Для чого потрібні великі технологічні компанії у “гонці озброєнь” між США і Китаєм?

5 хв. читання

Останнім часом вчені, колишні засновники технологічних компаній та політичні лідери активно дискутують з приводу розділення та регулювання великих технологічних компаній (Big Tech), таких як Alphabet, Facebook та Amazon. Одні наполягають на тому, що потрібно негайно відокремити технологічні платформи від підприємств, зупинити дискримінацію менших компаній та прийняти положення про конфіденційність.

Також набуває поширення думка, що Big Tech-компанії стали небезпечними для економіки, суспільства та демократії. Інші вважають, що розділити великі компанії буде проблематично в епоху конкуренції великих держав, таких як США та Китай.

Деякі спеціалісти стверджують, що США та Китай ведуть гонку озброєнь у стилі “холодної війни” за штучний інтелект, а для перемоги в цьому змаганні потрібні Big Tech-технології.

“Якщо американські Big Tech-компанії будуть розбиті, як наслідок китайські технологічні компанії стануть домінуючими у всьому світі”,- каже колишній керівник Alphabet Ерік Шмідт.

Але чи дійсно це так?

Справа в тому, що велика кількість американських Big Tech-компаній постійно взаємодіють з Китаєм. Замість того щоб конкурувати, компанії об’єднуються з місцевими і намагаються поглибити свою інтеграцію. Це означає, що їх робота за кордоном не тільки сприяє технологічному розвитку Китаю, а й те, що китайський уряд посилив свій вплив на ці компанії та на США в цілому.

apple company

Яскравим прикладом інтеграції стало оголошення Google про створення центру штучного інтелекту в Пекіні. У 2018 році компанія також запропонувала проект Dragonfly, що передбачав створення пошукової системи з урахуванням усіх китайських правил цензури.

Інші компанії також не відстають. Microsoft розширює центри обробки даних у Китаї і створила операційну систему “Windows 10 China Government Edition” для уряду. Amazon надає найбільший хмарний сервіс Китаю, і його відділ Amazon Web Services працює з місцевими компаніями. У 2017 році Apple оголосила про партнерство з китайською фірмою, яка була тісно пов’язана з урядом, а пізніше свої знамениті послуги шифрування iCloud компанія також перенесла до Китаю.

Якщо США дійсно прагне міцно закріпити свої права на першість у змаганні, то слід переглянути наслідки розпаду Big Tech. Спеціалісти стверджують, що розділення великих компаній створить внутрішню технологічну екосистему, в якій значна частина ринку не буде залежати від Китаю. У такому випадку гонка озброєнь у стилі «холодної війни» зовсім не має сенсу.

Один із основних аргументів проти розпаду Big Tech полягає в тому, що великі технологічні компанії необхідні для інновацій у сфері технологій та штучного інтелекту. Однак не варто забувати, що інновації виникають внаслідок поєднання конкуренції, державного фінансування, досліджень та розробок. Таким чином, розділення та регулювання великих компаній не означає поступитися першістю китайцям.

Навпаки – цей процес означає створення конкурентного ринку з величезним інноваційним потенціалом, так як компанії повинні постійно вдосконалюватися і розширятися, щоб залишатися конкурентоспроможними. За таким принципом, до речі, виникли найперспективніші компанії епохи. Комп’ютерна фірма IBM була піддана антимонопольному нагляду і не могла нормально функціонувати, в наслідок чого було створено простір для різноманітних компаній, які займаються апаратним та програмним забезпеченням, серед яких Microsoft, Lotus та Apple.

Цілком зрозуміло, чому великі технологічні компанії відмовляються від розпаду. Вони успішні, перспективні та досить стрімко розвиваються, але найкращий шлях до трансформаційних інновацій – це конкуренція, поєднана з державною підтримкою.

Зверніть увагу, з 1 лютого WhatsApp не буде працювати на мільйонах iPhone та Android-пристроях, які використовують застарілі версії операційних систем. Застарілими вважаються iOS 8 і Android 2.3.7 Gingerbread та всі, що були до них.

Також нову активність вже відомої групи кіберзлочинців Winnti зафіксували фахівці з кібербезпеки. Цього разу ціллю зловмисників стали університети Гонконгу. Можливою ціллю зловмисників було викрадення конфіденційних даних з пристроїв жертв.

Окрім цього, компанія Twitter розкрила подробиці про кібератаки, в ході яких сторонні особи використовували офіційний API компанії для зіставлення телефонних номерів з іменами користувачів соціальної мережі.

Нагадаємо, дослідники з університету Бен-Гуріон змогли обдурити популярні системи автопілотів, використовуючи сприйняття ними проектованих зображень як справжніх та змусили машини гальмувати або заїжджати на зустрічні смуги на автотрасі.

До речі, якщо Ви не користуєтесь необмеженим стільниковим або широкосмуговим зв’язком, використовуєте повільне з’єднання або просто хочете обмежити кількість даних, які споживає Ваш пристрій, у iOS є прихована функція, яка допоможе Вам зробити це.

Поділитися
Exit mobile version