Apple нарешті дозволить обирати Вам браузер – Chrome, Safari чи будь-який інший

7 хв. читання

Ви могли подумати, що найбільшою новиною конференції розробників WWDC 2020 є те, що Apple відмовляється від процесорів Intel на користь власного процесору. Ні, велика новина полягає в тому, що iOS та iPadOS 14 нарешті дозволять Вам вибрати веб-переглядач та програми електронної пошти за замовчуванням.

Під час WWDC 2020, що відбулася 22 червня 2020 року, Apple оголосила про нову основну версію операційної системи, яка працює на iPhone та iPad: iOS 14 (або iPadOS 14 для планшетів). Стабільний реліз очікується восени 2020 року.

Окрім довгоочікуваного головного екрану з новим виглядом та вдосконаленою організацією додатків, iOS 14 дозволить користувачам вперше змінити браузер та клієнти електронної пошти за замовчуванням. Наразі веб-переглядачем за замовчуванням є Safari.

Якщо Ви вже використовуєте сторонній веб-переглядач, як-от Chrome чи Firefox, Вам може бути цікаво, про що це наразі ситуативно. Ця зміна набуває чинності в усьому світі та дозволяє диктувати, яка програма відкриватиме веб-посилання чи електронну пошту, пише How-To Geek.

Хоча деякі додатки вже підтримують відкриття посилань у альтернативних додатках браузера, Apple вперше ввімкнула зміни у всій операційній системі.

Як Apple змінювала думку?

У 2014 році iOS 8 вперше ввела у латформу сторонні клавіатури. З приходом iOS 10 у 2016 році, Siri, нарешті, було дозволено взаємодіяти із сторонніми додатками, такими як Uber та WhatsApp.

Через рік iOS 11 додав файловий менеджер, образно названий Files. iOS 12 побачив додаток “Швидкі команди”, який дозволяє користувачам створювати прості або складні робочі процеси, які можна запустити, використовуючи розмовну фразу та Siri. Навіть власні технології, такі як AirPlay, знаходять своє місце на фірмових дисплеях Samsung.

apple

Сторонні браузери

Перш ніж Ви занадто захопитесь, є невелике “але”. Версія Chrome, встановлена на Вашому MacBook, не збігається з версією Chrome, яку Ви використовуєте на своєму iPhone або iPad. На вашому iPhone або iPad Chrome все ще використовує механізм візуалізації Apple у фоновому режимі.

Це означає, що Safari все ще працює в Інтернеті на iOS або iPadOS. Завантаження сторонніх веб-переглядачів не змінить час візуалізації або спосіб відображення веб-сторінок. Це полегшує розробникам націлювання на велику кількість користувачів, оскільки всі веб-сторінки надаються відповідно до одного набору правил, незалежно від того, який додаток використовується.

Сторонні браузери продемонстрували, що вони мають місце на Вашому iPhone. Сторонній браузер використовуватиме власний інтерфейс користувача та набір функцій. Ви можете увійти до свого облікового запису Mozilla або Google і синхронізувати вкладки між пристроями, отримати доступ до особистих налаштувань і пригадати всі свої закладки. Багато браузерів містять вбудовані засоби конфіденційності, такі як блокатори оголошень та послуги VPN.

Вибір буде за Вами

З iOS 14 операційна система (і всі інші додатки) будуть дотримуватися Вашого вибору браузера, щоб Ви могли нарешті забути про Safari. Якщо Ви користуєтеся системою Windows, яка надає перевагу Edge, або якщо Ви – користувач Chromebook, який знаходиться в глибині екосистеми Google, то ці зміни на краще.

Apple не розповсюджується щодо своїх внутрішніх процесів прийняття рішень, але є деякі підказки, чому ця політика остаточно змінилася. Найбільш очевидним є те, що багато розробників додатків вже деякий час намагаються впровадити подібні зміни.

Програми Google посилено рекламують використання Chrome для iOS. Коли Ви вперше відкриєте посилання в Gmail, Вас запитають, чи бажаєте Ви відкрити його в Chrome, Google (додаток пошукової системи, який може функціонувати як браузер) або Safari. Інші відомі додатки, такі як Reddit, дозволяють вказати “Посилання для веб-переглядачів”, включаючи Google Chrome.

Google уже наполегливо наполягає на своїх додатках для iOS. У розділі “Налаштування” в таких додатках, як YouTube або Gmail, знаходиться розділ “Програми за замовчуванням” з кількома очевидними підмінами. Це включає використання Waze або Google Maps для відкриття адрес замість Apple Maps, а також використання Google Calendar замість програми календаря Apple за замовчуванням. Якщо у вас немає програм, вам буде запропоновано завантажити їх.

Коли з’явиться оновлення?

iOS 14 з’явиться в той час, коли ми дізнаємося більше про останні iPhone-пропозиції Apple, як правило, наприкінці вересня або на початку жовтня. До цього часу Ви можете підписатись на бета-версію iOS 14, яка має стати доступною в липні.

Пам’ятайте, що бета-програмне забезпечення – це програмне забезпечення перед випуском. Перед тим, як встановити бета-версію, слід створити резервну копію свого пристрою та знати, що деякі речі не працюватимуть належним чином. Нарешті, будь-які додатки, які Ви хочете використовувати як пошту чи браузер за замовчуванням, повинні бути оновлені для змін їх відповідними розробниками.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ПОСТІЙНО ВІДКРИВАТИ ПОСИЛАННЯ У CHROME, А НЕ У SAFARI НА ПРИСТРОЯХ IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК НАДСИЛАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ У WHATS APP ЗІ СВОГО КОМП’ЮЕТРА? – ІНСТРУКЦІЯ

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

Нагадаємо, Mac переживає ще одну величезну зміну процесора. До кінця 2020 року Apple випустить Mac, які містять “Apple Silicon”, як і iPad та iPhone. Ось що означає кінець процесорів Intel для майбутнього Mac. Новий macOS 11.0 Big Sur, який очікують восени 2020 року, стане першою версією macOS, яка підтримує цю нову архітектуру.

Також Apple на всесвітній конференції розробників Worldwide Developers Conference (WWDC) 2020 анонсувала нові функції конфіденційності та безпеки для користувачів iOS і macOS.

Окрім цього, після років спекуляцій та чуток, Huawei офіційно представила свою операційну систему Harmony OS в 2019 році. Можна сказати, що було поставлено більше питань, ніж відповідей. Як це працює? Які проблеми вона вирішує? І це продукт ворожнечі між Huawei та урядом США?

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version