Алгоритми роботи Instagram: Чому ви бачите певний контент і як це змінити

7 хв. читання

Instagram детально описав механіку роботи своїх алгоритмів. Ось як це все працює і як ви можете впливати на його алгоритми на свою користь.

Якщо ви любите переглядати свою стрічку в Instagram, але потребуєте допомоги в розумінні алгоритму роботи додатку, Instagram пояснив, чому ви бачите певні дописи, а інші можете не бачити. Instagram стверджує, що за кураторство вашої стрічки відповідає не один алгоритм, а багато алгоритмів, класифікаторів і процесів, вбудованих у Feed, Stories, Explore, Reels і Search.

Читайте також: Instagram як бізнес: у чому секрет успіху в мережі?

У своєму блозі Instagram зазначає, що люди, як правило, хочуть бачити Історії своїх друзів, відкривати для себе нових людей в Explore і розважатися в Reels, тому алгоритми підлаштовуються під ці інтереси.

Як Instagram ранжує вашу стрічку

У вашій стрічці Instagram ви бачите дописи від людей, на яких ви підписані. Але у стрічці ви також знайдете рекомендовані пости та рекламу. Це можуть бути каруселі фотографій або відео.

Instagram курує вашу стрічку, додаючи до неї нещодавні пости людей, на яких ви підписані, а також пости людей, на яких ви не підписані, але які, на думку Instagram, можуть вас зацікавити. Він рекомендує ці пости на основі того, за ким ви стежите і що вам нещодавно сподобалося.

Instagram стверджує, що намагається в рівній мірі включати у вашу стрічку пости від людей, на яких ви підписані, і від тих, на кого не підписані. Після цього Instagram бере інформацію з вашої вподобаної, поширеної та збереженої історії і використовує підказки з цих дописів, щоб рекомендувати схожі дописи, оскільки ваша активність сигналізує про те, що вам подобається і що не подобається.

Якщо ви лайкаєте, коментуєте, поширюєте та витрачаєте час на публікацію, Instagram рекомендуватиме схожі публікації, подібно до того, як працює алгоритм TikTok.

Як Instagram оцінює історії

Історії – це секундні відео- або фотопости, які тимчасово з’являються в чиємусь акаунті і зникають через 24 години. Історії також видимі для вас на основі алгоритму Instagram. У Stories Instagram враховує історію ваших переглядів і взаємодій, а також близькість до автора допису.

Якщо ви часто переглядаєте Історії свого найкращого друга, регулярно надсилаєте йому особисті повідомлення і лайкаєте всі його пости, то Історія вашого друга буде першою, яку ви побачите поруч з іконкою вашого профілю на вкладці “Головна”. Якщо ви скролите чиюсь історію до того, як закінчиться її час, не будете регулярно взаємодіяти з її публікаціями, і Instagram вирішить, що ви не близькі з цією людиною, ви з меншою ймовірністю побачите її Історії першими.

Algorytmy roboty Instagram2 e1685721391613

Як Instagram ранжує Explore

Історично склалося так, що користувачі Instagram переходять на сторінку “Дослідити”, щоб відкрити для себе новий контент, людей, хештеги та локації, за якими можна стежити. Місія сторінки “Дослідити” не змінилася, але алгоритми Instagram змінили те, як контент в “Дослідити” рекомендується вам.

Instagram враховує ваші минулі вподобання, збереження, поширення та коментарі і рекомендує вам пости в “Explore” на основі цих показників. Потім Instagram впорядковує пости в Explore на основі ваших інтересів і показує вам найцікавіші з них першими.

Читайте також: Життя без лайків: як прибрати вподобання в Instagram

Алгоритми Explore в Instagram дуже схожі на алгоритми Feed, але вони трохи більше вгадують ваші інтереси, оскільки контент і творці контенту в Explore є новими для вас. Отже, ви не завжди можете бути зацікавлені в тому, що знаходиться в Explore, але якщо ви бачите допис, який вам не подобається, ви можете натиснути на три крапки у верхньому правому куті допису і вибрати “Не цікавить”.

Вибравши “Не цікавить”, ви можете спробувати змінити алгоритм Instagram Explore, і він може краще відображати контент, який вам подобається.

Як Instagram оцінює Reels

Алгоритм запропонованого контенту Reels схожий на Explore в тому, що більшість контенту в Reels надходить від людей, за якими ви не стежите. Але, за словами Instagram, Reels має “акцент на розвагах”.

Оскільки Reels – це короткометражний відеоконтент, його алгоритм працює дуже схоже на алгоритм сторінки TikTok’s For You. Якщо ви репостите ролик, додивляєтесь його до кінця, ставите лайк або переглядаєте аудіо-сторінку, ви вказуєте Instagram, що вам сподобався цей ролик і ви можете переглядати схожі на нього ролики.

Але Instagram також враховує кількість підписників і рівень залученості автора ролика, щоб рекомендувати його контент глядачам роликів, хоча незрозуміло, як ці показники впливають на видимість допису для потенційних підписників.

Як спробувати адаптувати алгоритми Instagram

На початку існування Instagram, до появи магазинів у додатку чи інфлюенсерів, ваша стрічка складалася лише з людей, на яких ви підписані. Ваша стрічка була в хронологічному порядку, і ви могли прокрутити її до кінця, що означало, що ви побачили весь контент, призначений для вас у цей день.

Тепер, коли алгоритми стали більш досконалими, ви маєте менше контролю над контентом, який бачите, і алгоритми диктують контент, який ви перетравлюєте. Але ви можете змінити деякі налаштування, щоб надсилати сигнали алгоритмам Instagram, щоб вони показували вам більше того, що вам цікаво бачити в Instagram.

Читайте також: Як змінити порядок фотографій в альбомі в Instagram

Ви можете відкласти запропоновані пости на 30 днів, переглядати лише вкладку “Підписники”, створити список “Близькі друзі”, вимкнути сповіщення для людей, яких ви не хочете бачити, не блокуючи їх, налаштувати контроль чутливого контенту, широко використовувати функцію “Не цікавить” і відписатися від людей, які вам не подобаються.

Всі ці налаштування дадуть Instagram зрозуміти, що ви хочете бачити, а що ні. А після того, як ви налаштували все на свій смак, перевірте, чи зазвучав ваш Explore, Reels, Stories та інший запропонований контент по-новому. Якщо так, то ви успішно вплинули на алгоритми Instagram.

Джерело: ZDNet

ТЕГИ:
Поділитися
Exit mobile version