Масштабний сервіс з розсилки спам-повідомлень викрили у шести містах України

3 хв. читання
Spam Protection

Масштабний сервіс для масової розсилки електронних повідомлень викрили працівники кіберполіції. Ресурс використовувався для створення бот-ферм, розсилки спамових повідомлень та реєстрації електронних пошт, з яких здійснювалися анонімні повідомлення про замінування.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Встановлено, що усі роботи сервісу проводилися виключно на замовлення зацікавлених клієнтів. За допомогою цього ресурсу можна було купити активовані облікові записи у великій кількості до різноманітних поштових ресурсів, соціальних мереж, платіжних систем тощо. При цьому продавалися і верифіковані облікові записи, вартість яких була значно більшою.

Такі послуги використовувалися зазвичай для здійснення анонімної масової розсилки повідомлень про нібито виграш автомобіля (грошей), сплати неіснуючого боргу тощо. Також сервіс надавав змогу своїм клієнтам здійснювати спам-розсилки та реєструвати екаунти на різноманітних ресурсах, що потребують для реєстрації номер телефону із подальшою верифікацією (соціальні мережі, електронна пошта тощо).

Для захисту своїх мереж та анонімізації зловмисники використовували VPN та TOR сервіси.

Поліцейські провели обшуки у шести містах України: Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Рівному та Херсоні. У цих містах знаходилися будинки, гаражні бокси, квартири та орендовані офіси, які зловмисники використовували для протиправної діяльності. За результатами обшуків вилучено обладнання, яке використовувалося для ведення такої діяльності. Техніку направлено на експертизу.

Досудове розслідування триває у межах раніше розпочатого кримінального провадження за ст.189 (Вимагання), ст.258 (Терористичний акт), ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) КК України. Проводяться заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, що причетні до організації такої діяльності.

Нагадаємо, нову активність сімейства шкідливих програм Zebrocy групи кіберзлочинців Sedni виявили фахівці компанії ESET. Цього разу кампанія зловмисників спрямована на посольства та міністерства закордонних справ у країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Завдяки WatchOS 6 смарт-годинник Apple Watch наближається до самостійного пристрою. Раніше Ви не могли б налаштувати Apple Watch без iPhone, а тепер Ви можете встановлювати та видаляти додатки, не торкаючись свого смартфона.

Також Співробітник Microsoft Аарон Лоуер (Aaron Lower) детально пояснив, як працює нова функція “Завантаження з хмари” в Windows 10 20H1 (версія 2003). В офіційному блозі Windows Insider опубліковали матеріал, в якому Лоуер розповідає про вбудовані функції повернення Windows 10 до вихідного стану, а також про розділи відновлення.

Зауважте, що Apple випустила оновлення iOS 13.1 та iPadOS раніше, ніж планувала. Це повинно виправити деякі помилки, знайдені у досить “сирій” версії iOS 13.0. Але компанія вже попереджає клієнтів про ще одну помилку, яку вона ще не виправила.

Часом трапляється, що Play Маркет перестає працювати. Які фактори на це можуть вплинути, та що робити, аби знову отримати доступ до віртуального магазину додатків, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version