Mozilla відмовиться від одного з способів завантаження плагінів для Firefox

5 хв. читання

Mozilla оголосила, що планує скасувати один з трьох методів, завдяки яким розширення можуть бути встановлені у Firefox.

З наступного року користувачі Firefox не зможуть встановлювати розширення, розмістивши файл розширення XPI всередині спеціальної папки всередині каталогу Firefox користувача. Про це пише ZDNet.

Спосіб, відомий як “стороннє завантаження” (sideload), спочатку був створений для допомоги розробникам настільних додатків. Якщо вони хотіли поширити розширення Firefox за допомогою свого додатка для настільних ПК, розробники могли налаштувати програму встановлення таким чином, щоб записати файл розширення Firefox XPI у папку браузера Firefox.

Цей метод був доступний розробникам розширень Firefox із перших днів браузера. Однак сьогодні Mozilla оголосила про плани припинити підтримку розширень “стороннього завантаження”, посилаючись на ризики для безпеки.

“Розширення з “стороннім завантаженням” часто викликають проблеми у користувачів, оскільки  такі плагіни могли бути встановлені без їхнього відома, а користувачі часто  не можуть видалити їх з Менеджера додатків”, – сказала Кейтлін Нейман, менеджер спільноти розширень у Mozilla. “Цей механізм також використовувався в минулому для встановлення зловмисних програм у Firefox”.

Як результат, Mozilla планує припинити підтримувати цю опцію у наступному році у два етапи.

Перший етап відбудеться з виходом Firefox 73 в лютому 2020 року. Нейман каже, що Firefox продовжить “бачити” розширення з “стороннім завантаженням” , але вони будуть повільно перетворюватися на звичайні додатки всередині профілю Firefox  та ставатимуть доступними у відповідному розділі браузера(Browser Add -on).

firefox block video

До березня 2020 року, з випуском Firefox 74, Mozilla планує повністю зняти можливість завантаження розширень такого типу – це буде другий етап. До цього моменту Mozilla сподівається, що всі розширення “стороннього завантаження” будуть переміщені у розділ Додатки користувачів.

Завдяки цьому Mozilla також сподівається допомогти очистити деякі примірники браузера Firefox, де автори шкідливих програм таємно завантажували розширення без відома користувачів. Оскільки ці розширення тепер відображатимуться у розділах Додатки, користувачі зможуть видалити будь-які розширення, які їм не потрібні, або ці розширення будуть видалені автоматично.

Крім того, ця ініціатива Mozilla також служить попередженням  розробників розширень, яким доведеться оновити свої розширення та зробити їх доступними через інший механізм встановлення.

В цей час існує два інших способи, за допомогою яких розробники можуть розповсюджувати розширення, а користувачі – їх встановлювати.

Перший і найбільш відомий – це встановлення розширень з офіційного порталу addons.mozilla.org (AMO). Перелічені тут розширення перевірені Mozilla, тому більшість є відносно безпечними, хоча перевірки безпеки не дають 100% гарантії.

Другий передбачає використання опції “Встановити розширення з файлу” в розділі Додатки Firefox. Користувачі повинні вручну завантажити файл розширення Firefox XPI, відвідати розділ Додатки, а потім скористатися вищезгаданою опцією, щоб завантажити розширення у свій браузер. Цей параметр зазвичай використовується для завантаження розширень, які мають обробляти чутливі корпоративні дані у корпоративних середовищах, і їх неможливо поширити через портал AMO.

Існував також четвертий метод завантаження розширень всередині Firefox, але він був видалений у вересні 2018 року, з випуском Firefox 62. Він був реалізований через зміну ключів реєстру Windows для завантаження користувацьких розширень Firefox. Цим способом зловживали розробники шкідливих програм, і Mozilla вирішила видалити його.

До речі, Samsung випустила дві бета-версії свого призначеного для користувача інтерфейсу One UI для пристроїв Galaxy S10. Однак користувачам не слід поспішати з встановленням нової оболонки, оскільки вона містить помилку, що робить смартфон непридатним до використання.

Також Apple вирішила змусити користувачів застарілих версій iOS встановити останні оновлення, навіть якщо вони самі цього не хочуть.

Зверніть увагу,новий стрімінговий майданчик Apple TV+ запуститься відразу в півтора сотнях країн, ставши одним з найбільш значущих неапаратних релізів Apple за останні кілька років. В компанії ретельно готувалися до цієї події, знявши кілька десятків серіалів і фільмів. Компанія називає їх новими хітами, а деякі з них навіть порівнює за розмахом із “Грою престолів”. Але критики вважають інакше.

Австралійська комісія з питань конкуренції та захисту споживачів подала в суд на Google, звинувативши американську компанію в тому, що вона “вводить в оману” користувачів щодо використання їх персональних даних.

Поділитися
Exit mobile version