Підсумки WWDC 2023: Гарнітура Vision Pro, iOS 17 та інше, що анонсувала Apple

15 хв. читання

Від очікуваної гарнітури доповненої і віртуальної реальності до нових комп’ютерів Mac та оновлень програмного забезпечення, таких як iOS 17, – ось що представила компанія Apple.

Всесвітня конференція для розробників Apple у понеділок розпочалася з виступу основного доповідача, який показав усе, що з’явиться в лінійці пристроїв компанії. Зазвичай на WWDC компанія дає нам змогу вперше побачити нове програмне забезпечення для iPhone, iPad, Apple Watch і комп’ютерів Mac. Але цього року Apple представила і нове апаратне забезпечення.

Головною подією став дебют Apple Vision Pro, “нового типу комп’ютера”, як сказав Тім Кук під час презентації. Але з появою MacBook Air та інших апаратних новинок для Mac, а також оновленням програмного забезпечення, жоден куточок екосистеми Apple не залишився без оновлень.

Apple Vision Pro, нова гарнітура

wwdc new seq 00 40 00 16 still004

Apple Vision Pro – це відповідь компанії на гонку гарнітур доповненої та віртуальної реальності. Це персональний дисплей на вашому обличчі з усіма інтерфейсними дотиками, які ви очікуєте від Apple, з операційною системою, яка виглядає як комбінація iOS, MacOS і TVOS. І коштуватиме він недешево: вартість Apple Vision Pro складає $3,499, а почне продаватися пристрій на початку наступного року.

Сам пристрій виглядає як інші гарнітури, хоча скляна передня панель приховує камери і навіть вигнутий зовнішній OLED-дисплей. Гарнітура кріпиться на голові користувача за допомогою широкої задньої дужки (без ремінця зверху), хоча, за чутками, ззаду є зовнішній акумулятор, який підключається за допомогою кабелю і поміщається в кишеню. На правому боці є велика цифрова заводна головка в стилі Apple Watch, яка дозволяє набирати номер занурення (зовнішній світ) і виходити з нього.

Vision Pro має три елементні лінзи, які забезпечують роздільну здатність 4K, хоча ви можете змінювати лінзи, ймовірно, для різних можливостей зору. Аудіоподи вмонтовані в стрічку, щоб сидіти над вашими вухами, а “аудіопроменеве трасування” відображає звук відповідно до вашого місцезнаходження. Набір лідарних та інших датчиків у нижній частині гарнітури відстежує рухи рук і тіла.

Технічно кажучи, Vision Pro – це комп’ютер з чіпом M2, який використовується в комп’ютерах Apple найвищого класу. Але новий чіп R1 обробляє всі інші входи гарнітури з 12 камер, п’яти датчиків і шести мікрофонів і надсилає їх на M2, щоб зменшити затримку і отримати нові зображення на дисплеї протягом 12 мілісекунд. Vision Pro працює під управлінням нової операційної системи VisionOS, яка використовує фреймворки iOS, 3D-движок, рендеринг та інші програмні хитрощі, щоб створити те, що Apple називає “першою операційною системою, розробленою з нуля для просторових обчислень”.

Внутрішні камери відстежують рух вашого обличчя, який проектується на інших у FaceTime та інших додатках для відеочату.

Apple Vision Pro може сканувати ваше обличчя, щоб створити цифровий 3D-аватар

Щоб користувачі не були відрізані від зовнішнього світу, функція EyeSight використовує внутрішні камери і зовнішній дисплей гарнітури для відображення ваших очей – по суті, показуючи оточуючим, на чому сфокусовані ваші очі. Якщо ви встановили повне занурення, ваші очі зникнуть на зовнішньому екрані. Але ви не будете повністю відрізані. Коли ви носите гарнітуру, якщо хтось наближається до вас, він буде фільтрувати ваш зір.

Інтерфейс використовує рухи рук для керування пристроєм, хоча є й голосове керування. Важко сказати, як ці елементи керування працюватимуть, і ми очікуємо, що користувачам знадобиться деякий час, щоб адаптуватися до відмови від використання миші та клавіатури.

Це не просто розважальний пристрій. Apple представляє свій перший за вісім років новий продукт як пристрій для роботи з дому та подорожей, який, по суті, дозволяє вам відкривати стільки вікон, скільки ви хочете. Він може працювати в офісі як дисплей для комп’ютерів Mac і підтримує пристрої Apple Magic Keyboard і Trackpad.

Vision Pro оснащений першими 3D-камерами Apple і може робити просторові фотографії, забезпечуючи 3D-глибину з бінауральним звуком, щоб пережити моменти з більшим зануренням. Звичайно, цей просторовий досвід поширюється і на фільми, які “неможливо уявити на 2D-екрані”, – заявила Apple під час презентації, постійно хизуючись ексклюзивністю, яку не носії гарнітури навіть не зрозуміють, не випробувавши Vision Pro. Генеральний директор Disney Боб Айгер вийшов на сцену WWDC, щоб розповісти про гарнітуру, а потім показав коротке відео, що демонструє інтерактивні 3D-досвіди, які користувачі Vision Pro незабаром зможуть випробувати на потоковому сервісі Disney Plus.

Тепер, коли Apple має всі ці нові камери та відстеження руху очей, вона представила спосіб захистити ваші дані та покупки за допомогою Optic ID, який використовує ваші очі як оптичний відбиток пальця для автентифікації. Дані з камер обробляються на системному рівні, тому те, що бачить гарнітура, не потрапляє до хмари.

Новий MacBook Air 15

Apple анонсувала новий MacBook Air 15, більшу версію MacBook Air 13, представлену минулого року.

MacBook Air 15 працює на чипі M2 і забезпечує до 18 годин автономної роботи. Конфігурації можуть мати до 24 ГБ оперативної пам’яті та до 2 ТБ пам’яті для зберігання даних, роздрібна ціна – 1299 доларів США.

15-дюймова модель товщиною 11,5 мм і вагою 1,5 кг має два порти Thunderbolt і кабельний роз’єм Magsafe, а також 3,5-мм роз’єм для навушників. Він має камеру з роздільною здатністю 1080p у вирізі над дисплеєм, три мікрофони та шість динаміків із сабвуферами з примусовим відключенням.

Mac Studio з M2

У продажу з’явився новий Mac Studio, оснащений новітнім кремнієвим процесором від Apple. Нова модель оснащена чипсетом M2 Max або новим чипсетом M2 Ultra – по суті, двома чипами M2 Max, об’єднаними разом, що забезпечує до 192 ГБ пам’яті.

M2 Ultra привертає увагу завдяки новим можливостям, 24-ядерному процесору та потоковому відтворенню 22 відео з роздільною здатністю 8K ProRes одночасно. Він може підтримувати до шести дисплеїв Apple Pro одночасно.

Ціна Mac Studio стартує від $1,999, пристрій буде доступний в продажу з наступного тижня.

Mac Pro з M2 Ultra

Apple не гаяла часу, оголосивши, що її нова висококласна настільна модель Mac Pro також отримає M2 Ultra. Новий Mac Pro отримає всі оновлення M2 Ultra, як і Studio, включно з підтримкою до 192 ГБ оперативної пам’яті.

Mac Pro має вісім портів Thunderbolt, два порти HDMI і два порти Ethernet на 10 ГБ, а також шість відкритих слотів PCIe Gen 4. Новий Mac Pro доступний у вертикальному та горизонтальному варіантах для встановлення в стійку.

Новий Mac Pro стартує з ціною від 6 999 доларів і буде доступний вже з наступного тижня.

iOS 17

iOS 17 приносить безліч покращень якості життя, а бета-версія iOS 17 для розробників вже доступна для завантаження. Нарешті, ви можете використовувати більше фільтрів під час пошуку у своїх повідомленнях. Окрім натискання та утримання повідомлень, щоб відповісти, ви також можете просто провести пальцем по конкретному повідомленню, щоб відповісти на нього, і голосові нотатки будуть транскрибовані.

Попрощайтеся з сірими екранами під час дзвінків – тепер ви можете встановлювати повноекранні фотографії або Memoji для контактів, коли вони вам телефонують. А якщо хтось залишає голосове повідомлення, ви можете переглянути його розшифровку в режимі реального часу, щоб допомогти вам відфільтрувати дзвінки, якщо ви не впізнаєте абонента.

Нова функція безпекиCheck In надсилає повідомлення довіреному контакту, коли ви досягаєте певного місця – наприклад, коли ви повертаєтеся додому після нічної подорожі. Якщо вам знадобиться більше часу, щоб дістатися до місця призначення, вам буде запропоновано продовжити таймер, а не сповіщати контакт. Він також показує стан заряду акумулятора та сигналу. Check In наскрізь зашифрований.

Минулого року Apple представила функцію iOS, яка дозволяє копіювати об’єкти з фотографій і вставляти їх як наклейки – а тепер ви можете робити це і з відео, створюючи GIF-файли, щоб ділитися ними з друзями або навіть відповідати на повідомлення. Всі емодзі тепер також є стікерами, якими можна ділитися з іншими користувачами.

AirDrop був корисним інструментом для надсилання файлів між пристроями Apple, але тепер ви можете ділитися контактною інформацією за допомогою Name Drop. Ви можете вибрати, чим ви хочете поділитися: адресами електронної пошти, номерами телефонів тощо.

Крім того, попрощайтеся з “Нотатками”, щоб записувати свої думки – Journal – це новий захищений додаток для особистих спогадів. iOS буде автоматично включати такі дії, як пісні та виконані вами тренування до вашого особистого журналу.

Карти Apple отримали оновлення, яке власники Android мали роками – можливість використовувати карти в автономному режимі, що особливо корисно, коли ви перебуваєте поза зоною дії мережі, на природі або для економії заряду акумулятора.

Новий режим StandBy перетворює iPhone на будильник, коли він заряджається і повернутий горизонтально. Він отримує розумну взаємодію, наприклад, великий видимий циферблат, а також елементи керування календарем і музикою.

Нарешті, за чутками, вам більше не доведеться говорити “Привіт, Siri”. Достатньо лише сказати “Siri”, щоб викликати голосового помічника.

iPadOS 17

В iPadOS 17 з’явилося більше елементів керування віджетами, які не просто відображають більше інформації з першого погляду – вони мають більше інтерактивних кнопок, щоб ви могли керувати своїм розумним будинком або відтворювати музику.

iPadOS 17 додає більше інтерактивних персональних даних в додаток “Здоров’я”, включаючи більш насичену візуалізацію сну і активності.

Наступне оновлення iPadOS покращує якість життя, наприклад, розширює можливості налаштування екрану блокування і додає кілька таймерів (корисних під час приготування їжі), а також покращує функцію стеження за вами під час відеодзвінків “Менеджер сцен” для селфі-камер iPad.

Використовуючи весь екранний простір iPad, Apple розширила можливості роботи з PDF-файлами, які можна автоматично заповнювати та підписувати з iPadOS. Власники iPad можуть співпрацювати в режимі реального часу, вносячи зміни до PDF-файлів, а файли тепер можна зберігати в додатку “Нотатки”.

MacOS Sonoma

MacOS Sonoma, названа на честь одного з найвідоміших виноробних районів Каліфорнії, продовжує тему WWDC, додаючи більше функціональності віджетів.

Sonoma також має деякі ігрові оновлення, наприклад, новий ігровий режим, який надає пріоритет CPU та GPU для покращення частоти кадрів. Apple звертає увагу на занурення з меншою затримкою для бездротових контролерів і динаміків або гарнітур. Компанія також заманює розробників ігровими наборами та грою Metal 3. Але найбільшим ігровим анонсом є те, що опус легендарного творця ігор Хідео Кодзіми Death Stranding вийде на комп’ютерах Mac наприкінці цього року. “Ми активно працюємо над тим, щоб перенести наші майбутні ігри на платформи Apple”, – сказав Кодзіма під час презентації WWDC.

З точки зору бізнесу, Mac покращив відеоконференції за допомогою накладки, яка показує елементи керування слайдами під час презентації. Apple також представила нові реакції – наприклад, падіння біжучої стрічки під час привітання, – які можна викликати жестами.

PassKey, технологія наскрізних зашифрованих ланцюжків паролів, яку Apple представила минулого року, тепер може бути доступною для інших контактів, і кожен учасник може редагувати та оновлювати паролі, щоб поділитися ними з групою.

Safari отримав оновлення безпеки, включаючи блокування вікна браузера в режимі приватного перегляду, а також профілі для розділення облікових записів, логінів і файлів cookie між робочим і особистим використанням.

AirPods та оновлення аудіо

Apple має кілька вдосконалень для своїх аудіопродуктів. AirPods отримають функцію адаптивного аудіо, яка поєднує шумозаглушення з інтелектуальним звуком, щоб заглушити дратівливий фоновий шум, пропускаючи важливі звуки – наприклад, автомобільні сигнали або велосипедні дзвіночки. Вона також пропускає голоси, якщо хтось починає розмову особисто.

І набагато простіше взяти під цифровий контроль музику за допомогою SharePlay, коли за кермом хтось із CarPlay – іншим пасажирам в машині з’явиться підказка, чи хочуть вони взяти керування на себе.

WatchOS 10

Програми в WatchOS 10 отримують новий вигляд

У WatchOS 10, наступному оновленні операційної системи для Apple Watch, знову з’явилися віджети. Віджети тепер доступні з домашнього екрану – просто використовуйте цифрову заводну голівку, щоб переходити між ними.

Цього року Apple зосередилася на велоспорті, покращуючи тренування, показуючи дані про функціональні пороги, що є важливим показником для велосипедистів. Він також підключається через Bluetooth до датчиків на велосипедах, а новий повноекранний режим для iPhone дозволяє використовувати його як повноцінний екран під час їзди на велосипеді.

Велосипедисти, радійте! WatchOS 10 оновила свій компас, додавши до нього точки стільникового зв’язку, які підкажуть вам, в якому напрямку йти і як далеко вам залишилося пройти до того, як з’явиться сигнал оператора зв’язку. Він також показує точки SOS і відображає висоту над рівнем моря в режимі 3D-компас. Існує також акуратний топографічний вид.

Apple також розширює свій додаток “Mindfulness“, щоб реєструвати ваш душевний стан, вибираючи між емоційними станами, позначеними кольором. Ви навіть можете отримати доступ до нього зі свого iPhone, якщо ви далеко від Apple Watch.

Фокуси здоров’я на 2023 рік

На додаток до оновлень WatchOS Mindfulness, Apple представила нейтральне опитування для самозвіту про настрій і психічне здоров’я, яке діє як своєрідний немедичний спосіб вказати, чи не хочете ви отримати професійну допомогу.

Apple також створила нову функцію “Vision Health” для всіх пристроїв у додатку “Здоров’я”, а нова функція на Apple Watch вимірює тривалість денного часу, проведеного на вулиці, щоб відстежувати короткозорість у молодих користувачів. Функція Screen Distance використовує камеру TrueDepth на iPad, щоб попередити людей, якщо вони знаходяться занадто близько до екрану.

Джерело: CNET

Поділитися
Exit mobile version