З’явився імплантат для управління мозком через смартфон

3 хв. читання
cheap 4 1

Фахівці Корейського інституту передових технологій (KAIST) розробили мініатюрний мозкової імплантат, що дозволяє контролювати нейрони мозку. Пристрій здатний заряджатися через бездротову мережу ззовні, завдяки чому може працювати протягом тривалого часу без заміни батареї.

Імплантат виготовлений з полімерного матеріалу, який не відторгається тканинами організму, і оснащений крихітними світлодіодами (розміром з крихту солі), розташованими на двох найтонших зондах (товщиною з людську волосину). За словами фахівців, за допомогою світлових променів пристрій може без проводів керувати нейронами в глибоких шарах мозку.

Ця розробка є вдосконаленою версією імплантат, представленого фахівцями в 2019 році. Попередня версія пристрою могла безперервно доставляти в мозок кілька ліків і світлову стимуляцію за допомогою смартфона. Оновлена ​​версія імплантата отримала повністю м’яку оптоелектронну систему, якою можна дистанційно і вибірково керувати за допомогою смартфона.

Нова технологія бездротової зарядки усуває обмеження, присутні в існуючих на сьогоднішній день імплантатах для мозку. Останнім часом бездротові імплантати набирають популярність в якості альтернативи звичайним прив’язаним імплантатам, оскільки допомагають мінімізувати стрес і запалення у лабораторних тварин під час досліджень, що в свою чергу збільшує термін служби пристроїв.

Щоб забезпечити бездротову зарядку акумулятора і управління, дослідники розробили крихітну схему, яка об’єднує бездротовий збирач енергії зі спіральною антеною і енергозберігаючим Bluetooth-чипом. Змінне магнітне поле може нешкідливо проникати через тканини і генерувати електрику всередині пристрою для зарядки акумулятора. Потім Bluetooth- імплантат із живленням від батареї доставляє програмовані світлові візерунки до клітин мозку за допомогою “простого у використанні” додатка для смартфона для управління мозком в реальному часі.

Контролювати імплантат для управління нейронними ланцюгами можна де завгодно і коли завгодно, що робить його універсальним інструментом для дослідження функцій мозку.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виправити повільний Wi-Fi? ПОРАДИ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою кібератаки? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

П’ять небезпечних типів файлів, що можуть містити шкідливе ПЗ

Що таке Google Assistant та що він може робити?

Нагадаємо, Apple займається розробкою, яка буде розрізняти користувачів смартфонів за новою технологією. Йдеться про так звану теплову карту особи, яка, як і відбитки пальців, є унікальною. Обдурити цю систему захисту буде практично неможливо.

Також корпорація Microsoft випускає вбудований генератор паролів та функцію моніторингу витоків облікових даних у системах Windows та macOS, що працюють з останньою версією Microsoft Edge.

Окрім цього, багатофункціональний “шкідник” VPNFilter, якому вдалося інфікувати 500 тисяч роутерів у 54 країнах, хоч і був дезактивований два роки тому, однак досі не вичищений із сотень мереж. Такі невтішні результати чергової перевірки, яку провели дослідники з Trend Micro.

До речі, викрадена база даних, яка містить імена, адреси електронної пошти та паролі користувачів Nitro PDF, безкоштовно розповсюджується в Мережі. Загалом база даних налічує понад 77 мільйонів записів.

Поділитися
Exit mobile version