Чи справді VPN забезпечує конфіденційність користувачів у Інтернеті?

6 хв. читання

VPN рекламують як найкращий спосіб зберігати приватність у Інтернеті, але чи це справді так? Про це читайте у статті.

Що робить VPN?

Підключившись до Інтернету, користувач отримує доступ до веб-сайту, який він хоче відвідати, через мережу свого провайдера. Інтернет-провайдер знає домен, до якого користувач отримує доступ, і де він перебуває, як і веб-сайт, який він відвідує. Ці дані зберігаються у файлах журналів, де можна записати такі дані, як IP-адреса, час з’єднання та тривалість часу, протягом якого користувач був підключений, пише How-To Geak.

Ці дані дуже цінні для маркетологів і стали джерелом доходу для Інтернет-провайдерів та веб-сайтів. Окрім комерційних цілей, файли журналів можуть також використовуватися для відстеження людей, які використовують BitTorrent для незаконного завантаження файлів, а також людей, які використовують соціальні мережі для хизувань своїми злочинами.

Якщо Вас турбує конфіденційність, можете спробувати – віртуальну приватну мережу(VPN) під час підключення до Інтернету. Коли Ви підключаєтеся до VPN, він функціонує як зашифрований канал. Ваш постачальник послуг Інтернету або локальна мережа може бачити лише те, що Ви підключені до VPN, а не те, до чого Ви отримуєте доступ через VPN. Веб-сайти, до яких Ви отримуєте доступ, бачитимуть IP-адресу VPN, а не Вашу IP-адресу.

vpn computer

VPN та конфіденційність

Помилковим є твердження, що VPN здатен одним ударом знищити усі проблеми щодо конфіденційності. Однак заміна Вашої IP-адреси на VPN вирішує лише одну проблему. Є ще багато способів дізнатися, хто Ви і що робите.

Напевно, найбільша проблема, яку не вирішує VPN, полягає в тому, що Вас все ще можуть “бачити” завдяки файлам cookie веб-переглядача, які веб-сайти використовують, щоб запам’ятати користувачів, а також будь-яким обліковим записам у соціальних мережах, у які Ви ввійшли. Це означає, що якщо Ви ввійшли в Google або Facebook, коли використовуєте браузер із VPN, вони все одно можуть відстежувати Вас.

Насправді дізнатися що-небудь про те, як працюють мережі VPN, важко: з якоїсь причини вони не люблять ділитися подробицями про те, як працюють їхні товари. Наприклад, дуже важко перевірити, наскільки надійним є з’єднання, яке забезпечує VPN.

Для чого потрібні VPN?

Маючи на увазі всю вищезазначену інформацію, виникає запитання, чи насправді VPN-мережі для чогось корисні. Насправді вони є дуже корисними інструментами. Вони просто не є панацеєю конфіденційності, якою їх часто вважають. Загалом, є чотири способи використовувати VPN:

  • Як інструмент конфіденційності в поєднанні з іншими засобами: якщо Ви просто вмикаєте VPN, він не обов’язково забезпечить конфіденційність. Але в поєднанні з режимом анонімного перегляду, захищеною електронною поштою та обміном повідомленнями, а також деякими іншими методами Вас буде набагато складніше відстежувати.
  • Як спосіб обійти регіональні обмеження: наприклад, Ви можете розблокувати бібліотеку Netflix будь-якої країни або відвідати державних сайти інших країн.
  • Щоб не відставати від захисників авторських прав: люди, які незаконно завантажують вміст, захищений авторським правом, за допомогою програмного забезпечення, такого як BitTorrent, часто використовують VPN, щоб замаскувати свій одноранговий трафік.
  • Щоб обійти цензуру: люди, які живуть у країнах з обмеженими можливостями Інтернету (наприклад, у Китаї), можуть використовувати VPN, щоб перейти до Інтернету без цензури.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як відновити видалені публікації чи історії в Instagram? ІНСТРУКЦІЯ

Як захистити Вашу конфіденційність в Інтернеті, якщо режим анонімного перегляду у Chrome виявився слабким?

Чому у Вас є як мінімум три мільярди причин змінити пароль облікового запису?

Злам веб-сайту: сім ознак, що свідчать про це

Як підвищити захист екаунта в Twitter? ПОРАДИ

Нагадаємо, що майже всі найпопулярніші програми Android використовують компоненти з відкритим вихідним кодом, але багато з цих компонентів застаріли і мають як мінімум одну небезпечну уразливість. Через це вони можуть розкривати персональні дані, включаючи URL-адреси, IP-адреси і адреси електронної пошти, а також більш конфіденційну інформацію, наприклад, OAuth-токени, асиметричні закриті ключі, ключі AWS і web-токени JSON.

Окрім цього, фахівці компанії AdaptiveMobile Security повідомили подробиці про небезпечну проблему в технології поділу мережі 5G. Уразливість потенційно може надати зловмисникові доступ до даних і дозволити здійснювати атаки типу “відмови в обслуговуванні” на різні сегменти мережі 5G оператора мобільного зв’язку.

Також дослідники безпеки виявили в Google Play і Apple App Store сотні так званих fleeceware-додатків, які принесли своїм розробникам сотні мільйонів доларів.

До речі, в даркнеті виявили оголошення про продаж підроблених сертифікатів про вакцинацію і довідок про негативний тест на Covid-19. Крім того, число рекламних оголошень про продаж вакцин від коронавірусу збільшилося на 300% за останні три місяці.

Двох зловмисників з Кривого Рогу викрили у привласненні 600 тисяч гривень шляхом перевипуску сім-карт. Отримавши мобільний номер, зловмисники встановлювали дані про особу, яка раніше його використовувала. Для цього вони авторизувалися у різних мобільних додатках, зокрема поштових служб, державних, комунальних та медичних установ, використовуючи функцію відновлення паролю.

Поділитися
Exit mobile version