MacOS Catalina: що з нею не так?

10 хв. читання

Останнє оновлення операційної системи для Mac, MacOS Catalina, було випущено на початку цього тижня, і разом із цим з’явився цілий список проблем – як незначних, так і великих. 

Дійсно, це оновлення є першим таким для Apple, яка відмовилася від підтримки 32-розрядних програм, що спричиняє всілякі головні болі у користувачів 32-бітних додатків, плагінів та іншого програмного забезпечення, яке може не оновлюватися протягом досить тривалого часу або було створене компанією, якої вже не існує. Існує також досить багато інших проблем з Catalina, наприклад, проблеми несумісності програмного забезпечення Adobe та непередбачені перешкоди, пов’язані з видаленням iTunes, повідомляє TheVerge.

Це призводить до низки важливих проблем для користувачів Mac, яким можуть загрожувати порушення важливих робочих процесів з боку OS X Catalina. Що саме може піти не так, якщо Ви зробите оновлення? Чи варто оновити зараз все, що можна, і що робити, перш ніж натиснути на спусковий гачок? Або Вам слід відтягувати цей момент, і якщо так, то який найкращий спосіб зробити це, а також слідкувати, коли може бути безпечно здійснити стрибок на нові платформи?

Apple вперше оголосила, що в кінцевому рахунку припинить підтримку 32-бітних додатків, більше півтора року тому, коли почала надсилати сповіщення користувачам MacOS High Sierra про те, що 32-бітне програмне забезпечення “не підтримується”. Програми все ще працювали, але з офіційним відкриттям MacOS Catalina ще в червні на WWDC, Apple остаточно припинила підтримку 32-бітних програм  – у новій ОС вони більше функціонують.

Це призвело до проблем, які можуть спричинити безлад. Наприклад, застарілі версії продуктів Adobe, такі як Photoshop, використовують деякі 32-бітні ліцензійні компоненти та інсталятори, тобто вони не працюватимуть після оновлення. Навіть видалення Adobe не буде працювати після оновлення на MacOS Catalina, оскільки це теж 32-бітний компонент.

adobecatalina

Adobe рекомендує не оновлювати Ваш Mac, якщо у Вас основна робоча програма – це  до-Creative Cloud версія Photoshop або Lightroom. Компанія також говорить про те, що навіть якщо Ви зробите оновлення, Вам, ймовірно, слід спочатку видалити це програмне забезпечення, інакше буде важко позбутися, коли його не працює.

Інші популярні програми, які точно зачепить цей перехід від 32 до 64 біт, включають старіші версії Microsoft Office, численні застарілі версії додатків для Mac, наприклад GarageBand, та програми, які більше не випускаються, такі як iPhoto. Для тих, хто грає в ігри на Mac – там досить багато 32-розрядних ігор, і немає можливості врятувати їх після оновлення до MacOS Catalina.

Блогер Apple Стів Мозер на “The Tape Drive” склав список із 235 програм, які не підтримуються в MacOS Catalina. Це включає деякі версії Transmit, 1Password, QuickBooks, VMWare Fusion та Parallels.

Але проблеми виходять за межі підтримки 32-розрядних програм для втрат. Через проблеми з сумісністю, навіть новіші версії Photoshop, встановлені та керовані за допомогою Creative Cloud, мають проблеми з іменуванням файлів, проблеми з підтвердженням плагінів та ікони з відеовідтворенням. На своїй сторінці підтримки Adobe заявляє, що Droplets, ExtendScript Toolkit та Lens Profile Creator  не зможуть запускатися.

Оскільки MacOS Catalina – це офіційний кінець iTunes як окремого додатку, сторонні додатки, які працюють з iTunes як сховищем музичних файлів, а також функціями, пропонованими для зв’язку з іншим програмним забезпеченням, також стикаються з проблемами. В основному це торкнулося таких музичних додатків як Rekordbox і Traktor, які пропонують можливість синхронізувати XML-файли, створені з iTunes, що розриває зв’язок між програмним забезпеченням та музичними бібліотеками ді-джеїв. Для тих, хто залежить від цього програмного забезпечення, Apple пропонує їм також не переходити на MacOS Catalina.

Неодмінно виникне більше проблем, які з’являться у міру того, як все більше користувачів переходять на MacOS Catalina і стикаються з новими, непередбаченими проблемами. Але на даний момент, якщо будь-який із згаданих фрагментів програмного забезпечення є життєво важливим для вашої роботи або щоденного використання комп’ютера, швидше за все, вдалою ідеєю буде відмовитися від оновлення.

Якщо Ви хочете оновити систему, є кілька простих способів з’ясувати, чи буде Ваша машина сильно вражена втратою підтримки 32-бітних програм. Apple  вже не може гарантувати, що коли Ви вирішите встановити нову ОС, Ви отримаєте інформацію про програмне забезпечення, встановлене на Вашій машині, яке не підтримуватиметься після оновлення.

Але якщо Ви хочете зробити це заздалегідь, перш ніж завантажувати MacOS Catalina та доходити до завершальних етапів процесу встановлення, Ви можете скористатися пошуком Spotlight на вашому Mac, щоб відкрити інструмент системної інформації. Звідти прокрутіть униз до пункту “Програмне забезпечення” (Software) та натисніть на “Спадкове програмне забезпечення” (Legacy Software). У верхній частині вікна Ви знайдете все програмне забезпечення, яке стане непридатним після встановлення програми MacOS Catalina.

Питання про те, чи варто оновити Ваш Mac, багато в чому полягає в тому, чи Ви ризикуєте, що деякі програми більше не працюватимуть, або Ви можете зіткнутися з проблемами, про які Ви не знали навіть у підтримуваному 64-бітному програмному забезпеченні.

Якщо Ви не використовуєте вузькоспеціалізованих додатків і не використовуєте чотири- або п’ятирічний Mac, Ви здебільшого використовуєте Ваш новий ноутбук або настільний ПК для перегляду веб-сторінок, загальної продуктивності (календаря, заміток, управління файлами тощо), створення легких медіа-файлів, редагування та написання. У такому випадку оновлення до Каталіни є виправданим і, ймовірно, не доставить вам великих проблем.

Але ж безліч причин не перейти на MacOS Catalina. Apple каже, що ОС буде працювати на комп’ютерах з 2012 року випуску, але це, звичайно, означає, що у вас може бути багато 32-бітного програмного забезпечення, яке ви час від часу використовуєте, не усвідомлюючи цього.

Замовчувати ці додатки і просто використовувати MacOS Catalina, не варто, коли оновлення, які ви отримуєте, в основному зосереджені на нових пристроях. Наприклад, Ви не можете використовувати нову функцію дзеркального відображення Sidecar без Mac на процесорах Skylake і вище, та новішого iPad.

Ще одна причина, чому Ви можете тимчасово зупинити оновлення, це якщо Ви – творчий професіонал –  хтось, хто використовує Photoshop або будь-які з вищезгаданих музичних програм, на які впливає видалення iTunes. Завжди безпечніше працювати на машині, інтегрованій у Ваш існуючий робочий процес, замість того, щоб ризикувати щось порушити та заблокувати виконання проекту, який має термін виконання.

Споживачів, а особливо фанатів продукції Apple, заманювали почуттям поступливості щодо оновлень програмного забезпечення через те, наскільки стабільні мобільні додатки. Це рішення з низьким рівнем ризику, щоб оновити новий додаток або перейти на останню версію iOS, оскільки, хоча Ви можете зіткнутися з помилками тут чи там, Ви отримуєте доступ до нових цікавих функцій, приємних шпалер, і, як правило, швидке прийняття сторонніми програмами нових можливостей. Але  те, що характерно для iPhone, не стосується Mac, оновлення на якому, як на набагато відкритішій платформі, може спричинити більше ускладнень і несе більш високий ризик у разі серйозних помилок чи невідповідності програмного забезпечення налаштуванням ОС.

Якщо Ви все-таки вирішили поки не переходити на MacOS Catalina, Вам потрібно зробити одне: перейдіть до “Налаштування”, натисніть “Оновлення програмного забезпечення” та зніміть прапорець “Автоматично оновлювати мій Mac”. Це гарантуватиме, що Ваш Mac не намагатиметься самостійно встановити оновлення від Вашого імені. У більшості користувачів Mac це поле встановлено за замовчуванням, тому вам доведеться вручну відключити налаштування, щоб уникнути вимушеної установки MacOS Catalina.

Нагадаємо, компанія Google додала в Chrome Canary нову експериментальну функцію, яка надає користувачам можливість видалити сторонні файли cookie в браузері.

Також співробітники дослідницького інституту Fraunhofer-Institut für Sichere Informationstechnologie (Німеччина) попередили про уразливість в старому коді API Twitter, який як і раніше використовується популярними мобільними iOS-додатками.

Окрім цього, Facebook додала у Instagram нову функцію безпеки для захисту від фішингових атак. Відтепер, отримавши повідомлення від Instagram, користувачі зможуть перевіряти, чи насправді його прислала компанія, або це приманка фішерів.

Зверніть увагу, що у Opera 64 з’явився блокувальник трекерів, вмикати та вимикати який можна в меню “Просте налаштування” і в налаштуваннях браузера.

До речі, компанія Microsoft випустила чергові щомісячні оновлення безпеки для своїх продуктів. В цілому було виправлено 59 уразливостей в Windows і пов’язаному ПЗ, 9 з яких є критичними, 49 – небезпечними і 1 – середньої небезпеки.

Поділитися
Exit mobile version