Кожен другий додаток з App Store шпигує за користувачами

2 хв. читання
appstore 4

Система дозволів, яка існує в iOS досить давно, залишається однією з найбільш незрозумілих функцій ОС. Вона самостійно визначає рамки, в яких працюватимуть встановлені додатки. Навіть якщо їм потрібен постійний доступ до нашої геолокації, ми самі маємо право позбавити їх такої можливості, дозволивши збирати ці дані тільки в моменти активності.

На жаль, багато користувачів абсолютно не звертають уваги на те, які привілеї вони роздають сторонньому ПЗ і їх творцям. І даремно. Дослідники компанії Wandera проаналізували 30 тисяч додатків з App Store, перевіривши їх на привілеї, які вони запитують, потрапляючи на пристрій. З них 62% хочуть отримати доступ до бібліотеки фотографій, 55% – до камери, а 51% – до служб геолокації, щоб відстежувати місце розташування користувача в режимі реального часу.

Додатки-шпигуни

Якщо бажання клієнтів соціальних мереж керувати медіатекою ще піддається поясненню, то прагнення додатків прогнозу погоди отримати аналогічні привілеї викликає деякий дисонанс. Але ж таких додатків – десятки тисяч. Мати доступ до фотографій хочуть банківські додатки, навігаційні служби, фітнес-програми, програми для онлайн-шопінгу, додатки туроператорів та безліч інших. Що це, якщо не бажання дізнатися про нас якомога більше?

Розробники додатків, викритих у зборі або запиті доступу до фотографій, побічно підтвердили висунуту версію. За їх словами, вони запитували відповідні привілеї в маркетингових цілях або з метою підвищення якості обслуговування. Але, як відомо, за цими фразами ховається всім зрозуміла торгівля даними користувачів, які давно перестали бути клієнтами, перетворившись в товар.

Нагадаємо, великі компанії Hollister, Air Canada, Expedia використовують платформу Glassbox для запису екрану, жестів і введення даних з клавіатури. Вони записують кожне торкання і дії в своїх додатках для iPhone. Мета збору подібної інформації: статистика та аналіз поведінки користувачів для просування реклами.

Поділитися
Exit mobile version