Cмартфони зможуть збільшувати оперативну пам’ять, але чому це безглуздо?

5 хв. читання

Незважаючи на те що у Android-смартфонів ніколи не бракувало оперативної пам’яті в порівнянні з iPhone, по-справжньому великі обсяги діставалися в основному флагманським моделям. А ось недорогим апаратам доводилося задовольнятися відповідним їм статусу і ціною мінімумом. Навіть сьогодні ще можна зустріти в продажу пристрої з 3-4 ГБ ОЗУ, яких не вистачає відверто ні для чого. Тому логічно, що багатьом стало цікаво, а чи можна наростити оперативку постфактум?

Xiaomi вважає, що це можливо. Компанія розробила особливу надбудову для MIUI, яка дозволяє відібрати певний обсяг вбудованого сховища на користь оперативки. Таким чином вдається наростити ОЗУ додатковим віртуальним гігабайтом, який працює точно так само, як якщо б це був вбудований на заводі гігабайт.

Функція, про яку йде мова, в англомовній локалізації називається Memory Extension. Її поки немає у відкритому доступі, але деякі бета-тестери вже отримали до неї доступ і можуть випробувати, як вона працює.

Xiaomi Mi 9T

Ось, як функцію описує сама Xiaomi:

  • Збільште обсяг оперативної пам’яті додатково на 1 ГБ, використовуючи простір вбудованого сховища вашого смартфона.
  • Використовуйте цю функцію тільки при наявності достатнього обсягу вільного простору на диску.

Це вже не перший випадок на ринку, коли виробник пропонує збільшити обсяг оперативної пам’яті за рахунок вбудованого накопичувача. Вперше аналогічна можливість з’явилася в смартфонах модельного ряду Vivo X60. Розробники Vivo дозволили користувачам задіяти штатне сховище своїх апаратів в якості ОЗП. Правда, там це був не 1 ГБ, а цілих 3, за рахунок чого максимальний обсяг оперативної пам’яті Vivo X60 міг досягати 15 ГБ. Про це пише Androidinsider.

Цікаво, що і Vivo, і Xiaomi просувають функцію віртуального нарощування оперативки в якості інструменту багатозадачності. Нібито за рахунок додаткової ОЗП смартфони зможуть більш ефективно працювати з додатками у фоновому режимі. Це трохи дивно, враховуючи, що середньостатистичний додаток займає від 50 до 300 МБ, і зазвичай навіть 6 ГБ виявляється досить, щоб підтримувати роботу 2-3 десятків програм та ігор.

Навіщо потрібна оперативна пам’ять

Виробники чомусь наполягають на тому, що віртуальна оперативна пам’ять якнайкраще згодиться для багатозначності.

Швидше за все, таким чином компанії оберігають себе від претензій з боку користувачів, які ті можуть пред’явити через неузгоджену роботу штатної і віртуальної ОЗП. Просто звичайна оперативна пам’ять, яка встановлюється в смартфон на заводі, має стандарт LPDDR4/4x/ 5 і незрівнянно більш високу швидкість, ніж у штатного сховища.

Це необхідно, щоб своєчасно обробляти всі команди. Так ось вбудована пам’ять не здатна працювати на таких швидкостях, як оперативка, тому використовувати її в іграх і для роботи з шарами в Photoshop, очевидно, не вийде.

Взагалі, здається, що з практичної точки зору функція віртуалізації оперативної пам’яті мало кому зможе стати в нагоді по-справжньому.

Подумайте самі: якщо смартфон вже має 6-8 ГБ ОЗП, нарощувати її додатково його власнику швидше за все не буде потрібно. Тому що 1 додатковий гігабайт не зробить йому абсолютно ніякої погоди.

Але, якщо це апарат із 3-4 ГБ, йому-то, звичайно, додаткові 1-3 ГБ оперативної пам’яті точно не зашкодять, а скоріше зроблять його навіть краще. Ось тільки процесор такого апарату швидше за все не потягне тих завдань, які вимагають настільки великого обсягу ОЗП. Тому виходить замкнуте коло. Першим збільшення оперативки не потрібно, а другим – потрібно, але толку від цього не буде ніякого.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як видалити обліковий запис Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як синхронізувати вкладки між різними браузерами? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зменшити цифровий слід та захистити особисті дані? ПОРАДИ

Instagram як бізнес: у чому секрет успіху в мережі?

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

До речі, китайського виробника розумних телевізорів Skyworth викрили в шпигунстві за користувачами. Кожні 10 хвилин апарат сканував приміщення з метою пошуку інших пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi.

Також фахівець компанії ESET Джейк Мур виявив проблему, коли попросив свою восьмирічну дочку протестувати надійність функції розблокування iPhone за допомогою смарт-годинника Apple Watch, що дозволяє розблокувати смартфон при носінні захисної маски. Дівчинка наділа маску і негайно отримала доступ до татового iPhone, просто змахнувши вгору екран.

Apple випустила нову версію операційної системи iOS для iPhone та iPad. Вона додасть на пристрої низку нових функцій, але головні нововведення стосуються приватності користувачів та захисту їхніх персональних даних.

Окрім цього, зловмисники стали частіше використовувати документи Microsoft Excel (версії 4.0) для поширення шкідливих програм, таких як ZLoader і Quakbot.

Поділитися
Exit mobile version