Знайдено незахищену базу даних на 267 мільйонів екаунтів

4 хв. читання
facebook ban

Незахищена база даних, що містить записи Facebook 267 мільйонів осіб, більшість з яких мешканці США, була у відкритому доступі в Інтернеті більше двох тижнів і могла бути викладена хакерами з одного форуму чи скопійована туди ж. Про це пише Tom`s Guide.

Можливо, люди, чиї дані є в цій базі даних, можуть бачити наслідки своєї присутності там у вигляді частих випадків спаму та фішингу за допомогою SMS. Однак до квітня 2018 року було легко зробити “зліпок” Facebook, щоб отримати всю цю інформацію. Facebook посилив захист у механізмах доступу після скандалу з фірмою Cambridge Analytica у березні 2018 року. Щоб переконатися, що Ваші дані на Facebook важко скопіювати, увійдіть у налаштування Facebook, натиснувши стрілку вниз у верхньому правому куті екрана браузера на робочому столі, а потім натисніть конфіденційність. У розділі “Налаштування конфіденційності та інструменти” обмежте всі доступні параметри “Друзями” замість “Усі”.

База даних вже “вбита” ( за даними на 19 грудня). Дослідник Боб Дяченко вважає, що це може бути пов’язано із злочинною організацією, що базується у В’єтнамі, і на скріншоті, який надав Comparitech, показали портал зі словами “Увійти” в’єтнамською мовою. Однак облікові дані для входу, очевидно, не були потрібними. Дяченко заявив, що база даних “розміщена на хакерському форумі і доступна для завантаження”, але не було відразу зрозуміло, чи це означає, що вся база даних була скопійована на інший сервер чи просто надано посилання на базу, що міститься в іншому місці.

Facebook вважає, що ця база даних була застарілою. Тому прес-служба опублікувала наступне повідомлення:

“Ми розглядаємо це питання, але вважаємо, що це, ймовірно, інформація, отримана до змін, які ми внесли за останні кілька років для кращого захисту інформації про користувачів”.

Це вже не перший такий випадок цього року. У квітні було знайдено окрему базу даних користувачів Facebook, що містить облікові записи 540 мільйонів людей. Ще одна така база на 419 мільйонів людей була знайдена у вересні.

До речі, припинено діяльність потужного хакерського угруповання – у дата-центрі під Одесою правоохоронці виявили майже 150 серверів із тисячами хакерських ресурсів.

Також у 2020 році межа між фейками і правдою ставатиме ще більш розмитою завдяки використанню нових технологій, а перед численними смарт-будинками та розумними містами постане ряд проблем кібербезпеки. Компанія ESET представила щорічний прогноз розвитку загроз на найближчі 12 місяців.

Зверніть увагу, компанія Adobe випустила оновлення безпеки для чотирьох своїх широко використовуваних продуктів – Adobe Acrobat і Reader, Photoshop CC, ColdFusion і Brackets.

Цікаво, що Microsoft опублікувала звіт про тенденції шкідливого ПЗ і кібербезпеки в 2019 році, в якому також розповіла про зростання активності фішингових атак.

Стало відомо, що на Дніпропетровщині Служба безпеки України блокувала діяльність хакерського угруповання, організованого спецслужбами РФ для проведення кібератак на українські державні органи.

Якщо Ви купуєте товари в Інтернеті і хочете бути в безпеці, важливо вивчити сайт перш, ніж робити замовлення, і задатися головним питанням. Наскільки добре налагоджений захист покупців? Як здійснюється обробка претензій і повернення грошових коштів? На ці запитанні спробуємо відповісти у цій статті.

Поділитися
Exit mobile version