ЄС хоче криміналізувати порнографічні зображення та діпфейки, створені штучним інтелектом

Законопроект ЄС також визнає кримінальним злочином розсилку небажаних відвертих фотографій.

3 хв. читання
deepfake mike adobestock

Ще у 2022 році Європейська комісія оприлюднила пропозицію щодо директиви про боротьбу з домашнім насильством та насильством щодо жінок в інших формах. Тепер Європейська Рада та Парламент погодилися з пропозицією криміналізувати, серед іншого, різні види кібернасильства.

Запропоновані правила криміналізують обмін інтимними зображеннями без згоди, включаючи діпфейки, зроблені інструментами штучного інтелекту, що може допомогти запобігти поширенню порно з метою помсти. Кібер-переслідування, онлайн-переслідування, мізогінна мова ненависті та “кібер-флешінг”, тобто надсилання відвертих фотографій або відео незнайомцям без їхньої згоди, також будуть визнані кримінальними злочинами.

Комісія заявляє, що наявність директиви для всього Європейського Союзу, яка стосується цих конкретних дій, допоможе жертвам у державах-членах, які ще не криміналізували їх.

“Це нагальне питання, яке необхідно вирішити, враховуючи експоненціальне поширення і драматичний вплив насильства в Інтернеті”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, директива вимагатиме від держав-членів розробити заходи, які допоможуть користувачам легше ідентифікувати кібернасильство і знати, як запобігти його виникненню, якщо це можливо, або як звернутися за допомогою. Директива також вимагатиме від них надати своїм громадянам онлайн-портал, на який вони зможуть надсилати повідомлення.

У своєму репортажі Politico припускає, що нещодавнє поширення порнографічних підроблених зображень з обличчям Тейлор Свіфт підштовхнуло чиновників ЄС рухатися далі з цією пропозицією. Соцмережі X навіть довелося тимчасово заблокувати пошукові запити на ім’я виконавиці після того, як зображення стали вірусними.

“Останнім огидним способом приниження жінок є поширення інтимних зображень, згенерованих штучним інтелектом за пару хвилин будь-ким, – заявила виданню віце-президент Єврокомісії Вера Юрова. “Такі фотографії можуть завдати величезної шкоди не лише поп-зіркам, але й кожній жінці, якій доведеться доводити на роботі чи вдома, що це не підробка”.

Наразі, однак, вищезгадані правила є лише частиною законопроекту, який ще мають схвалити представники країн-членів ЄС. “Остаточний закон також очікує на ухвалення в Раді та Європарламенті”, – заявили в Раді ЄС. За даними Politico, якщо все піде добре і законопроект незабаром стане законом, країни ЄС матимуть час до 2027 року, щоб запровадити нові правила.

Нагадаємо, що у 2020 році розгорівся скандал, коли в мережі опинились підроблені оголені фото понад 100 тисяч жінок. Їхній одяг прибрали з фото, які були у вільному доступі в соцмережах, за допомогою технологій штучного інтелекту та розповсюдили через Telegram.

Поділитися
Exit mobile version