Якість стрімінгового відео впливає на екологію

5 хв. читання
Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Стрімінг відео у HD-якості на телефоні генерує приблизно у вісім разів більше викидів, ніж зі стандартною роздільною здатністю (SD).

Перегляд серіалу у стандартній якості може допомогти вам зменшити вуглецевий слід. Про це йдеться у звіті вчених з Королівського товариства Британії, пише ВВС.

У звіті йдеться, що внесок цифрових технологій у глобальні викиди коливається від 1,4% до 5,9% від їхнього загального обсягу.

Ще один простий спосіб заощадити енергію – вимикати будь-яке супровідне відео, якщо ви просто слухаєте музику, а не дивитесь кліп.

За оцінками авторів, такі незначні кроки можуть заощадити до 5% викидів стримінгових сервісів – таке зменшення можна порівняти із використанням для роботи серверів YouTube відновлюваних джерел енергії.

Довше користуйтесь смартфоном

У звіті пропонують довше користуватися гаджетами, оскільки виготовлення нового пристрою генерує значну кількість викидів.

За словами авторів, якщо Ви міняєте мобільний телефон раз на два роки, його виробництво становить приблизно половину усіх викидів, які пристрій генеруватиме протягом свого життя.

Але якщо Ви користуватиметеся телефоном чотири роки замість двох, цей внесок значно зменшується.

З тієї ж причини у звіті зазначають, що придбання вживаного гаджета – або спільне використання обладнання – також зменшує частку викидів.

Також може допомогти переміщення даних із домашнього або робочого комп’ютера у хмарне сховище, оскільки хмара дозволяє ефективніше використовувати сервери – щоб вони споживали енергію в режимі очікування.

Фірми також мають зробити свій внесок – надавати прозору інформацію про споживання енергії їхніми цифровими продуктами та послугами.

“Існує багато шляхів до нульового значення (викидів вуглецю. – Ред.), але цифрові технології відіграють центральну роль”, – каже провідний автор звіту професор Енді Гоппер з Кембриджського університету.

Співавторка доповіді, професорка Корінн Ле Квер з Університету Східної Англії, сказала BBC News: “Чесно кажучи, цифрові технології – це невелика частка ваших викидів у порівнянні зі, скажімо, авіаперельотами навіть раз на рік – але будь-яка економія СО2 важлива”.

“Більше того, ми намагаємось закликати людей використати силу цифрових технологій для боротьби зі зміною клімату”, – додає вона.

Наприклад, те, як ми опалюємо свої будинки – це нонсенс, каже дослідниця. Адже навіть коли ми займаємо лише частину будинку, то обігріваємо його увесь – і такі проблеми можна вирішити за допомогою цифрових технологій.

“Ми повинні переконатись, що цифрова революція підтримує кліматичну революцію – і наразі нам це не вдається”, – підбиває невтішний підсумок учена.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути новий зчитувач PDF від Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Як надавати дозволи, зокрема, тимчасові для програм на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Нова macOS Big Sur: 10 порад щодо налаштування та використання ОС

Як заборонити друзям із Facebook надсилати Вам повідомлення в Instagram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як захисти свої пристрої під час віддаленої роботи з дому? ПОРАДИ

До речі, кібершахраям в черговий раз вдалося обійти захист офіційного магазину додатків для Android – Google Play Store, у результаті чого понад мільйон користувачів постраждали від фейковий модів для популярної гри Minecraft.

Зверніть увагу, що оператори відеосервісу TikTok усунули дві уразливості, які в комбінації дозволяють без особливих зусиль отримати контроль над чужим екаунтом. Одна з уразливостей була присутня на сайті, інша з’явилася в клієнтському додатку.

Також дослідники з кібербезпеки повідомили про зростання кількості кібератак, що використовують сервіси Google в якості зброї для обходу засобів захисту і крадіжки облікових даних, даних кредитних карт та іншої особистої інформації.

У мобільній версії додатка Facebook Messenger усунули уразливість, за допомогою якої можна було прослуховувати оточення абонента. За свідченням експерта, який знайшов баг, таємне підключення до цільового Android-пристрою у даному випадку виконується за кілька секунд.

П’ятеро фігурантів видавали себе за IT-спеціалістів фінансової установи. Під виглядом “тестування платіжної системи” вони здійснили незаконні перекази грошей на підконтрольні рахунки. У результаті таких дій вони незаконно привласнили 1,4 мільйона гривень банківської установи.

Поділитися
Exit mobile version