Європол затримала десятки online-шахраїв

3 хв. читання

Європол спільно з правоохоронними органами низки країн затримала 79 осіб, підозрюваних у шахрайстві з авіаквитками.

Як повідомляє прес-служба Європолу, 18-22 листопада нинішнього року в більш ніж 200 аеропортах світу пройшла дванадцята міжнародна багатопрофільна операція Global Airline Action Days (GAAD). Метою GAAD є боротьба з незаконною купівлею авіаквитків через Інтернет з використанням скомпрометованих даних банківських карт.

В ході операції було виявлено 165 підозрілих транзакцій і затримано 79 осіб, підозрюваних в купівлі авіаквитків з використанням викрадених, скомпрометованих або підроблених даних банківських карт. Багато випадків були пов’язані з незаконною імміграцією – у деяких затриманих були виявлені підроблені або чужі посвідчення особи.

“Шахрайство з авіаквитками за своєю суттю не має кордонів. Ця операція стала кульмінацією багатьох місяців ретельного планування, в якому взяли участь Європол, правоохоронні органи, судові та прикордонні органи, авіалінії і кредитні компанії, і є прекрасним прикладом того, як спільними зусиллями можна зробити помітний внесок в боротьбу з діючими через кордони злочинними синдикатами” , – зазначив заступник виконавчого директора з операцій Європолу Уіл ван Гемерт (Wil van Gemert).

Як повідомляє Європол, шахрайська схема, що передбачає оплату товарів за допомогою скомпрометованих даних банківських карт, набуває більшої популярності в країнах Європи. Крім авіаквитків, шахраї використовують викрадені дані для оренди автомобілів і оплати проживання в готелях. Авіакомпанії є одними з найбільш частих жертв подібного шахрайства – збитки сягають $ 1 млрд на рік.

hacker base

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version