Жертвами шкідливого додатка з рекламою стали 150 мільйонів користувачів

2 хв. читання

Близько 150 мільйонів користувачів Android стали жертвами рекламного додатку SimBad – саме стільки осіб завантажили та встановили програми, заражені шкідливим кодом. Про загрозу повідомили дослідників компанії з кібербезпеки Check Point, пише anti-malware.

Як зазначають у компанії, розробники замаскували шкідливий додаток під набір інструментів для реклами під назвою RXDrioder. Використовуючи це прикриття, злочинці приховували шкідливий код, який допомагав ламати пристрої та демонструвати жертві рекламні оголошення.

Окрім цього, розробникам легітимних програм пропонували використовувати RXDrioder для отримання прибутку.

“Ймовірно, зловмисники обманом переконали інших розробників, які не відали про шкідливий вміст, використовувати цей вірусний SDK У своїх додатках”, – заявили в Check Point.

Check Point нарахувала близько 210 додатків, де використовували шкідливий рекламний продукт. Усі вони були завантажені в офіційний магазин додатків Google Play Маркет, а загалом їх завантажили близько 150 мільйонів користувачів. Більшість заражених додатків – це ігри для Android, такі як, “гонки” і “шутери”.

android smartphone 2

Окрім цього, RXDrioder мав ряд дуже сумнівних функцій. Наприклад, розробники оснастили своє дітище можливістю приховати іконки додатків – ця тактика часто застосовується у шкідливих програмах

На щастя, корпорація Google швидко відреагувала на повідомлення про шкідника та після двотижневого розслідування видалила його його зі сторони офіційного магазину.

Нагадаємо, раніше дев’ять підозрілих додатків для смартфонів на базі Android, які містять приховану нав’язливу рекламу, виявив фахівець із кібербезпеки Лукас Стефанко. Шкідливі програми були завантажені у Google Play Маркет від імені розробника Tools4TV та маскувалися під універсальні пульти для телебачення, кондиціонерів та іншої “розумної” побутової техніки.

Також за результатами лише однієї спільної акції Google та TrendMicro було ідентифіковано 85 шкідливих програм, які Google видалила з Google Play Маркет. Ці програми завантажувалися щонайменше дев’ять мільйонів разів. А одна з них – Easy Universal TV Remote – більше п’яти мільйонів разів.

Поділитися
Exit mobile version