Яким буде майбутнє в операційки від Facebook?

3 хв. читання

Facebook планує випустити нову операційну систему на зло Apple і Google, зізнався віцепрезидент Facebook Ендрю Бозу Босуорт.

Правда, призначена вона не для смартфонів, а для гарнітур змішаної реальності. Приводом до створення власної платформи стали побоювання, що використання напрацювань Google призведе до того, що Facebook виявиться в залежному становищі від пошукового гіганта, який в разі будь-яких розбіжностей зможе просто відкликати ліцензію, як це вже сталося з Huawei і Android-смартфонами, що поставляються в Турцію.

Втім, у Facebook є й інші причини для створення власної операційки. Одна з них – унікальне призначення майбутньої платформи. Все-таки її основне призначення буде полягати в тому, щоб не тільки забезпечити роботу технологій доповненої і віртуальної реальності, а й в тому, щоб змінити досвід використання Facebook і Instagram, перевівши їх в нову площину. Адже якщо стрічку Instagram можна буде перегортати не на екрані смартфона, а в лінзі розумних окулярів, дозволяючи розглядати кожен знімок поблизу, це виразно змінить уявлення користувачів про соціальні мережі.

У Facebook вже є досвід проектування програмних платформ. У 2013 році компанія вела роботу над проектом Oxygen, в рамках якого планувалося створити майданчик дистрибуції Android-додатків за межами Google Play. Правда, з часом керівництво Facebook прийняло рішення закрити проект і зосередитися на створенні програмного забезпечення для мобільних пристроїв. Результатом цих праць став фірмовий смартфон Facebook, випущений спільно з HTC. Він працював на базі модифікованої версії Android з призначеним для користувача інтерфейсом Facebook Home. Але і він не “вистрілив”, загубившись серед більш привабливих і просунутих пристроїв конкурентів.

Зараз Facebook планує використовувати досвід, отриманий в попередніх проектах, і створити операційну систему, яка б не конкурувала з існуючими платформами безпосередньо, а стала б новим словом у розвитку галузі. Facebook покладає великі надії на новий проект, для тих, хто працює над його розвитком, вже виділили окремий офіс площею 7 га.

facebook user 3

До речі, Microsoft припиняє підтримку Windows 7 14 січня 2020 року (у перший Patch day січня 2020 року). Після цієї дати компанія більше не буде випускати оновлення для домашніх користувачів. Організації мають можливість продовжити підтримку до трьох років, сплачуючи Microsoft за пристрій (малий бізнес) або  за ліцензію на одного користувача (великий та середній бізнес).

Зверніть увагу, Facebook визнала факт відстеження. Навіть вимкнення “служби визначення місцеположення” не буде захищати користувачів від постійного спостереження з боку компанії, дозволяючи Facebook заробляти більше грошей на рекламі.

Також журналіст газети Washington Post на прикладі власного автомобіля Chevrolet Volt 2017 року продемонстрував, скільки інформації корпорація General Motors отримує від своїх транспортних засобів.

Стало відомо, що Google виправила помилку в Chrome 79, яка минулого тижня спричинила втрату даних для деяких додатків Android.

Компанія Google видалила розширення Avast і AVG з інтернет-магазину Chrome через гучну історію зі збором даних користувачів.

Поділитися
Exit mobile version