3 способи виявити шкідливий додаток на вашому смартфоні

4 хв. читання
mobile player
Man with smartphone

Нещодавно популярний додаток було видалено з Play Store через те, що його пізніші версії містили шкідливе програмне забезпечення. Ось як визначити, чи є на вашому телефоні шкідливий додаток.

Нещодавно Google видалила з Play Store популярний додаток для запису екрану на Android, відомий як iRecorder – Screen Recorder, після того, як з’ясувалося, що він краде інформацію у користувачів. Додаток дебютував у Play Store у 2021 році і здавався нешкідливим. Однак оновлення у 2022 році додало шкідливий функціонал на пристрої, які завантажили додаток.

Вбудоване в iRecorder шкідливе програмне забезпечення дозволило програмі отримати доступ до аудіо, медіафайлів та веб-сторінок з телефону користувача. За даними TechCrunch, шкідливе програмне забезпечення називається AhRat – троянець віддаленого доступу з відкритим вихідним кодом, який може отримати доступ до телефону користувача і схожий на шпигунське програмне забезпечення.

Читайте також: Що таке троянське зловмисне програмне забезпечення?

Користувачі, які завантажили iRecorder, дозволили б програмі отримати доступ до мікрофона, фотографій, медіа та файлів свого пристрою, що не є чимось незвичайним для програми для запису екрану. Але завдяки шкідливому програмному забезпеченню, яке було вбудовано в додаток, файли користувача стали доступними для зловмисників.

За словами Лукаша Стефанка, дослідника безпеки ESET, це рідкісне явище, коли розробник відправляє нешкідливий додаток в магазин мобільних додатків, а потім оновлює його зі шкідливим програмним забезпеченням.

Але це явище належить до категорії шкідливого програмного забезпечення під назвою “версіонування“, коли розробник подає в магазин додатків на перший погляд звичайний додаток, а потім оновлює його шкідливим кодом. За допомогою версіонування тіньові розробники можуть довше обходити процес перевірки додатків.

Якщо ви завантажили iRecorder, негайно видаліть його. Якщо ви підозрюєте, що ваш смартфон був заражений шкідливим програмним забезпеченням, ось кілька ознак, на які слід звернути увагу.

Зверніть увагу на ознаки повільної роботи

Якщо ваш смартфон постійно гальмує і пригальмовує, можливо, він заражений шкідливим програмним забезпеченням. Перегляньте завантажені вами програми і переконайтеся, що там залишилися лише ті, які ви знаєте. Якщо ви натрапили на незнайомі програми, негайно видаліть їх.

Слідкуйте за перегрівом

Це нормально, коли телефон нагрівається під час заряджання. Але це ненормально, якщо телефон сильно нагрівається, коли він не використовується або відключений від мережі.

Читайте також: Як знайти та видалити шпигунське програмне забезпечення з телефону

Якщо ваш смартфон постійно перегрівається, перевірте, чи не встановлені незнайомі програми та налаштування, оскільки причиною може бути шкідливе програмне забезпечення, яке працює у фоновому режимі.

Перевірте, чи не зменшився час автономної роботи

Це нормально, коли час автономної роботи телефону з часом поступово зменшується. Але якщо ви користуєтеся смартфоном лише рік і помічаєте, що він погано тримає заряд, це може свідчити про серйознішу проблему.

Коли шкідливі програми працюють у фоновому режимі, вони значно розряджають акумулятор. Якщо ваш акумулятор розряджається швидше, ніж зазвичай, перевірте, чи не встановлені підозрілі програми та чи не використовується багато даних.

Якщо ви не знайшли жодних дивних додатків або ознак шкідливого програмного забезпечення, але ваш телефон продовжує поводитися дивно, створіть резервну копію даних телефону, а потім подумайте про скидання до заводських налаштувань вашого пристрою. Скидання до заводських налаштувань видалить усі дані, налаштування та програми вашого телефону. Цей варіант є крайнім і повинен розглядатися як останній засіб, але він може бути найкращим варіантом, якщо ви не можете з’ясувати, що заразило ваш телефон.

Поділитися
Exit mobile version