Як протидіяти цькуванню дитини в Інтернеті? – Поради батькам

7 хв. читання

Не всі загрози для дитини в Інтернет-просторі є результатом дій кіберзлочинців. Часто проблеми юних користувачів можуть бути спричинені знущаннями товаришів. Вже давно цькування (буллінг) серед підлітків вийшло за межі школи та поширилося на кіберпростір.

При цьому, знущання в Інтернеті може спричинити ще більший тиск на жертв. У першу чергу це пов’язано зі швидким поширенням образливого контенту серед великої кількості людей. Крім цього, через відчуття анонімності вчинки та висловлювання кривдників часто значно жорсткіші, ніж в реальному житті.

Що таке Інтернет-цькування та як його розпізнати

Кібербуллінг є формою знущань із використанням Інтернет-технологій. Такий вид буллінгу може відбуватись лише онлайн. Однак трапляються випадки, коли цькування в мережі є продовженням жорстокого ставлення товаришів у реальному світі.

Найчастіше знущання передбачають залякування жертви, поширення чуток або зображень з образливим підтекстом, публікацію особистої інформації чи фотографій, погрози, створення фіктивних сторінок. Платформою для кібербуллінгу можуть стати соціальні мережі, додатки для обміну миттєвими повідомленнями, електронна пошта , форуми, блоги, онлайн-відеоігри тощо.

cchildren eset foto

Образливий контент в Інтернеті поширюється значно швидше ніж у реальному житті, тому і тиск на жертву зростає. Інформація може набувати вірусного характеру, в такому випадку зупинити її розповсюдження чи видалити з мережі вже майже неможливо.

Якщо ваша дитина все ж стала жертвою кібербуллінгу, важливо вчасно це розпізнати. Серед основних ознак – часті зміни настрою, нервові відповіді на запитання, намагання уникати спілкування з однолітками, спроби пропустити школу та видалення профілів з соціальних мереж. Звісно, жодна з цих ознак не є гарантією того, що над дитиною знущаються, але вони точно мають викликати занепокоєння батьків.

Протидія кібербуллінгу – виховання та діалог

Кібербуллінг може спричинити стреси та психологічні травми в жертв, тому важливо вчасно запобігти цій проблемі. Нижче наведено 4 принципи у вихованні, які допоможуть уникнути небезпечних наслідків кібербуллінгу та побудувати відкритий діалог:

  • Навчіть дітей правил поведінки в Інтернеті

Оскільки цифровий світ є частиною реального життя, в мережі також потрібно дотримуватися правил поведінки. Тому важливо навчити юних користувачів правил поведінки та спілкування в рамках цифрових медіа. На основі отриманих знань підлітки зможуть приймати правильні рішення, знати і розуміти принципи, необхідні для того, щоб залишатися в безпеці онлайн.

  • Розкажіть про користь від використання мережі

Намагаючись захистити дітей від кібербулінгу та небажаного контенту в Інтернеті, батьки часто переходять межу і намагаються заборонити підліткам використовувати гаджети. Однак, у сучасних підлітків, які вже не уявляють своє життя без технологій, такі дії можуть викликати негативну реакцію. Крім цього, батьки не зможуть контролювати доступ до мережі завжди і всюди, тому краще навчити юних користувачів раціонального використання Інтернету.

Надзвичайно важливо не забороняти гаджети, а показати способи їх використання для власного блага, зокрема для доступу до потрібної інформації, саморозвитку, навчання, спілкування та пошуку нових друзів.

  • Розкажіть, що скаржитися на кривдника — це нормально

У більшості випадків кібербуллінгу підлітки знають про цькування інших, але вирішують не розповідати про це дорослим. Юні користувачі часто бояться стати наступною жертвою або зіткнутися з покаранням дорослих.

На додаток до розмови з батьками, про неприйнятну поведінку в Інтернеті можна і потрібно повідомляти на самих платформах. Майже у всіх соціальних мережах є можливість поскаржитися на публікації, коментарі та навіть профілі, які поширюють небезпечний або образливий контент. Після отримання певної кількості таких скарг публікація чи профіль автоматично видаляються. Варто зазначити, що такі скарги є абсолютно анонімними.

  • Заохочуйте відкритий діалог

Діти повинні знати, що мають до кого звернутися у разі виникнення проблем в Інтернеті. У цьому випадку довіра є запорукою відкритого діалогу.

Досить часто юні користувачів думають, що їхні онлайн-проблеми батькам важко зрозуміти. Частково це спричинено впевненістю підлітків у недостатній обізнаності батьків про сучасні технології. Іншою причиною уникнення діалогу може бути різниця у сприйнятті цифрового життя. Для дорослих проблеми в Інтернеті можуть бути не вартими уваги, тоді як підлітки можуть сприймати їх як серйозні негаразди. Саме тому батькам потрібно з розумінням підходити до кожної проблеми у цифровому світіта допомагати з їх вирішенням.

Попри те, що юні користувачі знають більше про способи використання технологій, дорослі мають більше реального досвіду. Важливо, щоб це розуміли і самі діти. Першим кроком до побудови діалогу про кібербуллінг може стати обговорення теми та шляхів вирішення цієї проблеми. Батькам важливо бути відвертими та дати підліткам зрозуміти, як діяти у подібній ситуації. Також потрібно пам’ятати, що заохочувати юних користувачів говорити про свої страхи та проблеми набагато продуктивніше, ніж застосовувати покарання.

Замість суворих обмежень сприяйте безпечному використанню Інтернет-технологій та приймайте участь у взаємодії між дитиною та пристроями. Допомогти у цьому можуть інструменти батьківського контролю, які дозволяють блокувати веб-сторінки з потенційно небезпечним вмістом, а також встановлювати обмеження на використання пристроїв.

Компанія Microsoft оголосила, що розширена підтримка для Office 2010 буде діяти до 13 жовтня 2020 року. Після цієї дати офісний пакет версії 2010 більше не буде отримувати оновлення безпеки.

Довгоочікуваний iPhone для масового сегмента ринку можуть таки запустити. Так вважає аналітик з розвитку високих технологій Мін Чі Куо, прогнози якого щодо Apple справджувалися у більшості випадків.

Після поновлення macOS з версії Mojave до Catalina багато користувачів зіткнулися з частковим або повним видаленням даних програми “Пошта”. Про це в своєму блозі розповів розробник плагінів EagleFiler і SpamSieve для додатка “Пошта” в macOS Майкл Цай.

Згідно з повідомленнями, блокування облікового запису настає приблизно через 30 хвилин після повідомлення про фейкові екаунти в Facebook. Судячи з усього, не має значення, про які екаунти йдеться, оскільки вони варіюються від повідомлень про померлих членів сім’ї до екаунтів знаменитостей і політиків

Оновлення прошивок маршрутизаторів мають дуже важливе значення для безпеки. У типових сценаріях використання бездротовий роутер є єдиним пристроєм, підключеним безпосередньо до Інтернету. Як перевірити, чи Ваш роутер досі підтримується виробником і для нього доступні оновлення безпеки, дізнайтесь зі статті.

 

Поділитися
Exit mobile version