з ПК на Windows за допомогою смартфону на Android.

Також уразливість в офіційному додатку відомого циркового колективу Cirque du Soleil виявили фахівці антивірусної компанії ESET.

Окрім цього, Кіберкомандування США (United States Cyber Command) попередило про експлуатацію кіберзлочинцями уразливості в поштовому клієнті Outlook з метою впровадження шкідливого програмного забезпечення в урядові мережі.

Поділитися
Exit mobile version