Google видалила популярні дитячі додатки для Android, які збирали дані про пристрої

3 хв. читання
Children Phones

Розробникам додатків досить важко уникнути порушення правил конфіденційності та безпеки, коли справа стосується додатків для дітей та підлітків.

Google видалила програми Princess Salon, Number Coloring та Cats & Cosplay для Android із загальним завантаженням 20 мільйонів у Play Store, повідомляє Engadget.

Це сталося після того, як Міжнародна рада з питань цифрової відповідальності (IDAC) виявила, що вони порушують політику Google щодо збору даних.

Додатки використовували версії Unity, Appodeal та Umeng. Вони збирали інформацію про Android ID та Android Advertising ID (AAID).

Якщо програма надсилає AAID разом з іншими постійними даними, включно з Android ID, вона порушує захист конфіденційності Google і має можливість відстежувати користувачів, що є основною проблемою для додатків, спрямованих на дитячу аудиторію.

Президент IDAC, Квентін Палфрі, не сказав, чи зможе організація визначити, скільки даних було отримано в результаті. Порушень у версіях додатків для iOS не було виявлено.

“Ми вживаємо заходів, якщо виникає проблема, що порушує політику конфіденційності. Ці програми порушили правило, що забороняло використовувати версії розробників, які не були схвалені службою захисту дитячих даних. Компанія продовжує працювати над виявленням таких проблем”- пояснив Google.

Схоже, це не було навмисним порушенням, і принаймні у двох розробників (Creative Apps та Libii Tech) все ще є програми, доступні в Play Store. Однак дана ситуація ілюструє ризики, пов’язані з дитячими програмами, які мають місце сьогодні.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Фішингові листи: розпізнаємо шахрайство на реальному прикладі

Як вимкнути веб-камеру та мікрофон у Zoom? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити ім’я користувача у Twitter? – ІНСТРУКЦІЯ

Як виявити шахрайство з технічною підтримкою та уникнути його? Поради

Як виміряти рівень кисню у крові за допомогою Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути нову функцію відстеження миття рук на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, оператор платіжної системи Mastercard готує до пробних випробувань банківську карту F.CODE Easy, що використовує відбитки пальців для підтвердження прав на транзакцію в платіжних терміналах магазинів.

Також з’явився мобільний додаток доповненої реальності #PrisonersVoice, який привертає увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля та до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом.

До речі, експерт з інтернет-безпеки, “білий хакер” із Нідерландів Віктор Геверс, відомий тим, що зміг зайти на екаунт президента США Дональда Трампа в 2016 році, повторив свій “успіх” в 2020 році.

Окрім цього, кіберзлочинне угруповання викрало понад 3 Тб приватних відео та розмістило їх на сайтах для дорослих. Серед викладених матеріалів були як відверто інтимні, так і цілком буденні. Зловмисники отримали доступ до понад 50 тисяч особистих IP-камер, що дозволило зібрати колекцію відеоматеріалів.

А 30-річний житель Івано-Франківщини створив веб-сайти, де на платній основі надавав доступ до перегляду фільмів. Засновник онлайн-кінотеатрів не мав дозволів від правовласників на розповсюдження їхніх творів та порушив авторські права двох іноземних кінокомпаній.

Поділитися
Exit mobile version