5 речей, які не варто зберігати в хмарному сховищі

7 хв. читання
5 речей, які не варто зберігати в хмарному сховищі

Резервне копіювання файлів у хмару дуже зручне, оскільки ви можете отримати до них доступ з будь-якого місця і з будь-якого пристрою. Однак існує ймовірність того, що ваше хмарне сховище може бути скомпрометоване. Якщо це станеться, ви будете раді, що в ньому не зберігаються речі з цього списку.

Чи безпечно зберігати файли у хмарі?

Наскільки безпечно зберігати файли у хмарі, залежить від вашого хмарного сервісу, але якщо ви використовуєте хмарні сервіси найвищого рівня, такі як Google Drive/One , ви можете бути спокійні за те, що ваші дані здебільшого в безпеці.

Ми кажемо “здебільшого”, тому що незалежно від того, скільки заходів безпеки застосовують найкращі хмарні сервіси, ви все одно довіряєте свої файли третій стороні, а це створює вразливості, якими може скористатися зловмисник, щоб отримати доступ до ваших даних.

Однією з таких вразливостей є те, що постачальники хмарних послуг є дуже привабливими цілями для хакерів і шахраїв. Здебільшого немає про що турбуватися, оскільки ці хмарні сервіси зберігання даних мають надійні системи безпеки, які захищають від кіберзагроз. Але іноді вони дають збій, і це може призвести до витоку даних. Прикладом може слугувати Dropbox, який зазнав збою, що призвів до витоку адрес електронної пошти, номерів телефонів та паролів клієнтів.

Також слід враховувати, що не всі хмарні сервіси зберігання даних мають сувору політику конфіденційності. Деякі з них більш м’які, ніж інші, і не виключають можливості доступу компанії або її співробітників до файлів, які ви зберігаєте.

Ви також можете ненавмисно скомпрометувати свій хмарний обліковий запис, використавши слабкий пароль або ставши жертвою фішингового шахрайства.

Отже, хоча хмарні сховища загалом безпечні, їхні вразливості роблять локальні сховища кращим варіантом для деяких типів інформації. Ось чому не варто створювати резервні копії цих п’яти речей у хмарі.

Зберігання відвертих медіа в хмарі – це рецепт катастрофи

Зберігати відверті зображення або відео в хмарі – справді жахлива ідея. Якщо ваше хмарне сховище буде зламано, ці зображення можуть бути викрадені, що наражає вас на ризик стати жертвою шахрайства або навіть розповсюдження цих відвертих зображень в Інтернеті.

Це саме те, що сталося під час сумнозвісного витоку фотографій знаменитостей з iCloud у 2014 році – інциденту, коли кіберзлочинці зламали облікові записи iCloud кількох знаменитостей і отримали доступ до відвертих фотографій. Знімки були поширені в Інтернеті, що спричинило моральні страждання жертв.

Нещодавнім нагадуванням про ризик зберігання відвертих фотографій стала помилка в iOS, яка призвела до того, що фотографії, видалені користувачами кілька місяців або навіть років тому, знову з’явилися на iPhone і iPad. Apple пояснила, що причиною помилки був пошкоджений запис у базі даних, який зберігався локально на пристрої, а не проблема з iCloud. Але це було тривожним нагадуванням про те, що видалені файли по-справжньому не зникнуть, доки їх не перезапишуть.

Це означає, що відверті фотографії, які ви завантажуєте в хмару, все ще можуть існувати десь на сервері, і їх можна буде відновити задовго після того, як вони нібито були видалені. Ймовірність того, що це станеться, невелика, але з такими високими ставками краще перестрахуватися і зберігати всі свої фотографії “не для сторонніх очей” поза хмарою.

Тримати документи в хмарі може бути не таким розумним, як здається

Сканування посвідчень особи, ІПН, документів про освіту тощо та завантаження їх у хмару може здатися зручним і розумним рішенням замість носіння з собою паперів, але воно пов’язане зі значними ризиками. Якщо ваш обліковий запис у хмарному сховищі скомпрометовано, зловмисники можуть отримати доступ до вашої особистої інформації, яку вони можуть використати для крадіжки особистих даних, отримання кредитів на ваше ім’я та атак соціальної інженерії.

Крім того, зловмисники можуть отримати важливу інформацію про вас, яка може скомпрометувати інші акаунти. Наприклад, вони можуть дізнатися відповіді на поширені питання безпеки, такі як “В якому місті ви народилися?” або “Яку школу ви відвідували?”. Маючи цю інформацію, вони можуть легко скинути ваші паролі та отримати доступ до інших важливих акаунтів.

Вашій фінансовій інформації не місце в хмарі

Зберігання конфіденційних фінансових документів, таких як податкові декларації, номери кредитних карток і реквізити банківських рахунків, у хмарі може зробити вас вразливими до фінансового шахрайства. Якщо ваш обліковий запис коли-небудь зламають, кіберзлочинці можуть використати цю інформацію для доступу до ваших рахунків, що призведе до великих фінансових втрат і боргів, яких ви не очікували.

Навіть якщо ви не втратите гроші і не отримаєте шахрайський борг, розгрібання безладу потребуватиме часу та зусиль. Найкраще повністю уникнути ризику.

Зберігання паролів у хмарі може спровокувати каскад збоїв паролів

У наш час здається, що вам потрібен обліковий запис для всього, і практично неможливо відстежити різні комбінації імен користувачів і паролів для всіх ваших облікових записів. Деякі люди намагаються обійти цю проблему, створюючи текстовий файл для зберігання своїх паролів, а потім зберігаючи його в хмарі для легкого доступу.

Однак зберігати всі свої паролі в одному файлі в хмарі – це все одно, що дати кіберзлочинцям ключі від усього вашого цифрового життя. Якщо вони прорвуть один рівень захисту, то отримають доступ до всіх ваших облікових записів, що призведе до каскаду збоїв у системі безпеки.

Набагато безпечнішою альтернативою є використання менеджера паролів. З менеджером паролів вам потрібно пам’ятати лише один головний пароль. Менеджер надійно захистить решту, генеруючи надійні, унікальні паролі для кожного з ваших акаунтів, автоматично заповнюючи їх при вході в систему та сповіщаючи вас, якщо будь-який з ваших паролів буде скомпрометований.

Не варто зберігати в хмарному сховищі свої великі ідеї

Краще зберігати резервні копії своїх рукописів та інших об’єктів інтелектуальної власності локально, а не в хмарі. В іншому випадку, якщо ваше хмарне сховище зламають і викрадуть вашу роботу, відновити контроль над нею буде майже неможливо.

Замість того, щоб зберігати конфіденційні файли в хмарі, краще створити резервну копію даних на зовнішньому жорсткому диску, зашифрувати їх і зберігати в безпечному місці. Це може ускладнити доступ до ваших даних, але коли мова йде про конфіденційні дані, впевненість у безпеці значно переважає зручність доступу до них.

Поділитися
Exit mobile version