Майже повноліття: Facebook святкує 15 років

2 хв. читання
iphone fb

Сьогодні виповнюється 15 років з того дня, як розпочала роботу найбільша соціальна мережа у світі Facebook. 4 лютого 2004 року Марк Цукерберг виклав у загальний доступ соціальну мережу, яка спочатку була призначена для спілкування між студентами американських університетів.

Як пише ZIK, у жовтні 2003 Марк Цукерберг, навчаючись на другому курсі Гарвардського університету року, у своєму гуртожитку написав сайт Facemash, попередника Facebook. До 2005 року сайт використовували тільки студенти. Наступного року Facebook став відкритий для професійних співтовариств, а у вересні на сайті була відкрита вільна реєстрація.

Facebook дозволив веб-дизайнерам створювати програмне забезпечення для афілійованих сайтів, мобільних телефонів або у формі веб-сервісів. Трафік Facebook стабільно зростав. 13 березня 2010 року Facebook відвідало більше людей, ніж Google.

За даними Alexa, сайт Facebook.com займає у світі третє місце за відвідуваністю. Станом на липень 2016 року кількість користувачів становила 1,7 млрд, з яких 1,1 млрд відвідує свої екаунти щодня. 30 червня 2017 року кількість користувачів досягла 2 млрд осіб у всьому світі, в Україні 10-11 млн осіб зареєстровані у Facebook.

Головний офіс компанії Facebook Inc. розташований у місті Менло-Парк, штат Каліфорнія, США. Компанії також належать сервіси Instagram, WhatsApp та розробник шоломів віртуальної реальності Oculus VR.

Основною статтею доходу є реклама. Чистий дохід Facebook за 2015 рік становив 3,688 млрд доларів США, що на 25 % більше, ніж роком раніше (2,94 млрд доларів у 2014). Ринкова капіталізація компанії станом на квітень 2016 року становила 319 млрд доларів. Facebook, Inc. є однією з найбільших інтернет-компаній у світі, у списку “Fortune 500” найбільших корпорацій США займає 157 місце.

Як відомо, 2018 рік для Facebook запам’ятається великою кількістю скандалів, в які була втягнута компанія. Це і пов’язаний із компанією Cambridge Analytiсa витік даних понад 87 мільйонів користувачів, і хакерська атака, у результаті якої у вільний доступ потрапили дані 257 тисяч користувачів включно із листуванням 81 тисячі юзерів.

Поділитися
Exit mobile version